Artikel Terkini

7 Cara Nak Bayar Hutang PTPTN, Pilihlah Yang Mana Sesuai


2019 telah pun sampai di pertengahan tahun, apakah status hutang Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional anda? Masih belum bayar sepenuhnya? Masih banyak yang tertunggak? Atau belum mula bayar lagi?

Bagi mereka yang berniat nak bayar tu, tahniah kerana menunaikan tanggungjawab sekaligus membolehkan lebih ramai lagi orang untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat tinggi. Tapi ramai juga yang tidak tahu cara untuk membuat pembayaran kepada pihak PTPTN.

Jangan risau, jom kita tengok 7 cara bayar PTPTN yang terkini. Bolehlah tengok cara mana yang mudah untuk kita laksanakan.

1. Bayar Di Kaunter

Kita boleh membuat pembayaran PTPTN melalui kaunter secara walk-in. Kita boleh membayarnya di cawangan PTPTN seluruh negara, kaunter-kaunter di Bank Islam, Bank Rakyat, CIMB Bank, Bank Simpanan Nasional dan juga di Pejabat Pos Malaysia.

Kena ambil nombor giliran dan mungkin mengambil masa sedikit untuk sampai giliran kita untuk bayar di kaunter.

2. Melalui Potongan Gaji

Dengan membuat potongan gaji, ianya memudahkan urusan kita dalam membayar hutang PTPTN. Potongan gaji boleh dibuat melalui majikan atau Jabatan Akauntan Negara Malaysia (JANM). Namun, kita harus rujuk kepada pihak PTPTN terlebih dahulu terutamanya tentang jumlah bayaran bulanan dan tempoh bayaran balik.

Kita juga boleh mendapatkan Borang Kebenaran Potongan Gaji Bayaran Balik di Portal Rasmi PTPTN. Cetak dan isi borang dengan lengkap, kemudian hantar borang tersebut beserta nama dan alamat majikan kepada PTPTN.

3.  Perbankan Internet

Bagi yang gemar menggunakan perbankan internet, kita semestinya boleh membayar hutang PTPTN dengan cara ini yang mudah dan selamat.

Hampir semua bank popular di kalangan rakyat Malaysia boleh, seperti Maybank, Ambank, Bank Islam, Public Bank, RHB Bank, Bank Rakyat, Pos Online, Agrobank, Affin Bank, CIMB dan juga Bank Simpanan Nasional.

4. Portal Rasmi PTPTN (FPX)

PTPTN juga menyediakan perkhidmatan bayar balik menggunakan FPX, di mana kita boleh login daripada laman web PTPTN. Di antara akaun bank yang boleh anda gunakan adalah Bank Islam, Bank Rakyat, Public Bank, Maybank, Ambank, Hong Leong Bank, RHB Bank, United Overseas Bank (UOB), Bank Muamalat, Affin Bank, Alliance Bank dan CIMB bank.

Malah, kita juga boleh bayar menggunakan kad kredit seperti Visa, MasterCard dan American Express.

5. Akaun II Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)

Cara ni mungkin tak ramai yang tahu, tapi sebenarnya kita juga boleh membayar PTPTN dengan kaedah pengeluaran KWSP melalui dua cara.

Pertama, kita perlu mengisi Borang Permohonan Pengeluaran Pinjaman Pendidikan di Pejabat KWSP. Kedua, kita boleh membuat e-pengeluaran melalui online sahaja. Mana satu pilihan anda?

6. Electronic Data Capture (EDC) Terminal

Seterusnya, kita boleh membuat bayaran di seluruh kaunter PTPTN seluruh negara dengan menggunakan kad kredit (Visa dan Mastercard), kad debit atau pun kad ATM bank-bank tempatan yang mempunyai logo MEPS di bahagian kad tersebut.

Tapi kaedah ini memerlukan kita walk-in ke cawangan PTPTN, dan mungkin mengambil masa sedikit untuk setel.

7.  MyPay PTPTN

Cara terakhir untuk kita bayar PTPTN adalah melalui platform yang disediakan oleh pihak kerajaan. Kerajaan telah menyediakan Portal Rasmi Online Perkhidmatan Mudah Alih Kerajaan Malaysia iaitu www.mygovmobile.malaysia.gov.my.

Layari sahaja portal online ini untuk membuat pembiayaan.

Sumber:  PTPTN

Hutang Wajib Dibayar

Itulah dia 7 cara untuk membayar hutang PTPTN yang terkini bagi tahun 2019 yang ramai tak tahu. Semoga dengan adanya sedikit sebanyak info terkini ini, ianya dapat memudahkan urusan kita semua. Jemput terjah laman web rasmi PTPTN untuk maklumat lanjut.

Nakkan lagi tips power berkenaan PTPTN ni? Jemput baca:

Komen

komen

Source link