Artikel Terkini

3 Agensi Pelaporan Kredit Terkemuka Di Malaysia: CTOS, Experian Dan CBM


Agensi Pelaporan Kredit adalah entiti berdaftar di bawah Akta Agensi Pelaporan Kredit 2010. Mereka ini melaksanakan kegiatan pelaporan kredit serta mengumpul dan menyusun maklumat kredit, supaya dapat membantu institusi kewangan dan entiti lain menentukan kebolehpercayaan kredit seseorang sebelum layak mendapatkan pinjaman.

Secara umumnya, setiap rekod buruk yang dilaporkan kepada biro kredit akan menjejaskan skor kredit dalam laporan kredit peminjam. Contohnya, walaupun peminjam telah bebas muflis, status muflis tersebut akan kekal dalam laporan kredit sehingga 2 tahun dari tarikh bebas muflis.

Selain daripada itu, skor kredit turut terjejas apabila peminjam lewat membuat pembayaran hutang, mempunyai litigasi (rekod tindakan undang-undang), dan terlibat dalam penyitaan rumah/kereta.

Laporan kredit perlu disemak dari semasa ke semasa walaupun peminjam tidak ada hutang yang banyak. Selain dapat mengetahui skor kredit yang terkini, peminjam juga dapat mengelakkan ‘fraud cases’ iaitu kecurian atau pemalsuan indentiti.

Jika hal tersebut berlaku, boleh laporkan dengan segera kepada agensi-agensi pelaporan kredit yang berdaftar.

Di Malaysia, terdapat 3 Agensi Pelaporan Kredit (APK)
berdaftar yang perlu diketahui oleh peminjam kredit iaitu:-

1. CTOS DATA SYSTEMS SDN. BHD.  (CTOS)
https://ctoscredit.com.my/

2. EXPERIAN INFORMATION SERVICES (MALAYSIA) SDN. BHD.  (EXPERIAN)
(dahulu dikenali sebagai RAM CREDIT INFORMATION SDN. BHD.)
https://creditinfo.experian.com.my/

3. CREDIT BUREAU MALAYSIA SDN. BHD.  (CBM)
https://www.creditbureau.com.my/

Selain mempunyai akses kepada CCRIS, agensi-agensi tersebut juga mendapatkan maklumat kredit dari sumber awam seperti Jabatan Pendaftaran Negara, Jabatan Insolvensi Negara (kes undang-undang), Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dan notis di akhbar.

Malah terdapat sedikit perbezaan dari segi beberapa perkara yang diambil kira untuk pengiraan skor kredit bagi ketiga-tiga agensi tersebut. Ringkasan seperti di bawah:-

Baca: Awak, Ini Cara Nak Download Laporan CCRIS Secara Online. Tak Sampai 1 Jam Siap!

Agensi Kos satu salinan laporan kredit
CTOS MyCTOS Score Report = RM 25 (tidak termasuk cukai)
MyCTOS Basic Report = Percuma
EXPERIAN Personal Credit Report BASIC = RM10.60 (termasuk SST)
Personal Credit Report PLUS = RM19.50 (termasuk SST)
CBM Individual Credit Report = RM60

Laporan CTOS, Experian, dan CBM sering menjadi rujukan oleh pihak bank untuk membantu membuat keputusan sama ada meluluskan atau menolak permohonan pinjaman. Menjadi tugas kita untuk menumpukan perhatian kepada status kewangan yang lebih baik agar kita dapat laporan kredit yang lebih ‘sihat’.

Ditulis oleh Wan Mohamad Farhan bin Ab Rahman. Beliau boleh dihubungi melalui emel wanfarhan17@gmail.com

Semak Kedudukan Kewangan Dengan Laporan Kredit

Anda mungkin berasa bahawa anda mempunyai kedudukan kewangan yang baik, tetapi adakah pihak bank atau institusi kewangan mempunyai pandangan yang sama?

Dengan Experian, mereka ada produk bernama Experian Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai kedudukan kewangan anda secara online.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti :

✔️ i-Score (skor kredit)
✔️ CCRIS
✔️ SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA)
✔️ PTPTN
✔️ Maklumat pinjaman dari syarikat bukan berkaitan perbankan

Contoh laporan Experian Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi?

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line. Dalam 15 minit inshaAllah siap.Source link