Artikel Terkini

15 Juta Rakyat Malaysia Bakal Dapat RM30 Menerusi e-Wallet Januari Ini


Wow, Kerajaan Malaysia akan memperkenalkan dompet elektronik (e-wallet) khusus buat seluruh rakyat Malaysia. Nama yang dicadangkan adalah e-Tunai Rakyat.

Mulai 1 Januari 2020 sehingga 29 Februari 2020 (tahun 2020 adalah tahun genap), RM30 akan dikreditkan kepada rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun dan ke atas. Dengan syarat, pendapatan tahunan mestilah di bawah RM100,000.

Ini bermakna, lebih kurang 15 juta rakyat Malaysia bakal menerima manfaat ini.

Kerajaan Malaysia telah pun memperuntukkan sebanyak RM450 juta untuk menjayakan e-Tunai Rakyat ni. Projek ini diletakkan di bawah seliaan Khazanah Nasional Berhad.

Untuk makluman, Khazanah Nasional Berhad adalah sebuah Government-Linked Investment Companies (GLIC) di bawah Kementerian Kewangan Malaysia. Dalam erti kata lain, ianya merupakan syarikat induk cabang pelaburan kerajaan Malaysia yang diamanahkan dengan meningkatkan kekayaan jangka masa panjang melalui objektif komersial dan strategik yang berbeza.

Ditulis oleh Hanif Yahaya. Seorang perancang kewangan dan penasihat kewangan yang berlesen daripada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bank Negara Malaysia (BNM). Beliau juga adalah pelajar terbaik Shariah Registered Financial Planner (ShRFP). Berpengalaman memberi khidmat nasihat kewangan individu dan korporat. Boleh hubungi beliau di drhanifyahaya@yahoo.com. Follow channel telegram untuk mendapatkan informasi terkini di https://t.me/drhanifyahaya

Komen

komen

Source link