Artikel Terkini

5 Perkara Orang Berjaya Sering Beritahu Diri Mereka Sendiri


Mereka yang berjaya sering dan pernah melalui fasa kejatuhan dan fasa kegagalan. Namun, segala apa yang dihadapi oleh mereka tidak mampu mematahkan semangat mereka dan dengan sikap tidak mudah berputus asa itu menjadikan mereka berjaya pada hari ini.

Berikut adalah beberapa frasa yang mana orang sudah berjaya akan berkata pada diri mereka sendiri. Maka, sekiranya anda berhadapan dengan keletihan, terpinggir dan dihina, hampir putus asa, cuba beritahu diri anda mengenai lima perkara ini dan jadikan ia sebagai satu kebiasaan untuk memberitahu diri sendiri.

Frasa 1: “Things will get better”( Keadaan akan menjadi lebih baik)

Sekiranya anda berhadapan dengan msalah dan
cabaran, anda harus memberitahu diri anda yang keadaan akan menjadi lebih baik.
Sentiasa bercakap dengan diri anda bahawa apa yang anda lalui pada saat ini
akan berubah menjadi lebih baik. Mulakan hari anda dengan bersikap positif dan
berhadapan dengan hari baru dengan penuh yakin.

Frasa 2: “Got to face it” (Hadap Je..)

Cabaran dan masalah datang dalam pelbagai bentuk dan keadaan. Anda tidak harus “melarikan diri” dari berhadapan dengan masalah itu. Jangan sesekali mengambil langkah penyelesaian mudah dan tidak memikirkan kesan yang akan datang.

Anda bukan seorang pengecut! Oleh itu, cuba katakan ini pada diri sendiri yang anda harus menghadapi masalah tersebut. Dengan cara ini, anda akan menjadi berani tanpa anda sendiri sedari. Hadap je!

Frasa 3: “I can do this”(Saya boleh lakukan)

Setiap orang akan ada masalah dan cabaran sendiri. Bezanya mungkin masalah dan cabaran yang dihadapi itu tidak sama bagi setiap individu. Jadi tidak kira apa jua bentuk masalah yang dihadapi, anda harus berkata pada diri sendiri yang anda boleh lakukan sesuatu atau melakukan perkara yang anda tidak pernah lakukan sebelum ini. Ini adalah satu petanda yang anda sedang melalui satu proses menyakinkan diri anda sendiri.

Frasa 4: “I am not a coward”(Saya bukan pengecut)

Masalah dan cabaran yang dihadapi memerlukan anda untuk menghadapi nya. Itulah tujuan “mereka” wujud dalam hidup anda selain memberikan anda peluang kedua dan juga peluang mematangkan diri.

Oleh itu, anda harus sentiasa menyakinkan diri anda yang anda bukanlah seorang pengecut. Tidak kira dalam dunia perniagaan atau pengurusan wang, masalah yang timbul sebenarnya memberikan anda jalan dan peluang untuk mendewasakan diri. Oleh itu, jangan jadi sang pengecut dan hadap masalah tersebut dengan yakin! 

Frasa 5: “Be stronger than yesterday” (Jadi lebih kuat berbanding semalam)

Masalah dan cabaran yang dihadapi selalunya memakan masa dan tempoh yang lama. Anda akan runsing setiap malam dan sentiasa berasa diri tidak mampu menghadapi masalah dan tekanan tersebut.

Oleh itu, apabila anda bangun pada pagi hari, anda harus berkata pada diri sendiri yang anda lebih kuat berbanding semalam. Katakan pada diri anda setiap hari apabila anda bangun pagi. Ini merupakan satu tiupan semangat untuk diri anda.

Kesimpulannya, lima frasa ini sebenarnya adalah apa yang sering dikatakan oleh mereka yang sudah berjaya apabila mereka berhadapan dengan kegagalan, masalah dan cabaran.

Anda baru mula menghadapi masalah tersebut sedangkan mereka sudah melalui semua keperitan tersebut dan itu menjadikan mereka berjaya sehinggan hari ini seperti Jack Ma, Warren Buffet, Elon Musk dan sebagainya. Anda boleh melakukanya juga!Source link