Artikel Terkini

6 Khairat Kematian atau Bantuan Pengurusan Jenazah Yang Boleh Kita Tuntut


Biasa kan kita dengar khairat kematian? Rasa-rasa macam selalu dengar tapi kurang pasti fungsinya. Khairat kematian ni fungsinya seakan-akan macam takaful tetapi pelaksanaannya adalah berbeza.

Fokus khairat kematian adalah untuk membantu proses dan kos pengurusan jenazah berbanding takaful yang fokusnya adalah bagi rawatan perubatan dan pampasan kematian.

Khairat kematian adalah penting kerana pada waktu tersebut kita memerlukan wang segera dan bayangkan jika kita tidak mempunyai simpanan?

Sebagai contoh, kos pengurusan jenazah adalah seperti di bawah:

Kos peralatan dan upah mandian: RM150
Kos peralatan dan upah kafan: RM180
Kos pengangkutan: RM180
Kos gali kubur: RM300
Bayaran Ihsan Talqin: RM100
Jumlah: RM910

RM910 mungkin nilai yang kecil bagi sesetengah orang, tetapi nilai tersebut mungkin besar bagi mereka yang susah.

Selain daripada khairat kematian masjid, terdapat juga khairat atau bantuan pengurusan jenazah yang jarang kita tahu.

Berikut disenaraikan 6 jenis khairat, faedah, atau bantuan pengurusan jenazah yang jarang kita ambil tahu:

1. Khairat Kematian SSPN i-Plus

Bagi yang tak tahu, SSPN atau nama panjangnya Skim Simpanan Pendidikan Nasional bertujuan menggalakkan ibu bapa menabung bagi menampung kos pendidikan anak-anak di masa hadapan. Apa pulak i-Plus?

SSPN i-Plus ni adalah kesinambungan daripada SSPN tetapi dibuat dalam bentuk komitmen di mana pendeposit perlu membayar sejumlah amaun mengikut pakej yang ditawarkan. Pakej yang ditawarkan adalah serendah RM30 sebulan.

Konsepnya adalah bersandarkan takaful dan simpanan. Sebagai contoh, bayaran RM30 sebulan akan dipecahkan kepada dua bahagian iaitu RM20 bagi simpanan dan RM10 bagi caruman takaful. Itulah perbezaan SSPN dengan SSPN i-Plus dimana SSPN tiada komitmen, manakala SSPN i-Plus berbentuk komitmen.

Bagi komitmen serendah RM30, khairat kematian yang layak dituntut adalah sebanyak RM2,500 bagi kematian pasangan dan pendeposit.

Maklumat lanjut boleh layari laman web https://www.sspn.online/

2. Khairat Kematian Takaful

Amaun yang boleh dituntut adalah bergantung kepada pelan yang diambil. Beban keluarga boleh diringankan melalui pembayaran Khairat / Ehsan Kematian semasa orang dilindungi meninggal dunia.

Kebiasaannya, tuntutan boleh dibuat dengan mengemukakan sekurang-kurangnya permit pengebumian dan dokumen yang mengesahkan hubungan kekeluargaan. Maklumat lanjut boleh hubungi ejen atau layari laman web produk takaful yang kita carum.

Jangan lupa maklumkan kepada waris jika ada mencarum dengan sebarang jenis produk takaful supaya proses tuntutan menjadi mudah dan cepat.

3. Faedah Kematian Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)

Pembayaran sebanyak RM2,500 akan dibayar kepada waris. Permohonan perlu dibuat dalam masa 6 bulan selepas kematian. Di antara syarat untuk mendapat faedah ini adalah simati perlu berusia bawah 60 tahun dan masih mempunyai simpanan dengan KWSP.

Maklumat lanjut boleh layari laman web www.kwsp.gov.my

4. Faedah Pengurusan Mayat Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO)

Faedah Pengurusan Mayat dibayar kepada orang yang layak seperti yang dinyatakan dalam Akta, sekiranya pekerja meninggal dunia akibat sebarang sebab.

Jika tiada orang sedemikian, faedah akan dibayar kepada pihak yang menanggung perbelanjaan pengebumian itu. Bayaran adalah sebanyak RM2,000 tertakluk kepada perbelanjaan sebenar pengurusan jenazah, mengikut mana yang lebih rendah.

Maklumat lanjut boleh layari laman web www.perkeso.gov.my

5. Khairat Kematian Bantuan Sara Hidup (BSH)

Jangan tak tahu, BSH ada menyediakan khairat kematian sebanyak RM 1,000 yang akan dibayar kepada waris. Di antara dokumen yang diperlukan semasa proses tuntutan adalah seperti sijil kematian, kad pengenalan waris, dan dokumen pembuktian pertalian antara penerima BSH dan waris.

Maklumat lanjut boleh layari laman web https://bsh.hasil.gov.my/

6. Khairat Kematian Pusat Pungutan Zakat – Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP)

Khairat ini dinamakan Skim Kafalah Muzakki iaitu satu bentuk bantuan PPZ-MAIWP kepada pembayar zakat. Bayaran adalah sebanyak RM3,000.

Di antara kriteria untuk mendapat skim ini adalah pembayar zakat di PPZ-MAIWP, pembayaran zakat bermula tahun 2019, bayar zakat minimum RM50 setahun, dan tuntutan perlu dibuat 6 bulan selepas kematian.

Maklumat lanjut boleh layari laman web https://www.zakat.com.my/

Semoga dengan artikel ini dapat membantu pembaca membuat tuntutan selaku waris apabila berlaku sebarang kematian kelak. Kadang-kadang benda memang dah ada depan mata, tapi sebab kurang kesedaran, faedah yang boleh dinikmati terlepas begitu sahaja.

Ditulis oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel azharuladha@gmail.comSource link