Uncategorized

Apa beza 3 konsep ini?


Banyak pemaju yang bina hartanah jenis SOHO, SOFO, dan SOVO pada tahun sebelum ni. Boleh Tok kata, ia tumbuh macam cendawan lepas hujan.

Ini adalah kesan daripada pengenalan Akta Hakmilik Strata (Strata Titles Act) pada 5 tahun lepas, dan pindaan Akta Pemaju Perumahan (Housing Development Act) yang diluluskan kerajaan pada tahun 2007.

GH Masterclass

Pendek kata, kerajaan bagi kebenaran kat pemaju untuk membina unit yang bersaiz kecil dan mampu milik. Supaya dapat menampung jumlah kepadatan penduduk negara ini.

Kali ini, Tok nak bantu korang fahamkan 3 jenis hartanah ini dengan lebih mendalam dan bagi pendapat, sama ada hartanah ini sesuai dibeli (sebagai pelaburan atau duduk sendiri) atau tak.

Tok baca perkongsian Jodie ini kat blog CloudHax. Semoga ia dapat cerahkan mata dan minda korang pada pagi ini.

“Apakah beza 3 jenis hartanah ini? Semua bunyi lebih kurang je?”

Sebagai permulaan, hartanah jenis ini berbeza dengan hartanah seperti service apartment, pangsapuri, dan kondominium.

Idea utama SOHO, SOFO, dan SOVO ini dibina untuk orang bisnes yang perlukan pejabat kecil (bersaiz sekitar 450 kaki persegi, atau lebih). Ia lengkap dengan kemudahan telekomunikasi dan macam-macam fasiliti yang mudahkan urusan bisnes.

Sasaran pasaran yang lain adalah golongan pasangan muda yang baru berkahwin, dan tak nak duduk rumah besar sebagai permulaan.

Hartanah ini banyak kat kawasan komersial dan dekat dengan akses yang cepat dan mudah ke lebuhraya, serta stesyen pengangkutan awam (seperti KTM, LRT, MRT, atau teksi dan bas).

Kita boleh gunakan unit ini sebagai kediaman, kediaman/komersial, atau komersial. Yang ini, kita periksa dulu dalam Surat Perjanjian Bersama (Deed of Mutual Covenant) dan Perjanjian Jual Beli (Sales and Purchase Agreement) untuk kenal pasti.

1) SOHO adalah singkatan Small Office Home Office, yang boleh kita beli sebagai kediaman dan juga sesuai dibuat sebagai pejabat. Ia bersaiz sederhana besar, ada ruang bilik tidur, tandas yang lengkap, serta ruang tamu.

2) SOFO pula singkatan Small Office Flexible Office. Unit ini berikan fleksbiliti kat pembeli dan penyewa membuat reka bentuk dalaman pejabat. Sama macam SOHO, ia boleh jadi kediaman dan pejabat, atau dua-dua sekali. Biasanya, unit ini tak ada partition.

3) Small Office Virtual (atau Versatile) Office, atau singkatan SOVO pula fokus untuk tujuan komersial saja. Jadi, bersedia bayar bil elektrik, telefon, dan air mengikut kadar komersial yang lagi mahal berbanding kadar hartanah kediaman.

Ia bergantung kat objektif masing-masing.

Kalau korang berniat nak buat sebagai kediaman dengan ruang pejabat yang baik, boleh pilih SOHO. Ini sebab unit SOHO datang dengan ciri-ciri rumah kediaman, dan ia terlindung oleh Akta Pemaju Perumahan (HDA) 2007.

SOFO dan SOVO pula lebih ke arah kegunaan bisnes. Kalau ada perniagaan dan nak pejabat untuk bermula, korang boleh pilih yang ini.

Ada banyak kontrovesi tentang potensi SOHO, SOFO, dan SOVO daripada ramai pakar dan penganalisis hartanah.

Kat mata seorang pelabur, dah tentu hal-hal seperti capital appreciation (peningkatan nilai hartanah), mudah disewa, kawasan, dan kadar permintaan menjadi poin utama.

Banyak hartanah jenis ini terjual selepas projek ini dilancarkan oleh pemaju, dan ramai pembeli awal dah berjaya kaut untung yang banyak lepas menjual unit mereka.

Sekarang, unit ini bernilai sekitar RM400,000 ke RM500,000. Ada yang akan kata harga ini berbaloi, tak kurang juga yang tak setuju dan kata rumah ini agak mahal.

Soalan utama yang patut kita tanya dan jawab adalah:

“Adakah orang sanggup bayar RM400,000 atau RM700,000, untuk unit bersaiz tak lebih daripada 450 kaki persegi?”

Ada orang yang kata, unit ini ada potensi untuk dapatkan permintaan yang tinggi dan sentiasa akan ada penyewa.

Bagi Tok, kenyataan ini ada logiknya.

Unit ini berada kat dalam kawasan komersial, dan ada pelbagai serta kemudahan yang kena dengan gaya hidup orang bandar. Kalau mampu, Tok sendiri tak ada masalah membeli rumah macam ini.

Tapi, cuba kita fikirkan balik baik-baik.

Hartanah SOHO, SOFO, dan SOVO ini kurang besar dari sudut saiz. Jadi, ia muat-muat untuk 2 orang saja. Orang bujang atau pasangan baru berkahwin sesuai duduk kat sini, tapi tak sesuai untuk orang yang dah ada anak.

Oh ya, ada lagi satu. Hartanah ini cuma bagi satu tempat parking saja untuk setiap unit. Jadi, korang dan pasangan tak boleh lebih ada lebih daripada satu kereta.

Agak-agak korang, berapa kadar sewa untuk unit ini?

Ada tak orang sanggup bayar sewa sekitar RM1,600 atau lebih untuk unit yang bersaiz kurang 500 kaki persegi? Yang ni, Tok nasihatkan korang kaji betul-betul dulu.

Kalau mereka boleh bayar, adakah kadar sewa bagi rental yield (hasil sewaan) yang baik kat korang? Okay, dah boleh mula cari kalkulator dan kira sendiri.

Nota: Korang boleh gunakan formula ini:

  • (Sewa bulanan X 12 bulan) / harga hartanah yang korang beli = Hasil sewa yang korang dapat.

Tak semestinya korang kena pakai pandangan Tok 100%. Tok cuma nak jentik minda korang supaya berfikir dalam-dalam dulu sebelum buat sebarang keputusan.

Pasaran ini masih lagi baru. Tapi, tak pula Tok kata tak boleh beli. Tak salah kalau kena dengan matlamat dan kapasiti kewangan korang. Bagi yang tak nak beli, boleh kaji pergerakan hartanah ini dan mula merangka strategi lepas ini.

Apa-apa pun, tengok balik matlamat korang bila nak beli sesuatu hartanah. Kaji balik supaya korang tak buat keputusan yang buatkan korang menyesal esok hari.



Source link