Artikel Terkini

5 Tabung Kewangan Kena Ada Selepas Bernikah


Detik yang di nanti akhirnya tiba dengan termeterainya ikatan perkahwinan yang sah. Bagi yang tidak pernah melalui hubungan percintaan sebelum perkahwinan, hari tersebut adalah hari yang penuh bahagia saat melihat pasangan halal yang Allah anugerahkan.

Namun, bersediakah kita untuk menempuh kehidupan berumahtangga? Terdapat dua persediaan penting di awal perkahwinan iaitu aspek mental dan kewangan:-

1. Persediaan Mental Selepas Akad Nikah

Sebaik sahaja akad dilafaz, mindset perlu terarah untuk memikirkan kehidupan berumah tangga. Semua tabiat tidak baik ketika zaman bujang haruslah ditinggalkan.

Bagi lelaki yang sudah terbiasa dengan kehidupan santai, sering mengharapkan bebelan seorang ibu untuk bangun pagi, atau sentiasa berpenampilan handsome sedangkan bilik asyik bersepah, maka, sudah tiba masanya untuk anda berubah.

Bagi si isteri pula, bersediakah anda untuk menyinsing lengan ke dapur dan memasak buat suami tercinta?

Tempoh awal perkahwinan adalah fasa yang sangat mencabar tetapi amat membahagiakan. Inilah fasa terbaik untuk mengenali pasangan dari segi apa yang disukai dan apa yang tidak disukai.

Selain itu, berusahalah untuk mencapai keserasian dengan pasangan termasuk keserasian dalam kamar, keserasian dalam berkongsi idea, keserasian dalam menerima keluarga pasangan, dan keserasian untuk menerima norma hidup masing-masing yang selama ini mendapat didikan daripada keluarga yang berbeza.

Inilah persediaan mental yang perlu di ambil kira.

2. Persediaan Kewangan Selepas Akad Nikah

Pasangan yang bakal mendirikan rumahtangga kebiasaannya lebih teruja memikirkan perihal hari bahagia termasuk isu tema majlis perkahwinan, busana pilihan, dan dekorasi pelamin idaman. Namun, bakal raja sehari sering terlupa untuk merancang tempat tinggal yang akan didiami selepas berkahwin.

Persoalan seperti “Adakah menumpang di rumah ibu bapa merupakan pilihan yang terbaik?” haruslah dirungkai sebelum hari akad. Bagi yang berpendapat ‘biarlah saiz kediaman kecil, asalkan ada sebuah rumah untuk kehidupan peribadi yang selesa’, maka, kita perlu mengambil kira kos memiliki atau menyewa rumah kediaman selain daripada kos perbelanjaan majlis perkahwinan.

Bagi lelaki yang berkemampuan, mungkin tiada masalah untuk memiliki sebuah rumah idaman. Namun, bagi yang kurang berkemampuan, jangan malu untuk membuat pilihan menyewa rumah buat sementara waktu. Berbincanglah secara berhikmah dengan bakal pasangan.

Ingat! Jangan bebankan diri dengan komitmen kewangan yang melebihi kemampuan.

Kebanyakan lelaki lebih suka mencari pasangan yang mempunyai kerjaya dek kerana kehidupan zaman sekarang yang amat mencabar dengan kos sara hidup yang terlalu tinggi.

Tetapi, tidaklah menjadi kesalahan jika anda ingin memilih pasangan yang tidak berkerjaya sekiranya anda merupakan seorang lelaki yang berkemampuan. Namun, harus diingat tanggungjawab menyediakan keperluan asas rumah tangga 100% terletak di bahu anda.

Pengurusan kewangan harus diurus dengan baik bagi memenuhi keperluan asas, keperluan kecemasan, serta keperluan simpanan jangka pendek dan jangka panjang.

Pasangan mestilah bijak mengasingkan tabungan tertentu agar kehidupan lebih teratur lebih-lebih lagi jika dikurniakan cahaya mata nanti.

Tabung-tabung seperti berikut perlulah diwujudkan:-

1. Tabung Keperluan Asas

Diwujudkan bagi menampung pembelian barang dapur, bayaran rumah, bayaran kereta, bayaran bil utiliti dan bayaran perkhidmatan yang berkaitan.

2. Tabung Kecemasan

Digunakan ketika dilanda musibah seperti sakit, kehilangan/tukar pekerjaan, pindah rumah, membaiki kenderaan atau menziarahi keluarga tanpa dijangka. Jumlah simpanan dalam tabung ini perlu ada sekurang-kurangnya 3 bulan daripada pendapatan.

3. Tabung Perlindungan

Untuk takaful hayat dan kad perubatan.

4. Tabung Simpanan Jangka Pendek

Diperlukan untuk menampung kos seperti pulang ke kampung, memperbaharui insuran/takaful kenderaan, memperbaharui lesen memandu, perbelanjaan ketika musim perayaan dan percutian bajet.

5. Tabung Simpanan Jangka Sederhana Dan Panjang

Membantu anda memiliki rumah atau kenderaan yang lebih selesa, menunaikan umrah dan haji, pendidikan anak-anak, persaraan, menikmati percutian yang lebih mewah dan apa sahaja yang memerlukan tempoh perancangan untuk jangka masa lama.

Pelbagai cara yang boleh dilakukan untuk menambah pendapatan seperti melakukan kerja sampingan dan membuat pelaburan dalam bidang hartanah, emas, dan unit amanah.

Bijaklah dalam menyimpan dan melabur agar wang anda lebih selamat dan terjamin di samping sentiasa memastikan pulangan yang diperolehi patuh syariah. Apa yang penting carilah ilmu pelaburan yang betul agar usaha kita melabur tidak lebur.

Jangan mengharapkan keuntungan yang cepat seperti yang ditawarkan oleh skim cepat kaya.

Ditulis oleh Wan Mohamad Farhan bin Ab Rahman. Beliau boleh dihubungi melalui emel wanfarhan17@gmail.com

Komen

komen

Source link