Artikel Terkini

3 Cara Nak Elak Perbalahan Keluarga Dalam Pentadbiran Harta Pusaka


Apabila bercakap soal pengurusan harta pusaka, kita sering mendengar banyak berlaku perbalahan dalam keluarga yang berebutkan harta pusaka arwah. Kadangkala, cerita-cerita perbalahan yang kita dengar itu, tak terjangkau dek fikiran dan nurani manusiawi kita.

Tak sangka adik-beradik boleh sampai menghalau keluar dari rumah dan tanah pusaka arwah ayah. Tak terfikir keluarga mertua sampai hati menafikan hak faraid balu kepada anak lelaki mereka.

Semua ini benar-benar berlaku dalam masyarakat kita.

Akhirnya, hubungan antara ahli keluarga berantakan dan porak peranda dan lebih malang, bila ahli keluarga terlalu sibuk berebut harta, sehingga urusan hutang arwah tidak dilangsaikan.

Malanglah arwah tersebut, tergantung rohnya kerana tidak selesai urusannya di dunia.

Walaubagaimanapun, tidaklah semua kes pengurusan pusaka berakhir dengan perbalahan antara keluarga.

Banyak juga kes-kes pentadbiran harta pusaka yang dapat diselesaikan secara baik. Terutamanya apabila si mati telah membuat perancangan yang rapi terhadap pengagihan harta pusakanya.

Sebagai contoh rumah akan ditinggalkan kepada isteri dan anak-anak, sebahagian kecil daripada wang KWSP nak diberikan kepada ibubapa dan juga perancangan sedekah dan waqaf untuk masjid dan maahad tahfiz.

Harta pusaka yang telah lengkap perancangan sebegini, jauh lebih mudah untuk diuruskan. Sebab itu penting bagi setiap orang merancangan harta dengan baik.

Dalam pada masa yang sama, terdapat 3 cara untuk waris menguruskan harta pusaka si mati agar tidak berlaku perbalahan sesama mereka.

Kunci utama bagi mengelakkan perbalahan dalam mengagihkan harta pusaka adalah; melepaskan hak faraid.

Maksud melepaskan hak faraid adalah seorang waris itu melepaskan haknya terhadap harta pusaka si mati dengan hasrat untuk memberikan bahagian hartanya kepada waris lain.

Sebagai contoh, seorang ibu mempunyai hak faraid sebanyak 1/6 daripada harta pusaka anaknya. Tetapi ibu tersebut melepaskan hak itu dan tidak menuntut bahagian faraidnya.

Jom kita tengok 3 cara melepaskan hak faraid bagi mengelakkan perbalahan keualrga.

1. Melepaskan Hak Tanpa Mengharap Apa-Apa Balasan

Sebagai contoh, seorang ibu melepaskan semua hak faraid terhadap anak lelakinya kerana kesian kepada menantu dan cucu-cucunya. Jadi si ibu memberikan semua bahagian harta pusaka yang sepatutnya dia peroleh kepada mereka.

Ini adalah antara pilihan yang mulia. Atas dasar sifat kasih sayang dan prihatin seorang ibu mertua yang tidak mahu melihat menantu dan cucunya hidup susah selepas pemergian ketua keluarga.

2. Melepaskan Hak Faraid, Diganti Dengan Sedikit Saguhati

Ada juga kes yang mana ketika dalam perundingan bersama semua waris, kami sebagai orang tengah, mencadangkan agar seseorang waris itu melepaskan hak faraidnya dengan balasan, waris yang menerima bahagian faraid tersebut memberikan sedikit wang saguhati.

Sebagai contoh, seorang bapa melepaskan hak faraidnya terhadap rumah anaknya (diberikan kepada menantu dan cucu). Dalam masa yang sama menantu sebagai tanda terima kasih kepada bapa mertuanya, memberikan sedikit wang saguhati yang dipersetujui bersama.

3. Melepaskan Hak Faraid Dengan Imbalan Wang Yang Sama Nilai Dengan Bahagian Yang Dilepaskan

Secara teorinya yang ketiga ini tidaklah benar-benar dinamakan sebagai melepaskan hak. Lebih tepat ditakrifkan sebagai tebus hak.

Cara ini biasa digunakan apabila melibatkan harta tak alih. Ia boleh dilakukan dengan syarat waris yang sanggup membayar itu mampu.

Sebagai contoh, rumah pusaka diserahkan kepada isteri dan anak-anak, bapa yang juga waris faraid akan diberikan sejumlah wang tunai yang sama nilai dengan bahagian faraid.

Bahagian faraid bagi bapa adalah 1/6. Andaikan nilai rumah tersebut RM250,000, maka jumlah wang tunai yang perlu dibayar kepada bapa adalah RM41,000. Satu jumlah yang besar jika si mati tidak meninggalkan wang tunai.

Kesimpulannya, pentadbiran harta pusaka sebenarnya boleh dijalankan tanpa berlakunya perbalahan keluarga jika semua waris faham dan tahu cara menguruskannya.

Ini kerana perbalahan selalu terjadi kerana masing-masing merasakan waris lain ingin mengambil hak mereka.

Oleh itu, jalan yang lebih mudah adalah dengan merujuk kepada perunding-perunding harta pusaka kerana mereka lebih berpengalaman dalam menguruskan kes-kes urus pusaka.

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, konsultan di sebuah firma runding perancangan harta dan urus pusaka. Untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi beliau di sini.Source link