Artikel Terkini

5 Langkah Untuk Bincang Tentang Kewangan Bersama Dengan Pasangan


Kita sering dengar masalah kewangan merupakan di antara punca utama pergaduhan di kalangan pasangan yang telah berumahtangga. Ada yang sampai bercerai-berai disebabkannya.

Sebenarnya kita tidak perlu berasa segan untuk berbincang mengenai kewangan dengan pasangan kita. Malah, ramai juga yang lebih gemar untuk berbincang perancangan masa depan daripada berbincang tentang perancangan kewangan.

Kita bukan sahaja boleh menunjukkan kasih sayang dan cinta kepada pasangan melalui perbuatan atau pun barang-barang berharga. Kita juga boleh menunjukkan keprihatinan kita jika kita mengambil berat tentang kewangan bersama-sama.

Sekali-sekala, cuba rancang “temujanji kewangan” yang romantik bersama pasangan anda.

Semasa temujanji ini, kita boleh menjadi lebih terbuka untuk berbincang tentang kewangan semasa, dahulu dan juga masa depan. Nampak seperti perbincangan yang serius dan tidak romantik, tetapi inilah yang penting untuk memastikan hubungan bersama pasangan kita lebih sihat.

Mungkin ada dalam kalangan kita yang tidak selesa untuk berbincang hal ini. Namun, perbincangan seperti ini menunjukkan yang kita sangat komited dan sedia memikul tanggungjawab dalam perkahwinan.

Untuk memulakan
“temujanji romantik” anda, boleh gunakan tips di bawah:

1. Buat Penilaian Diri

Sebelum memulakan perbincangan, ambil sedikit masa untuk buat penilaian tahap kewangan peribadi masing-masing. Kita mesti boleh mengenal pasti matlamat kewangan kita dan apa yang telah kita lakukan seperti hutang, pendapatan dan juga simpanan.

Sediakan juga aspirasi dan perancangan masa depan yang hendak dicapai.

2. Sediakan suasana yang romantik

Buat sesuatu yang romantik walaupun temujanji ini melibatkan perbincangan yang serius. Jangan hanya disebabkan hendak membincangkan hal kewangan  kita tidak memilih tempat yang menarik untuk berbincang.

Pastikan lokasi pilihan selesa dan mempunyai privasi untuk kita dan pasangan. Di antara lokasi menarik yang boleh dipertimbangkan adalah seperti di tepi pantai, di kafe atau di restoran.

3. Rancang Apa Yang Hendak Dibincangkan

Apabila hendak berbincang hal yang melibatkan kewangan, selesaikan hal yang paling sukar dahulu iaitu memikirkan topik yang hendak dibincangkan. Mulakan dengan hal-hal yang mungkin membimbangkan dan beritahu pasangan idea untuk menyelesaikannya.

Perbincangan boleh diteruskan dengan kemungkinan untuk bertukar kerja, berpindah tempat tinggal, perancangan keluarga, kos perubatan dan sebagainya.

Pastikan pasangan memahami perancangan kewangan, sama ada kewangan sendiri atau kewangan yang dikongsi bersama.

4. Rancang Temujanji Susulan

Selepas selesai temujanji yang pertama, rancang untuk yang seterusnya. Keajaiban hanya akan berlaku apabila temujanji kewangan dilakukan secara berterusan.

Dengan cara ini, kita boleh memastikan perkembangan kewangan kita untuk mencapai matlamat yang telah ditetapkan.

5. Raikan kejayaan

Usaha untuk kesejanteraan kewangan kita bukanlah sesuatu yang mudah. Dan perlu diingatkan kita tidak mencapai matlamat kewangan kita secara bersendirian. Raikan kejayaan bersama pasangan apabila kita telah berjaya mencapai apa yang diinginkan.

Lakukan aktiviti seperti menonton wayang ataupun melancong bersama pasangan. Puji usaha pasangan kita untuk memberi semangat kepada mereka.

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan.

Sumber Rujukan: https://www.forbes.com/sites/forbesfinancecouncil/2020/02/27/dont-shy-away-from-discussing-finances-with-your-partner-plan-a-money-date/#7cd97bd85b0aSource link