Artikel Terkini

8 Golongan Asnaf Yang Layak Menerima Zakat


Pernah tak kita dengar orang cakap macam ni:

“Rasa macam tak percaya jer dengan pusat zakat tu. Kutipan zakat banyak tapi golongan miskin berlambak. Gelandangan pun ramai, baik bayar zakat terus kepada asnaf, barulah yakin sikit.”

Ye betul, bayaran secara terus dibolehkan tetapi macam mana kita nak tahu golongan yang ingin dizakatkan tersebut merupakan golongan yang betul-betul yang layak menerima zakat? Disebabkan itulah kita ada Pusat Zakat atau Lembaga Zakat di setiap negeri masing-masing.

Pusat zakat ini bertanggungjawab membuat kutipan dan mengagihkan kepada golongan yang layak menerima zakat. Tapi siapakah golongan yang layak untuk terima zakat ni?

Jom kita tengok 8 golongan yang layak menerima zakat:

1. Asnaf Fakir

Asnaf fakir adalah orang Islam yang tiada harta/pendapatan, atau ada harta/pendapatan tetapi tidak mencapai 50 peratus daripada had kifayah dirinya dan tanggungannya.

Had kifayah ditentukan oleh pusat zakat mengikut kecukupan golongan asnaf tersebut. Kalau nak tahu formula had kifayah ni, boleh rujuk pusat zakat.

2. Asnaf Miskin

Asnaf miskin adalah orang Islam yang mempunyai harta/pendapatan yang hanya boleh menampung lebih 50 peratus keperluan dirinya dan tanggungannya tetapi belum mencukupi had kifayah.

Jangan kita sewenang-wenangnya cakap orang ini atau orang itu tak layak menerima zakat sebab mempunyai pekerjaan, walhal dari segi hukumnya beliau memang layak kerana tergolong dalam golongan asnaf miskin.

3. Asnaf Amil

Asnaf amil adalah golongan yang bertanggungjawab menjalankan pengurusan zakat iaitu kutipan dan agihan zakat. Kalau masa bulan Ramadhan, perasan tak ada pihak yang membuat kutipan zakat di pasaraya atau di masjid bagi bayaran zakat fitrah?

Itulah dia golongan amil. Mereka juga merupakan di antara 8 golongan yang layak menerima zakat.

4. Asnaf Muallaf

Asnaf muallaf adalah golongan bukan Islam pada asalnya, tetapi terbuka hati untuk memeluk Islam.

Golongan ini perlu dibantu supaya mereka dapat merasi belas kasihan, kasih sayang dan pembelaan daripada saudara seagama yang dituntut oleh agama Islam.

5. Asnaf Riqab

Asnaf riqab adalah golongan yang terbelenggu dalam satu keadaan yang menghalangnya daripada menjadi seseorang yang lebih baik. Ingat tak dulu pernah viral berkenaan agihan zakat kepada golongan LGBT? Teruk jugak masa tu netizen kecam pusat zakat.

Sebenarnya kalau kita tengok zaman sekarang, mana ada dah golongan hamba. Jadi untuk memanfaatkan agihan zakat, pusat zakat meluaskan skop asnaf riqab kepada golongan yang kita perlu bantu supaya mereka dapat menjadi manusia yang lebih baik.

Contoh asnaf riqab adalah seperti bekas penagih dadah, perempuan yang mengandung anak luar nikah, orang yang ingin bunuh diri, LGBT, gengsterisme dan orang yang berhasrat ingin menjadi murtad.

Orang-orang macam ni perlu dibantu agar mereka tahu ada pihak yang prihatin dengan masalah mereka dan semoga mereka menjadi orang yang lebih baik satu hari nanti.

6. Asnaf Fisabilillah

Asnaf fisabilillah adalah golongan yang berjuang untuk menegakkan Agama Islam. Fisabilillah ni tak semestinya kita perlu angkat senjata dan berperang di jalan Allah, kita pergi belajar pon dikira sebagai fisabilillah.

Sebagai contoh, kalau kita menyambung pengajian ke peringkat Universiti dan tidak menerima apa-apa bantuan serta tidak mampu daripada segi kewangan, kita boleh memohon bantuan zakat dalam kategori Fisabilillah ini.

7. Asnaf Gharimin

Asnaf gharimin adalah golongan yang berhutang untuk memenuhi keperluan asas diri dan keluarga, tetapi tidak berupaya untuk membayarnya semula.

Di antara syarat bagi golongan ini adalah hutang sudah sampai tempoh, dan perlu dijelaskan agar dapat mengelak kemudaratan yang lebih besar daripada berlaku.

8. Asnaf Ibnu Sabil

Asnaf ibnu sabil adalah seseorang musafir yang menghadapi kesusahan ketika atau semasa perjalanan.

Dengan syarat perjalanan tersebut perlulah berlandaskan syara’ dan bukan untuk tujuan maksiat.

Jadi kalau nak bayar sendiri zakat tu, kita perlu pastikan golongan penerima zakat tergolong dalam 8 golongan di atas. Sebagai tambahan, pihak Pungutan Zakat Wilayah Persekutuan ada menawarkan skim khas berupa wakalah agihan kepada para pembayar zakat membuat agihan sendiri kepada asnaf.

Maklumat lanjut bolehlah hubungi pihak zakat. Ingatlah bahawa zakat adalah salah satu Rukun Islam dan tanggungjawab zakat itu masih belum terlepas, sekiranya agihan zakat diberi kepada golongan yang salah.

Sekian, semoga bermanfaat.

Sumber Rujukan:

Ditulis oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel azharuladha@gmail.com

Jemput juga baca:Source link