Artikel Terkini

7 Perkara Yang Kita Boleh Belajar Daripada Jim Chanos ‘The Financial Puzzle Artist’


Sebelum ini kita ada berkenalan dengan Jim Chanos ‘The Financial Puzzle Artist’ – Encyclopedia Of Short Seller. Beliau dikenali sebagai salah seorang legenda Short Seller terbaik sepanjang zaman.

Jom kita tengok pula 7 perkara menarik mengenai Jim Chanos, semoga kita peroleh manfaat. Yang baik dijadikan teladan, yang buruk dijadikan sempadan.

1. Mengikut rekod selama lebih 38 tahun beliau berada di dalam dunia kewangan, dia telah melakukan Position short ke atas lebih 3,000 saham sehingga tahun 2018 dan juga merupakan pemegang multi-world record on short-seller. Di antara kejayaan terbesar ialah:

  • Short Baldwin United 1982.
  • Short Enron 2007.
  • Short China stock 2013.
  • Short Tesla Stock.

2. Terbabit tanpa sengaja pada tahun 1981 hingga 1982 ke dalam Short seller, yang memfokuskan ke arah aktiviti Fraud

Dengan falsafah penumpuan terhadap aktiviti fraud, juga menyebabkan beliau terinspirasi untuk menubuhkan Hadgefundnya sendiri iaitu Kynikos Associates. Jika diimbas, beliau sangat tidak bernasib baik, sebabnya pada tahun 1985 beliau dipecat kerana tempat beliau berkhidmat mengalami kerugian besar, hasil daripada kesalahan analisa yang dia lakukan.

Pada tahun 1981, beliau telah berjaya membuktikan dirinya adalah genius, dengan mengambil peluang untuk melakukan Position Short terhadap Baldwin United. Beliau juga dikira sangat bertuah, sebabnya pelabur masih berminat untuk melabur ke dalam Hedge Fund yang beliau tubuhkan, walaupun pada tahun 1985 beliau baru dipecat.

Mengikut rekod, nilai dana pelaburan yang diterima Kynikos Associates semasa mula beroperasi adalah sebanyak $16 juta.

3. Berada di kelas tersendiri

Di antara kelebihan yang beliau miliki adalah hanya melakukan Short Selling terhadap saham besar yang melibatkan aktiviti Fraud. Beliau tidak akan melakukan Short selling terhadap saham yang mempunyai Market Cap yang kecil.

Beliau amat berpegang teguh kepada prinsip tersebut dan bijak mencari peluang yang ada.

4. Terdapat teori yang digelar sebagai ‘Fraud Cycle’

Contohnya mana-mana kenaikan pada apa jua jenis pasaran seperti Saham, Cryptocurrency, komoditi dan sebagainya mesti disertai dengan aktiviti fraud atau skim ponzi. Semasa kenaikan, perkara seperti ini sangat sukar dilihat, malahan kebanyakan pelabur menganggap ianya tidak wujud, tetapi berbeza dengan beliau.

Jim mengambil peluang untuk membuat kajian secara terperinci jika terdapat sebarang aktiviti fraud yang berlaku. Hasilnya semasa permulaan bear market, beliau telah mencipta nama dan peluang sebagai seorang lagenda Short Seller.

5. Disingkirkan daripada senarai US Forbes 400

Selepas memasuki golongan elite dalam ketegori Bilionaire pada tahun 2009 dengan nilai aset daripada $350 juta naik sehingga $1.5 bilion. Beliau kemudiannya telah disingkirkan dalam senarai tersebut disebabkan nilai aset kekayaan beliau sebenarnya tidak mencapai lebih dari $1 bilion.

Penyingkiran beliau diumumkan secara ‘epic’ oleh Carl Icahn, melalui berita langsung CNBC pada tahun 2009.

6. Penggunaan 1 strategi selama berpuluh-puluh tahun

Hedge Fund beliau iaitu Kynikos Associates sangat eksklusif menggunakan short selling sebagai strategi tunggal mereka. Berbeza dengan Hedge Fund yang lain yang menggunakan pelbagai strategi dalam sesuatu masa.

7. Perkara paling berat adalah melakukan Short Selling terhadap saham America Online (AOL)

Beliau melakukan Short pada harga $10, kemudiannya Kynikos Associates mengalami kerugian besar. Nasib sedikit baik apabila position tersebut perlahan-lahan pulih apabila beliau sekali lagi mengambil position short ketika harga berada di paras $80.

Komen

komen

Source link