Artikel Terkini

Asyik Shopping Kat Uniqlo, Jom Tengok Saham Di Sebaliknya


Rakyat Malaysia memang suka sangat shopping ni kan? Di antara tumpuan orang ramai untuk beli pakaian adalah Uniqlo. Uniqlo mendapat jolokan “murah tetapi berkualiti” dan pengasasnya merupakan orang terkaya di Jepun.

Kami pernah berkongsikan berkenaannya di dalam artikel Kisah Uniqlo, Peneraju Pakaian Berkualiti Tinggi Pada Harga Ekonomi. Untuk kali ini, jom dengarkan perkongsian daripada Stallion Brothers berkenaan saham di sebalik jenama Uniqlo ini.

Uniqlo Dah Berusia 70 Tahun

Umur syarikat Uniqlo sudah pun mencecah 70 tahun dan ia adalah antara syarikat terbaik di pasaran saham Jepun dari segi prestasi sebab dalam masa 10 tahun, syarikat Uniqlo telah memberikan keuntungan sebanyak 500% kepada pelabur.

Syarikat ini juga adalah antara syarikat terbesar di Jepun sebaris dengan nama-nama besar seperti Toyota, Softbank dan Mitsubishi.

Kalau korang cuba cari nama Uniqlo dekat platform pasaran global mesti tak jumpa sebab owner kepada jenama Uniqlo adalah syarikat yang bernama FAST RETAILING. Itu adalah saham yang menjadi owner kepada brand pakaian Uniqlo dan saham ni listed di Tokyo Stock Exchange.

Saiz keseluruhan syarikat adalah dalam lingkungan RM250 bilion dan harga saham didagangkan pada RM2500 se-unit.

Fast Retailing melalui jenama Uniqlo mempunyai lebih kurang 2000 outlets di 16 negara di seluruh dunia dengan hasil jualan tahunan mencecah RM80 bilion. Ini telah menjadikan Fast Retailing sebagai syarikat pakaian ketiga terbesar di dunia di belakang Zara (Spain) dan H&M (Sweden).

Saham ini juga adalah di antara saham yang menjadi tunjang kepada prestasi mantap index utama Jepun iaitu Nikkei 225 sejak tahun 2016.

Kat Malaysia sahaja, Uniqlo ada lebih kurang 50 outlets dan jumlah ini mungkin akan bertambah sebab kawasan South East Asia adalah antara penyumbang terbesar utk Uniqlo.

Baru-baru ni viral kat social media, orang Malaysia menyerbu outlet Uniqlo sampai pecah pintu sebab merebutkan T-Shirt yg direka oleh KAWS, salah seorang pereka fashion terkenal dari U.S. Pemegang saham Fast Retailing mesti tersenyum lebar tengok orang berasak-asak sampai bergaduh nak masuk kedai.

Analysts menjangkakan Fast Retailing melalui jenama Uniqlo bakal menjadi jenama pakaian terbesar di dunia pada tahun 2020 dan ini adalah salah satu catalyst terbesar untuk saham Fast Retailing.

Kalau korang peminat jenama Uniqlo, korang semua boleh nilai sendiri tentang quality dan prestasi perniagaan meraka. Kira kat Malaysia ni perlawanan antara H&M and Uniqlo agak fight tapi dari segi quality Stallion rasa Uniqlo menang lagi.

Pada pandangan Stallion, saham Fast Retailing adalah di antara saham yang boleh duduk dalam portfolio anda utk mengisi slot saham pegangan jangka panjang. Saham mcm ni senang korang nak nilai sebab kita sebagai pengguna boleh nilai sendiri sambutan terhadap product yang dijual dan konsep perniagaan agak straight forward dan direct.

Untuk short-term trading, saham ni memang tak sesuai sebab harga se-unit agak mahal so risiko agak besar untuk pegang dalam tempoh yang singkat.

Sumber: Stallion Brothers

Peluang Belajar Saham Global Dengan Mereka Yang Pakar

Di kala pasaran saham Malaysia suram, ambil peluang untuk belajar pasaran saham global dengan Stallion Brothers. Kini kita boleh menjadi pemegang saham-saham global seperti McDonalds, Starbucks, Facebook, Apple, Google, Adidas, Li-Ning, Uniqlo dan bermacam-macam lagi.

Jemput Datang Ke Seminar Kuasai Pasaran Global (SKPG) Seluruh Malaysia

JOHOR BAHRU
HOTEL GRAND PARAGON
SABTU, 14 SEPTEMBER 2019
8.00 PAGI – 5.00 PETANG
Klik Sini Untuk Mendaftar

KUALA LUMPUR
MENARA PGRM, CHERAS
SABTU, 21 SEPTEMBER 2019
8.00 PAGI – 5.00 PETANG
Klik Sini Untuk Mendaftar

PULAU PINANG
PEARL VIEW HOTEL, PERAI
SABTU, 28 SEPTEMBER 2019
8.00 PAGI – 5.00 PETANG
Klik Sini Untuk Mendaftar

SHAH ALAM
SHAH ALAM CONVENTION CENTRE
SABTU, 5 OKTOBER 2019
8.00 PAGI – 5.00 PETANG
Klik Sini Untuk Mendaftar

Klik sini untuk maklumat lanjut berkenaan Seminar Kuasai Pasaran Global (SKPG).

Komen

komen

Source link