Artikel Terkini

Ada Apa Dengan Melaka? Kawasan Hartanah Yang Semakin ‘Hot’


Bila sebut saja Melaka, yang sering kita terbayang adalah Hang Tuah dan tempat bersejarah seperti A Famosa yang cukup terkenal.

Tetapi tahukah anda, selain daripada Melaka merupakan tempat bersejarah; hartanah di sini juga semakin meningkat naik?

Lokasi Menarik, Tempat Tumpuan Pelancong

Melaka terletak lebih kurang 148 kilometer dari bandar KL, dan perjalanan biasanya mengambil hanya sejam lebih menggunakan Lebuhraya Utara Selatan.

Kalau diikutkan, Melaka berkeluasan 1,664 km2. Tetapi pada kebiasaannya, orang ramai lebih tertumpu ke Bandaraya Melaka dan Ayer Keroh. Maklumlah, keluar saja tol jumpa tempat-tempat ini dahulu.

Melawat Melaka, Bererti Melawati Malaysia

Inilah slogan yang digunakan kerana memang benar pun. Melaka merupakan tempat tumpuan pelancong, dalam dan luar negara. Mengikut rekod, Melaka mencatatkan kedatangan pelancong seramai 16.7 juta orang. Kebanyakan pelancong luar negara adalah dari China, Singapura dan Indonesia.

Yang lebih menarik, Bandaraya Melaka telah disenaraikan sebagai Bandar Bersejarah UNESCO sejak 7 Julai 2008 lagi. Ini sedikit sebanyak telah membantu menaikkan lagi nama Melaka di persada dunia.

Hartanah Di Melaka Yang Semakin Meningkat Naik

Bila dah jadi tumpuan pelancong ni, sudah pastinya hartanah di kawasan Melaka juga menerima tempiasnya. Untuk tujuan perbincangan, kita akan gunakan data dan statistik yang dibekalkan oleh pihak kerajaan Malaysia.

Boleh muat turun data ini di laman web NAPIC (National Property Information Centre) yang merupakan Pusat Maklumat Harta Tanah Negara. Ianya dikeluarkan oleh Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta, sebuah jabatan di bawah Kementerian Kewangan Malaysia.

Indeks Harga Rumah Di Melaka Yang Meningkat Setiap Tahun

Lihat sendiri bagaimana harga rumah di Melaka didapati meningkat dari setahun ke setahun. Siapa sangka bahawa harga rumah di Melaka naik sebanyak 52.4 mata dari tahun 2010 sehingga 2017. Kenaikan yang dicatatkan adalah sebanyak 52.4% dalam masa 7 tahun atau 7.49% setahun.

2018 pun dilihat semakin naik, nampak gayanya 2019 pun macam nak naik juga betul tak?

Kata Sektor Hartanah Bakal Crash?

Bagi mereka yang belum beli rumah, pastinya akan mengharap bubble sektor hartanah akan pecah. Dapat juga merasa beli rumah dan pada harga diskaun. Tapi cuba tengok dulu data yang dikeluarkan NAPIC seperti berikut:

Jika dilihat kepada indeks harga rumah di seluruh Malaysia mengikut jenis rumah pula, kejatuhan harga rumah memang pernah berlaku pada tahun 1998 dan 1999. Dan rasanya kita semua tahu bahawa ekonomi Malaysia dan ekonomi dunia terjejas teruk disebabkan Krisis Mata Wang Asia yang berlaku pada masa itu kan?

Selain daripada dua tahun ‘krisis’ ini, hartanah di Malaysia telah naik secara konsisten. Jadi kalau pun market crash dan bubble meletup, ia tidak akan berpanjangan. Sebaik sahaja ekonomi kembali pulih, sektor hartanah akan terus menunjukkan kenaikan.

Dapatkan Rumah Yang Penuh Dengan Fasiliti Pada Harga Mampu Dimiliki

Dengan harga rumah yang konfem naik dan tak turun-turun, masih ada rumah yang mampu dimiliki di kawasan Melaka.

Memperkenalkan Sri Melaka Residensi, sebuah apartmen mampu milik di Bukit Serindit, Melaka. Hanya 3 kilometer daripada bandar Melaka Raya, di mana terletaknya tarikan pelancong seperti Jonker Walk, Dataran Pahlawan dan Mahkota Parade. Ianya juga berhampiran dengan kemudahan-kemudahan lain seperti sekolah, hospital dan taman rekreasi.

Rumah dengan keluasan 1000 kaki persegi, 3 bilik, 2 bilik air dan dilengkapi dengan pelbagai kemudahan moden seperti kolam renang, gimnasium, gelanggang badminton, futsal, taska dan bermacam-macam lagi; semua ini dengan harga RM208,800 sahaja!

Ya, harganya tersangatlah mampu milik. Berbaloi-baloi untuk beli dan duduk sendiri, atau sebagai pelaburan.

Jom layan video di bawah terlebih dahulu:

https://www.youtube.com/watch?v=sVnJl1TrMYQ

Nak tunggu market crash baru nak beli? Lagi lama kita ambil masa untuk berfikir, silap haribulan memang sold-out punya lah. Sementara masih ramai orang yang tak tahu pasal ‘khazanah’ tersembunyi di Melaka ni, bertindaklah dengan cepat.

Untuk maklumat lanjut, layari laman web Sri Melaka Residensi atau Facebook Sri Melaka Residensi untuk dapatkan info terkini.

Komen

komen

Source link