Artikel Terkini

8 Petanda Kau Menipu Poket Sendiri


Secara rasionalnya, memang mudah untuk kita membuat alasan apabila benda yang kita rancang tak menjadi kenyataan.

Pernah tak kita mengucapkan atau menggunakan ayat-ayat ini? Ia mungkin petanda yang kita cuba berbohong dekat poket sendiri.

1. “Oklah, aku selesa dengan gaji RM3000 sebulan, cukuplah tu..”

Kenapa salah? : Sekiranya kita merasa cukup dan selesa dengan tiada kenaikan income pada setiap tahun, ia adalah petanda anda tiada usaha untuk memperbaiki diri untuk ke tahap seterusnya. Dan itu adalah bukti bahawa kita seorang yang pentingkan diri sendiri.

Bayangkan kalau pendapatan kita bertambah setiap tahun, ia memberi peluang untuk kita membantu keluarga dan membantu orang lain (zakat). Ianya secara langsung dapat juga meningkatkan kualiti hidup kita dan keluarga.

Bagaimana nak perbaiki?

 • Tetapkan matlamat untuk tambah pendapatan, daripada RM3,000 sebulan mesti naik 10%-20% setiap tahun.
 • Gaji tak naik-naik? Bos kedekut? Maka usahakan untuk buat pendapatan sampingan. Sama ada online atau offline, seperti dropship, jadi ejen, freelance, dan bina sebanyak boleh kemahiran dan pengalaman.

2. “Payahlah nak bincang masalah kewangan dengan pasangan”

Kenapa salah? : Sekiranya hubungan kita dengan duit sendiri pun tak berapa cun, jangan mimpilah pasangan tercinta boleh menyelesaikan masalah kewangan yang kita hadapi. Kerana hubungan kasih sayang bukanlah penyelesaian bagi masalah kewangan.

Bagaimana nak perbaiki?

 • Kewangan sepatutnya menjadi salah satu topik penting bagi pasangan suami isteri. Bincangkan apa matlamat keluarga, bagaimana untuk realisasikannya dan bagaimana pasangan anda boleh saling tolong-menolong sebagai sebuah pasukan.
 • Kena bincang dengan terang dan jelas, usah guna bahasa kiasan. Dan jangan ikut orang lain, sebab setiap keluarga matlamatnya berbeza.

3. “Takaful ni..nanti-nanti boleh?”

Kenapa salah? : Takaful ini ibarat kita beli payung – kita memang tak guna sekarang, tetapi kita akan guna bila hujan turun. Boleh je nak nanti-nanti, kalau ada ilmu kebal dan tak lut dek penyakit.

Bagaimana nak perbaiki?

 • Sekiranya tiada idea yang terbaik untuk diri sendiri, cuba cari orang yang berpengalaman, yang tahu tentang Takaful.
 • Kadang-kala majikan kita mungkin sudah sediakan Kad Perubatan atau Takaful Hayat, tapi sekiranya kita menanggung orang lain – anak, pasangan, atau sebaliknya – mungkin kita memerlukan Takaful tambahan.
 • Income Replacement boleh membantu menggantikan gaji kita sekarang jika terdapat kemalangan atau penyakit yang membuatkan kita tidak dapat bekerja.
 • Hibah pula dianggap sebagai sedekah, dengan memberi sebahagian wang tunai kepada ahli waris jika kita ditakdirkan meninggal dunia.

Baca juga Rasa Rugi Bayar Takaful Setiap Bulan?

4. “Aku simpan je duit ni. Nanti-nanti adalah gunanya tu”

Kenapa salah ? : Tak salah menyimpan duit, tetapi no money made by saving dengan menyimpan saja tanpa matlamat. Robert Kiyosaki selalu cakap pasal ini, bank cetak duit lebih laju daripada apa yang kita fikirkan.

Bagaimana nak perbaiki?

 • Rancang dulu matlamat menyimpan, disebabkan no money made by saving, pastikan simpan di tempat yang boleh mendatangkan dividen tanpa bayaran tambahan. Paling kurang pun dividen tu boleh cover inflasi macam REIT, Tabung Haji dan ASB.

Baca juga Konsep Simpan, Belanja, Kongsi dan Labur – Cuba Buat Ini Untuk Anak Anda

5. “Pandailah aku cari duit, buat apa nak pening kepala asingkan duit tu.

Kenapa salah ? : Sebab kita tak akan boleh hebat dalam kewangan bila tiada pembahagian untuk emergency fund, investment fund dan for fun. Sebab kehidupan akan ada naik turun, jadi sediakan payung sebelum hujan.

Bagaimana nak perbaiki?

 • Ada sekurang-kurangnya empat perkara asas yang boleh bantu kita menguruskan kewangan dengan bijak – wujudkan akaun kecemasan, akaun pelaburan dan buat keputusan yang membawa kita lebih dekat dengan matlamat, menghadkan godaan kemahuan, dan berlatih untuk bersabar.

6. “Hutang sikit je pun, semua orang pun berhutang, nanti aku bayarlah.”

Photo by Suzy Hazelwood from Pexels

Kenapa salah? : Ya hutang itu baik dan boleh membantu kita untuk teruskan kehidupan, tetapi ada hutang baik dan ada hutang jahat. Hutang baik adalah hutang yang boleh menjana pendapatan. Hutang jahat adalah hutang yang merosakkan kewangan dan poket! Malah, dengan kadar faedah hutang yang tinggi, seringkali membantutkan ramai orang daripada membina kekayaan.

Bagaimana nak perbaiki?

 • Bayar baki kad kredit sepenuhnya setiap bulan. Sekiranya kita sudah mempunyai hutang, buat rancangan untuk membayarnya secepat mungkin. Pastikan juga skor kredit bertambah baik setiap bulan.

7. “Aku mampu bergaya. Baru sedap show-off dekat IG”

Kenapa salah?: Dapat bermegah dengan status sosial bukan matlamat hidup. Disebabkan pendapatan dan perbelanjaan kita tidak sama, termasuklah financial goal juga berbeza. Dengan kata lain, sepatutnya show-off korang bukan dekat insta atau kawan, tapi dekat diri sendiri. “Yes, aku dah berjaya beli rumah banglo untuk mak ayah!”

Bagaimana nak perbaiki?

 • Buat senarai financial goals untuk membantu kita memilih mana yang penting, dan hanya membelanjakan wang yang membawa kita dekat dengan matlamat yang ingin dicapai.

Baca juga 5 Tips Mencapai Matlamat Kewangan

8. “Tak naklah aku melabur, takut”

Kenapa salah? : Janganlah masuk skim cepat kaya, itu bukan pelaburan. Masih tak dapat bezakan? Pelaburan yang sah dan patuh syariah dekat Malaysia ni bersepah-sepah. Memang betul melabur itu berisiko, tetapi sekiranya simpan cash, lagi berisiko tinggi – hilang, inflasi, anai-anai, kena curi. Duit tu tak akan jadi duit kalau tak pandai diberanakkan.

Bagaimana nak perbaiki?

 • Ada 3 kategori pelaburan iaitu low, medium dan high-risk investment. Mulakan dengan melabur pada diri sendiri dulu dengan menimba ilmu. Zaman dah mudah untuk kita akses kepada maklumat.
 • Low risk investment adalah seperti menyimpan ke dalam ASB/Tabung Haji. Medium-risk investment pula kita melabur dalam Unit Trust. High-risk investment seperti pelaburan saham atau hartanah.
  Baca Panduan Beginner Tentang Pelaburan Saham di Bursa Malaysia.
 • Ikut kesesuaian dan toleransi risiko masing-masing. Lagi lama kita melabur, lagi baik pengalaman dan kemahiran yang kita miliki.

Komen

komen

Source link