Artikel Terkini

8 Tips Untuk Elak Daripada Terjebak Dengan Hutang Buruk


Tabiat suka meminjam boleh mendatangkan malapetaka ke atas hidup seseorang. Memang benar zaman sekarang kita tak dapat lari daripada berhutang.

Contohnya nak beli kereta dan rumah kita akan berhutang dengan bank. Nak beli barang keperluan pula kadang-kadang ada yang menggunakan kad kredit, jadi kita akan berhutang dengan syarikat yang mengeluarkan kad kredit tersebut.

Hutang yang tidak diurusdengan baik akan menjadi hutang buruk yang boleh menggugat status kewangan kita. Jadi, apa yang perlu kita lakukan untuk mengelakkan masalah ini?

1. Perancangan Kewangan

Sebelum membuat keputusan untuk berhutang, buat belanjawan kewangan terlebih dahulu. Ini bagi melihat sejauh mana kita mampu untuk membayar kembali hutang tersebut.

Jika pendapatan adalah terhad dan kita mempunyai komitmen kewangan lain yang lebih penting, batalkan niat ntuk berhutang. Kalau tak, poket kita juga yang akan tiris di kemudian hari.

2. Tabung Kecemasan

Bila kita sudah biasa menyimpan, anda tidak lagi akan cenderung untuk meminjam. Kalau ada perkara mendesak yang memerlukan kita mengeluarkan sejumlah wang, kita boleh mengambilnya daripada dana kecemasan ini.

Tapi pastikan untuk perkara yang benar-benar perlu saja.

3. Kawal Nafsu

Nafsu untuk berbelanja merupakan salah satu penyebab utama ramai golongan muda terjebak dengan hutang kad kredit. Bagi mengelakkan masalah ini, kita perlulah mempunyai disiplin yang tinggi.

Kawal diri daripada membeli barangan mewah atau tidak penting. Kalau nak beli juga, cuba cari alternatif yang lebih murah.

4. Utamakan Keperluan

Setiap kali ingin berbelanja, pastikan dahulu adakah barangan yang hendak kita beli itu merupakan keperluan atau kehendak. Kalau ia merupakan keperluan asas seperti bahan mentah untuk memasak, minyak petrol kenderaan dan sebagainya; teruskan niat tersebut.

Tetapi kalau sekadar beg berjenama untuk dipakai pada hari raya, batalkan niat kita itu. Lebih baik masukkan duit tersebut ke dalam tabung kecemasan.

Ada juga faedahnya kan?

5. Elak Pembayaran Secara Kredit

Jangan biasakan diri kita untuk shopping menggunakan kad kredit. Ini boleh menggalakan kita untuk terlebih belanja.

Sebaiknya gunakan kad kredit untuk pembelian yang benar-benar perlu serta berbaloi, sebagai contoh gunakan kad kredit untuk mengisi petrol. Dapat juga mata ganjaran dan rebat.

6. Buat Hutang Untuk Bayar Hutang

Bila hutang dah banyak dan tak mampu nak bayar, ada sesetengah orang memilih untuk meminjam lagi bagi membayar hutang sedia ada. Ini bukannya membantu, tetapi bakal menambahkan lagi hutang yang menggunung.

Akhirnya diri sendiri yang sakit kepala!

7. Pastikan Pinjaman Tersebut Menjadi Hutang Baik

Pastikan tujuan kita berhutang. Kalau berhutang untuk melabur dalam sesuatu yang berharga untuk masa depan seperti pendidikan, rumah dan sebagainya itu adalah hutang yang baik. Kerana ia bakal menjadi aset yang berharga pada masa hadapan.

Selain itu, hutang baik adalah pinjaman yang menawarkan kadar faedah yang rendah dan tempoh pembayaran yang fleksibel. Jadi berhati-hati semasa menggunakan kad kredit atau pinjaman peribadi kerana ia mempunyai kadar faedah yang tinggi.

8. Jangan Terlalu Nak Bergaya

Jangan ikut pepatah biar papa asal bergaya. Anda juga yang bakal merana nanti. Tak perlu meminjam untuk menunjuk-nunjuk. Ia tak akan membawa anda ke mana pun.

Ke arah muflis mungkin? Mesti anda tak mahu perkara ini berlaku bukan?

Untuk mendapatkan kebebasan kewangan, mahu tak mahu kita perlulah berkorban sedikit. Tapi apalah sangat pengorbanan yang sedikit ini berbanding dengan apa yang bakal kita peroleh dikemudian hari.

Sumber Rujukan: https://www.directlending.com.my/blog/10-petua-elak-hutang-buruk/

Belajar Lebih Mendalam Ilmu Pengurusan Dan Perancangan Kewangan

Baru-baru ini Tuan Afyan Mat Rawi telah melancakan E-Learning Seminar Bijak Merancang Wang yang merangkumi modul mengurus kewangan bermula dengan pembentukan mindset kewangan yang betul dan kemudian diikuti dengan profil kewangan dari mula mendapat gaji, mengumpul harta, menguruskan hutang, membuat simpanan, melanggan takaful, merancang persaraan, membayar zakat sehinggalah kepada pengurusan wasiat dan pusaka.

Ia adalah sebuah pakej pembelajaran online merancang kewangan yang komprehensif yang merangkumi:

  1. Siri 17 video Bijak Merancang Wang dengan durasi 2 jam setengah.
  2. Ebook Bijak Merancang Wang, 180+ halaman dengan 45 bab.
  3. Ebook PKP: Poket Kian Pokai? Poket Kena Penuh! 150+ halaman dengan 25 bab.
  4. FB Group Khas untuk para pembeli #eSeminarBMW
  5. Rakaman Live Seminar Bijak Merancang Wang #SeminarBMW yang telah diadakan pada Hari Raya ke-2 dan ke-3.
  6. E-workbook Buku Manual Wang | BMW 2 Series, dengan 60++ halaman warna warni.

Cepat dapatkan E-learning Seminar Bijak Merancang Wang hari ini: https://www.majalahlabur.com/ESeminarBMWSource link