Artikel Terkini

5 Perkara Yang Boleh Dibuat Untuk Memudahkan Urusan Pasangan Atau Waris


Setiap manusia akan melalui proses kematian, sama ada lambat atau cepat. Apabila kita meninggal dunia, kita akan meninggalkan waris iaitu pasangan suami atau isteri dan anak-anak.

Oleh itu, amatlah penting untuk kita membuat persediaan. Lebih-lebih lagi bagi seorang suami, kerana setiap orang pasti menginginkan waris kita hidup selesa dan teratur walaupun selepas ketiadaan ketua keluarga.

Berikut adalah 5 perkara yang boleh dibuat sebagai persediaan:

1. Khairat Kematian

Ramai di kalangan kita yang mengambil mudah perkara ini. Apabila seseorang meninggal dunia, terdapat kos pengurusan yang perlu disediakan seperti menggali kubur, papan liang lahad, batu nisan, mandi jenazah, perkhidmatan van jenazah, dan kelengkapan peralatan jenazah bagi tujuan kafan.

Disebabkan itu, kita digalakkan untuk mengambil khairat kematian.

Khairat Kematian ditubuhkan bagi memberi bantuan kewangan kepada waris ahli- ahli atau tanggungan ahli apabila berlaku kematian dan membantu mengelolakan pengurusan jenazah serta hal-hal yang berkaitan mulai dari mandian, kafan, solat jenazah sehinggalah pengkebumian secara teratur dan berkesan.

Kita boleh bertanyakan berkenaan khairat kematian kepada surau atau masjid berhampiran tempat tinggal kita. Hukum berkhairat adalah Fardhu Kifayah.

2. Senaraikan Aset

Buat satu senarai aset sama ada akaun simpanan, akaun pelaburan, dan hartanah. Pastikan pasangan kita tahu berapa jenis akaun simpanan yang kita ada, duit dilaburkan ke mana, atau pun jika ada mengambil sebarang manfaat takaful.

Ini untuk memudahkan pasangan kita membuat proses tuntutan aset apabila kita sudah meninggal dunia.

3. Senaraikan Hutang

Bukan sahaja aset, hutang juga perlu diambil perhatian. Senaraikan semua hutang sama ada hutang dengan bank atau hutang dengan manusia. Ini untuk memudahkan pasangan membuat bayaran balik hutang apabila kita sudah meninggal dunia.

Surah al-Baqarah ayat 282 dengan jelas menyatakan sebarang transaksi muamalat yang tidak menggunakan tunai, perlu dicatat dengan terperinci. Ini menunjukkan betapa pentingnya hutang tersebut dibayar.

4. Takaful

Terdapat pelbagai jenis produk takaful yang ditawarkan di pasaran. Jika berkemampuan, carumlah takaful supaya waris akan mendapat pampasan apabila kita sudah meninggal dunia kelak. Terutamanya kepada mereka mempunyai anak kecil atau isteri yang tidak bekerja.

Sekurang-kurangnya waris dapat menggunakan pampasan tersebut untuk meneruskan kelangsungan hidup, sementara mendapatkan pekerjaan tetap atau boleh menggunakan pampasan tersebut sebagai modal perniagaan.

5. Wasiat

Aset dan hutang telah disenaraikan, tetapi jika dibuat secara sistematik adalah lebih baik. Jika kita ada bajet, kita boleh buat penulisan wasiat.

Wasiat adalah di mana kita melantik seorang wasi (pentadbir) untuk mengurus aset dan hutang kita apabila kita meninggal dunia kelak.

Amanah Raya Berhad dan As-Salihin Trustee Berhad adalah contoh wasi yang boleh dilantik untuk penulisan wasiat.

Kesimpulannya, mengurus dan merancang harta adalah sangat digalakkan dalam Islam supaya waris yang ditinggalkan dapat meneruskan kelangsungan hidup walaupun ketua keluarga telah meninggal dunia.

Mudahkanlah mereka dalam membuat apa-apa proses tuntutan supaya ia tidak mengambil masa yang panjang.

Sekian, semoga bermanfaat dan dipermudahkan segala urusan.

Ditulis oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel azharuladha@gmail.com

Komen

komen

Source link