Artikel Terkini

4 Rahsia Kecergasan Dan Umur Panjang Yang Diamal Oleh Tun Dr Mahathir Mohamad


Tun Dr Mahathir bin Mohamad merupakan ikon yang sangat terkenal di Malaysia dan di pentas antarabangsa. Di Malaysia, beliau terkenal dalam mencorakkan pembangunan negara pada era 1980-an sehinggalah beliau bersara pada tahun 2003, dan kemudiannya menjadi Perdana Menteri lagi sekali pada Pilihanraya Umum ke-14 yang lalu.

Di peringkat dunia pula, Tun Dr Mahathir sangat terkenal dengan kelantangan suaranya mengkritik kuasa-kuasa besar dunia yang melakukan ketidakadilan terhadap negara kecil tanpa rasa gerun.

Kelantanga beliau yang mengkritik Negara Israel telah menyebabkan beliaudilabel sebagai salah seorang anti-semitik.

Kalau nak tahu, Tun Dr Mahathir merupakan Perdana Menteri yang tertua di dunia.

Apakah rahsia yang menyebabkan Tun Dr Mahathir mampu menggalas tanggungjawab yang besar pada usia yang begitu senja, sedangkan kebanyakan manusia seusia dengannya telah pun meninggal? Dan kalau masih hidup pun kemungkinan mengalami masalah Alzheimer atau pun terlantar di atas katil?

Mari kita tengok rahsia panjang umur yang diamalkan oleh Tun Dr Mahathir sehingga beliau mampu untuk berada pada tahap sekarang dan terus berkhidmat untuk rakyat Malaysia.

1. Mengamalkan Pemakanan Yang Sihat

“Makan untuk hidup, bukan hidup untuk makan” adalah kata-kata nasihat yang menjadi prinsip Tun Dr Mahathir

Tun Dr Mahathir sering menasihatkan orang ramai supaya kurangkan makan atau lebih tepatnya, makan dalam kuantiti yang sedikit. Tabiat makan dengan kuantiti yang sedikit ini diwarisi oleh ibupanya. Sejak kecil lagi, ibunya sering menasihatkan dirinya supaya jaga pemakanan dan makan dalam kuantiti yang sedikit.

Apabila meningkat dewasa dan mempelajari ilmu kedoktoran, beliau masih mengamalkan nasihat ibunya itu dan faham sebab di sebalik nasihat tersebut. Menurut beliau, sekiranya sesorang itu makan dengan kuantiti yang banyak; perut mereka akan menjadi lebih lebar dan sukar untuk berasa kenyang apabila makan dengan kadar yang sedikit.

Dari situlah wujudnya obesiti di kalangan manusia kerana makan melebihi apa yang diperlukan oleh badan. Selain itu juga, jantung akan bergerak dengan lebih pantas jika kita mempunyai berat badan yang berlebihan.

Tun Dr Mahathir juga masih lagi mengekalkan berat badannya dan mampu untuk memakai seluarnya yang sudah berusia 40 tahun, kerana tabiat mengawal gaya pemakananya. Beliau juga berkata, untuk mengawal tabiat makanan adalah merupakan perkara yang sukar.

Lebih-lebih lagi jika makanan itu merupakan makanan kegemaran kita. Tetapi jika kita mempunyai displin yang tinggi, kita mesti mampu untuk mengawalnya.

2. Sentiasa Kekal Cergas

Berjalan merupakan salah satu rutin harian yang dilakukan oleh Tun Dr Mahathir

Untuk sentiasa kekal cergas, Tun Dr Mahathir menyarankan untuk kita semua supaya sentiasa bergerak, atau dengan kata lain dengan bersenam.

Bersenam merupakan cara yang paling efektif untuk menggerakkan angota tubuh kita termasuk otot-otot. Bagi Tun Dr Mahathir sendiri, beliau sentiasa berbasikal dan berjalan kaki bagi mengekalkan kercergasan dirinya. Beliau juga memandu kenderaan sendiri untuk kekal cergas.

Menurutnya lagi, jika kita terlalu kerap berehat dan tidak melakukan apa-apa aktiviti yang membolehkan kita mengeluarkan peluh, dengan usia yang semakin tua kita akan mengalami gangguan pergerakan dan otot-otot kita menjadi semakin lemah kerana kita tidak bergerak secara aktif.

Sentiasalah bersenam tidak kira usia, kerana itu membawa kebaikan kepada diri kiti sendiri.

3. Sentiasa Membaca Dan Menulis

Walaupun berada di Institut Jantung Negara (IJN), Tun Dr Mahathir masih lagi menulis untuk menjana idea yang berkualiti

Untuk mengekalkan kecerdasan minda pula, beliau menyuruh kita semua sentiasa membaca dan jika mampu; bacalah setiap hari.

Membaca setiap hari juga dapat menajamkan gaya berfikir seseorang. Beliau yang gemar membaca dan menulis bagi mengaktifkan agar dapat berfikir bagi menjana idea yang kreatif setiap hari.

Selain daripada membaca dan menulis, berdebat merupakan salah satu aktiviti yang melatih otak kita untuk berfikir.

Beliau sentiasa mengeluarkan pandangan dan idea kerana mampu unttuk mencari idea yang bernas hasil daripada membaca, menulis dan berdebat serta bergaul dengan orang ramai.

4. Duduk Dan Bangun Dalam Posisi Yang Betul

Aktiviti berkuda merupakan salah satu cara Tun Dr Mahathir menguatkan postur tulang belakang

Posisi yang betul semasa duduk dan bangun juga amat dititikberat oleh beliau. Beliau yang masih lagi boleh berdiri dengan sempurna tanpa masalah bongkok, yang sering dihadapi oleh golongan warga emas yang lain.

Beliau mengamalkan cara duduk yang betul seperti seorang pegawai tentera, yang sentiasa duduk dalam keadaan postur badan yang sempurna. Tun Dr Mahathir mengamalkan keadah menyandarkan badan di bahagian dinding yang rata dan memastikan 5 titik badan akan menyentuh bahagian dinding tersebut.

5 bahagian penting yang perlu bersentuh dengan dinding yang rata tersebut adalah tumit, betis, punggung, bahu dan juga belakang kepala; apabila dirapatkan badan ke dinding yang rata tersebut.

Dengan posisi seperti itu, kita telah melatih diri kita untuk berdiri dengan tegak  dan betul. Selain daripada melakukan latihan berdiri dengan betul untuk mengelakkan bongkok, aktiviti berkuda juga menjadi kegemaran beliau.

Ianya sedikit sebanyak membantu beliau untuk duduk dengan tegak di atas pelana kuda, bagi memastikan tulang belakang tidak bengkok dengan begitu cepat.

Begitulah tips yang diamalkan oleh Tun Dr Mahathir  bagi memastikan dirinya berada dalam keadaan yang terbaik bagi mentadbir negara.

Semoga petua yang dikongsi beliau dapat kita semua ikuti, agar memastikan diri kita berada dalam keadaan sihat dan ceria selalu.

Sumber Rujukan:Source link