Artikel Terkini

Bersediakah Malaysia Dengan Caj Brokerage Sifar Dalam Pelaburan Saham?


Sejak tahun lepas, beberapa broker atas talian (online) terbesar di Amerika Syarikat telah memperkenalkan model perdagangan saham tanpa sebarang caj brokerage. Ini termasuklah Charles Schwab Corp, E-Trade, Interactive Brokers dan TD Ameritrade Institutional.

Bulan lepas pula, Huatai International dari Hong Kong telah turut serta dalam menyediakan perkhidmatan trading saham dengan tidak mengenakan sebarang caj brokerage.

Memandangkan semakin ramai yang beralih ke model sedemikian, adakah broker-broker Malaysia juga bakal memperkenalkan yang sama?

Pendapatan Broker Berkurang Sejak Kebelakangan

Kebanyakan broker telah pun melihat pendapatan mereka berkurangan sejak online trading platform diperkenalkan. Orang ramai boleh memilih untuk trade sendiri tanpa menggunakan perkhidmatan remisier.

Ianya lebih cepat dan murah berbanding kita memberi arahan kepada remisier untuk beli atau jual secara offline.

Hasilnya, kos brokerage menjadi semakin murah dan pendapatan broker dan remisier juga semakin rendah.

Baca: Perbezaan Brokerage Fee Kalau Remisier Tolong Buatkan

Namun, ianya seperti menunggu masa saja sebelum Malaysia juga turut sama memperkenalkan model caj brokerage sifar kepada orang ramai.

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) juga perlu memperhalusi beberapa perkara termasuklah struktur semasa pasaran dan keperluan orang ramai bagi membolehkan inovasi ini dilakukan.

Kredit: The Edge

Jemput baca juga:Source link