Artikel Terkini

4 Sebab Kita Perlu Elak Beli Rumah Di ‘Negative Listing Area’?


Umum mengetahui banyak portal hartanah di Malaysia membincangkan topik kawasan hotspot, kawasan pilihan dan kawasan tumpuan untuk beli rumah.

Tapi, bagaimana pula dengan kawasan yang tidak sesuai untuk beli rumah?

Artikel kali ini tidak akan membincangkan secara spesifik tentang lokasi, sebaliknya akan memberi pendedahan tentang teknik mengenal pasti sesebuah kawasan itu merupakan kawasan negative listing.

Sebelum itu, apakah yang dimaksudkan dengan negative listing area?

Baca: 4 Langkah Mulakan Pelaburan Hartanah

Negative listing area bermaksud sesebuah kawasan itu terletak jauh dari pusat komersial, kemudahan pengangkutan awam dan peluang pekerjaan.

Selain itu, kejiranan kawasan itu juga kurang sesuai untuk mereka yang merancang untuk ‘hidup dan mati’ di kawasan itu.

Antara faktor kejiranan yang kurang sesuai adalah masalah sosial, tiada fasiliti rekreasi dan populasi penduduk yang dihuni majoriti bukan warganegara tempatan.

Bencana alam juga perkara yang perlu diambil kira. Sungguhpun Malaysia berada di luar Garisan Lingkaran Api Pasifik, banjir dan tanah runtuh kekal sebagai bencana alam yang paling membimbangkan.

Dan akhir sekali, sifat hartanah itu sendiri yang kurang sesuai untuk didiami. Antaranya adalah masalah bekalan asas seperti elektrik, air, WI-FI dan sebagainya.

Kesan sekiranya anda beli rumah di kawasan – kawasan yang mempunyai masalah seperti di atas adalah:

  • Berisiko tinggi dengan jenayah
  • Kos tambahan kerana perlu memandu jauh untuk ke pusat komersial
  • Kelangsungan hidup tergendala kerana bekalan asas yang terputus/tiada
  • Anak-anak tiada tempat untuk melepaskan tekanan melalui aktiviti rekreasi dan riadah

Baca : 12 Lokasi Hotspot Pelaburan Hartanah di Malaysia

Berdasarkan pengamatan penulis, kawasan yang ideal untuk memulakan kehidupan berkeluarga di Lembah Klang adalah :-

  •  Cyberjaya
  •  Sungai Buloh
  •  Seri Kembangan
  •  Puchong
  •  Shah Alam
  •  Kajang

Jom tengok 4 sebab mengapa kita perlu elak daripada membeli rumah di kawasan negative listing.

1. Non Performing Loan (NPL)

Sekiranya kita berhasrat membeli rumah untuk tujuan pelaburan hartanah, membeli rumah di kawasan negative listing area adalah sesuatu yang kita perlu elak di siang hari.

Buat pengetahuan anda, bank sukar meluluskan pinjaman pembiayaan hartanah di kawasan yang mempunyai kes NPL yang tinggi.

Baca : Punca Dan Penentu ‘Non-Performing Loan’ (NPL) Di Malaysia

Masalah NPL tidak terjadi begitu sahaja wahai saudara dan saudari sekalian.

Sungguhpun kadar NPL yang tinggi berkait rapat dengan dasar pengembangan monetari dan akses pinjaman yang mudah, faktor lokasi, infrastruktur dan peluang pekerjaan juga memainkan peranan yang tidak kecil.

2. Kurang Sesuai Pelaburan Jangka Panjang

Kawasan-kawasan yang biasanya disenaraikan sebagai negative listing area tidak menjanjikan rental yield yang tinggi sekiranya itu yang kita harapkan dari pembelian rumah di bawah pasaran menerusi lelong atau dibeli melalui pemilik sendiri.

Baca : Apa Itu Rental Yield Dalam Pelaburan Hartanah?

Kawasan yang rancak dengan aktiviti ekonomi dan sosial biasanya mendapat permintaan sewaan yang lebih tinggi dan peluang untuk mendapat rental yield melebihi 4% adalah lebih tinggi.

3. Booster Hartanah

Booster hartanah bermaksud kemudahan yang ada kurang lebih 3KM radius dari kawasaan sekitar.

Sekiranya kawasan tersebut tidak mempunyai infrastruktur asas seperti jalanraya, bekalan air, elektrik dan WIFI, adalah satu kerugian yang maha dahsyat untuk membeli rumah di kawasan itu.

Baca : 5 Strategi Pelaburan Hartanah

Selain daripada itu, lihat juga sekiranya terdapat pusat membeli-belah, pusat pengajian tinggi, kawasan perindustrian, hospital kerajaan atau swasta, pengangkutan awam dan pusat hiburan.

Ini semua kemudahan-kemudahan yang bakal kita cari kelak satu masa nanti samada untuk kegunaan sendiri dan keluarga atau sebagai perangsang mempromosikan rumah sewa.

4. Bencana Alam

Seperti yang telah diberitahu di atas, bencana banjir dan tanah runtuh adalah masalah klasik dan kini menjadi bencana tahunan di sebahagian besar negeri khususnya di pantai timur, pesisir pantai Selangor dan Perak.

Elakkan juga membeli kediaman high-rise yang terletak terlalu tinggi di puncak bukit atau lereng bukit yang tidak mempunyai penghadang semulajadi atau buatan dari tanah runtuh.

Baca : Komersial vs Kediaman: Hartanah Mana Lebih Ideal Untuk Pelaburan?

Ya, lokasi masih menjadi faktor utama dalam pembelian rumah. Jangan ikut cakap-cakap kawan yang mengatakan beli rumah di pinggir bandar adalah lebih selesa.

Pergi tinjau kawasan tersebut sekurang-kurangnya 3 kali.

1 kali sewaktu pagi, 1 kali sewaktu malam dan 1 kali sewaktu waktu puncak. Lihat sendiri adakah kawasan itu sesuai dengan kita atau tidak.

Dengan ilmu hartanah, kita dapat menguruskan risiko yang bakal dihadapi dengan lebih matang agar tidak menyesal di kemudian hari.

Baca : 4 Ramalan Industri Hartanah Selepas Moratorium Berakhir Pada September 2020

Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada anda yang tertanya-tanya dan sedang mencari-cari contoh kawasan yang sepatutnya dielakkan.

Buat yang bakal menjadi pemilik rumah dalam masa terdekat, semoga berjaya!

Sumber Rujukan:

Iklan


IklanSource link