Artikel Terkini

Berkumpul pukul 2 pagi untuk saksi fenomena gerhana bulan separaKUALA LUMPUR: Fenomena gerhana bulan separa atau dikenali sebagai ‘partial lunar eclipse’ yang menjelma pada pagi Rabu ternyata dinanti-nantikan oleh rakyat Malaysia.

Rata-rata pengunjung mula berkumpul di Planetarium Negara pada 2 pagi bagi menyaksikan sesi pencerapan planet Zuhal dan Musytari sebelum berlakunya gerhana bulan separa.

Bagaimanapun, menurut Pengarah Planetarium Negara, Anita Bahari, keadaaan cuaca yang tidak mengizinkan menjadikannya sukar untuk mencerap.

“Kami mula melihat gerhana bulan separa bermula jam 4.01 pagi dan ia berakhir sekitar jam 5.49 pagi.

“Sekitar 300 pengunjung mula membanjiri kawasan ini tetapi banyak yang pulang sebaik sahaja melihat fenomena itu. Ini kerana rata-rata bekerja dan anak-anak perlu ke sekolah,” katanya ketika ditemui Astro AWANI di acara pencerapan langit yang bertempat di perkarangan Planetarium Negara.

Rata-rata pengunjung yang hadir nyata tidak melepaskan peluang untuk melihat fenomena semula jadi tersebut menggunakan teleskop yang disediakan.

Antaranya, Muhammad Amshyar Ammar Rizal yang sungguh teruja kerana dapat menyaksikan satu fenomena yang jarang berlaku itu.

“Fenomena ini memang jarang berlaku dan dalam setahun, ia akan hanya akan berlaku dalam satu atau dua kali.

“Saya dapat melihat bagaimana fenomena itu berlaku secara lebih dekat dengan menggunakan teleskop. 

“Walaupun terpaksa bangun awal, ia memang berbaloi,” kata Muhammad Amshyar.

Pandangan yang sama turut dikongsi Muhd Khairani Mohd Azhar.

“Kebiasannya di universiti, saya hanya belajar teori mengenai fenomena ini tetapi pada malam ini, saya boleh mengamalkan pelajaran selama ini,” ujarnya.

Apa itu Gerhana Bulan Separa?

Gerhana bulan sebenarnya berlaku apabila bulan memasuki kawasan bayang-bayang bumi.

Namun tidak semua gerhana berlaku dalam bentuk yang sama.

Perbezaannya bergantung kepada kawasan bayang-bayang bumi yang mana satu, yang sedang dilalui oleh bulan.

Kali terakhir rakyat malaysia menyaksikan gerhana bulan menghiasi Malaysia ialah setahun yang lalu iaitu pada Julai 2018.

Selain Malaysia, gerhana bulan separa ini dapat dilihat di Australia, hampir keseluruhan Asia, Afrika, Eropah dan Amerika Selatan.

Source link