Uncategorized

Belajar cara bayaran deposit bila anda nak beli 4 hartanah ini


Sebelum nak mula membeli hartanah, wajib kita cari ilmu untuk elakkan sebarang masalah berlaku.

Antara pecahan ilmu hartanah adalah cara bayaran deposit sewaktu nak beli sesuatu hartanah, tak kisah untuk pelaburan atau duduk sendiri. Dan cara bayaran ini berbeza mengikut jenis hartanah yang kita nak beli.

GH Masterclass

Tok dapat ilmu bermanfaat ini kat blog Majalah Niaga hasil nukilan Tuan Salkukhairi Abd. Sukor. Dan Tok pasti, korang pun mesti nak tahu juga kan? Jom kita mula baca dan belajar.

Kalau korang dah berminat dan bersedia nak beli hartanah dengan pemaju, 10% deposit perlu dibayar kat pihak pemaju masa nak tandatangan Perjanjian Jual Beli (Sales and Purchase Agreement).

Tapi, jaga-jaga tau. Ada juga kes pemaju minta jelaskan bayaran ini sebelum kita tandatangan Perjanjian Jual Beli. Ini perkara yang tak patut berlaku.

Sebab ada akta untuk perkara ini. Kat bawah Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Perlesenan), pembeli dinasihatkan supaya tak membayar apa-apa bentuk deposit kat pemaju, sebelum Perjanjian Jual Beli ditandatangani.

Dan bawah akta ini juga, pemaju tak ada sebarang kebenaran dan kuasa untuk meminta apa-apa bentuk bayaran kat pembeli, selagi belum tandatangan Perjanjian Jual Beli. Ini sebagai salah satu usaha untuk elakkan sebarang penipuan berlaku.

Untuk pembeli yang buat pinjaman kerajaan, mereka boleh memohon kat pemaju supaya pertimbangkan untuk jelaskan bayaran deposit itu, dengan tuntutan progres pertama.

Dengan syarat, pembeli tersebut layak dapatkan pinjaman 100% daripada harga jual beli, dan pinjaman ini diluluskan oleh pihak kerajaan sebanyak 100%.

Kalau permohonan pinjaman tak lulus, pembeli hanya bertanggungjawab jelaskan bayaran (1% saja) daripada harga jual beli kat pemaju. Dan baki 9% daripada deposit ini, pemaju akan bagi balik kat pembeli.

Bagi pembelian rumah sub-sale atau kedai, pembeli kena bayar 10% deposit kat peguam yang dilantik.

Kalau kita beli hartanah ini melalui ejen (yang berdaftar), 3% akan dibayar kat ejen itu, dan baki 7% akan dibayar kat peguam yang uruskan proses ini. Ini semua berlaku masa kita nak turunkan tandatangan kat dokumen Perjanjian Jual Beli.

Dalam kes hartanah yang tak ada sekatan kepentingan, peguam akan lepaskan deposit ini kat penjual (atau peguam si penjual) dalam masa 7 hari lepas dah tandatangan Perjanjian Jual Beli, sebaik saja deposit dibayar kat peguam.

Tapi kalau hartanah yang nak dibeli tertakluk kat sekatan kepentingan (perlu dapatkan consent daripada kerajaan negeri), peguam hanya akan lepaskan deposit ini kat penjual selepas dapat kebenaran pindah milik.

Sama macam pembelian rumah dengan pemaju, pembeli boleh minta pertimbangan daripada penjual untuk jelaskan deposit sekali dengan baki harga jual beli (kalau pembeli buat pinjaman daripada kerajaan).

Dengan syarat, pembeli layak dapatkan pinjaman 100% daripada harga jual beli, dan pinjaman ini diluluskan kerajaan sebanyak 100%.

Kalau pembeli tak nak teruskan urusan jual beli hartanah (kes tak jadi beli), atau pinjaman perumahan tak lulus, atau pembeli ingkar kat mana-mana terma yang ada kat dalam Perjanjian Jual Beli, pembeli tak akan dapat balik deposit yang dibayar.

Lain pula cerita kalau penjual tak jadi nak jual hartanah. Kalau perkara ini terjadi, atau kebenaran pindah milik hartanah tak lulus, atau penjual ingkar kat mana-mana klaus dalam Perjanjian Jual Beli, penjual kena bagi balik deposit kat pembeli.

Berniat nak beli rumah lelong? Kita kena sediakan 10% deposit daripada harga rizab lelongan, dan ia dibayar oleh pembida kat mahkamah atau Pejabat Tanah (bergantung kat lokasi proses lelongan dijalankan).

Deposit ini hanya boleh dibayar gunakan bank draf saja, dan ia dibayar atas nama bank yang melelong. Pembida tak payah risau sebab deposit ini akan dapat balik kalau-kalau bidaan ini tak berjaya.

Kalau bidaan berjaya, deposit ini akan dikira sebagai sebahagian daripada harga jualan terhadap lelongan tersebut.

Berminat nak membeli tanah lot? Kalau ya, sediakan 10% deposit daripada harga jual beli. Dan ini wajib kita bayar kat peguam yang dilantik.

Ada 2 keadaan berbeza yang melepaskan bayaran deposit ini kat penjual.

i) Kalau tanah lot ini dah ada geran individu yang berasingan, peguam akan lepaskan deposit kat penjual dalam masa 7 hari daripada tarikh kedua-dua belah pihak tandatangan Perjanjian Jual Beli.

ii) Kalau tanah lot ini belum ada geran individu yang berasingan, peguam akan pegang dulu duit deposit sebagai stakeholder, dan akan lepaskan kat penjual bila dah dapat hakmilik individu tanah lot itu.

Macam mana pula kalau penjual gagal dapatkan hakmilik individu tanah lot itu, dalam tempoh masa yang ditetapkan? Kalau ini berlaku, deposit urusan ini akan diserah balik kat pembeli oleh peguam.

Tok harap ilmu ni bermanfaat buat korang yang baru nak ceburkan diri dalam pelaburan hartanah.

Bila dah tahu serba sedikit dan bersedia dengan ilmu yang baik, korang tak akan takut lagi nak beli dan melabur dalam bidang hartanah.

Lepas ni, boleh korang tambah koleksi rumah lagi. Bertambah-tambah masyuk korang nanti. Apa pun, Tok akan selalu doakan kejayaan korang kat sini.



Source link