Artikel Terkini

5 Petua Pilih Lokasi Rumah Kediaman Anda


Lokasi hartanah yang strategik. Ini merupakan perkara yang amat penting dari segi pemilihan dan pembelian rumah. Terdapat banyak petua untuk memudahkan kita membuat pilihan yang baik.

1) Akses kepada Lebuhraya dan Pengangkutan Awam

Lebuhraya berfungsi untuk mengurangkan masa perjalanan dan kesesakan lalu lintas. Hartanah yang mempunyai kemudahan ini juga boleh meningkat daripada sudut permintaan serta nilai sewaan. 

Antara faktor yang boleh kita ambil kira adalah jarak hartanah ke pusat bandar, melalui akses lebuhraya yang ada.

Kalau jarak lebih dekat, hartanah itu boleh disewa dengan kadar yang lebih tinggi. Pengangkutan awam juga memainkan peranan penting untuk memudahkan perjalanan anda ke tempat kerja dan sebagainya.

2) Kod Daerah dan Direktori Sekolah 

Image result for stay in school meme

Kementerian Pendidikan Malaysia hanya membenarkan anda menghantar anak-anak anda ke sekolah yang tersenarai dalam direktori sekolah mengikut daerah tempat tinggal anda.

Perancangan untuk pendidikan si anak haruslah dipertimbangkan terlebih dahulu sebelum membuat apa-apa pembelian.

3) Kejiranan Yang Baik

Suasana kejiranan memainkan peranan penting dalam menentukan kualiti hidup anda.

Antara perkara yang harus dipertimbangkan adalah, kemesraan jiran, kebersihan dan juga kesesakan jalan terutamanya ketika waktu ‘rush hour’.

Image result for howdy neighbor meme

Anda disarankan bersiar-siar di kawasan perumahan anda pada waktu-waktu berlainan dan juga untuk bertegur sapa dengan bakal jiran anda. 

4) Nilai Semasa dan Masa Depan Hartanah

Pembeli digalakkan membuat kaji selidik tentang harga semasa hartanah yang ingin dibeli. Perkara ini penting kerana kita mungkin ingin menjual rumah tersebut di masa hadapan. 

Image result for show me the money meme gif

Anda boleh mengkaji harga sewa hartanah sekeliling kawasan kediaman anda. Adakah lokasi tersebut kawasan baru atau lama?

Biasanya, kawasan baru penuh dengan potensi pembangunan. Anda boleh membuat kajian tentang projek yang sedang dalam perancangan atau pembinaan. 

5) Kemudahan 

Jangan sesekali terlepas pandang aspek penting ini. Bukan soal sombong, soal kemudahan hidup anda sekeluarga. Perkara ini akan memberi impak besar terhadap rutin harian dan juga gaya hidup.

Kalau boleh, belilah hartanah berdekatan kawasan yang tersedia lengkap dengan segala-galanya. 

Antara kemudahan asas termasuk pasaraya dan pusat membeli-belah, tempat makan, jenis-jenis sekolah, kolej atau universiti hospital dan pusat rekreasi.

Mencari lokasi yang sesuai dengan keperluan anda? Kunjungi https://www.hihomes.my untuk tawaran hebat 2019!

Banner Hihome 01

Source link