Artikel Terkini

Big Five, Syarikat Gergasi Teknologi Dunia Dan Sumber Pendapatan Utama Mereka


Seperti yang kita sedia maklum, kesan pandemik Covid-19 telah menyebabkan banyak syarikat mengalami kerugian yang besar dalam pelbagai sektor. Hanya sektor teknologi dan kesihatan sahaja yang masih lagi stabil walaupun sektor lain berdepan dengan keadaan yang tidak menentu.

Big Five ini merupakan syarikat gergasi teknologi di mana apabila digabungkan kelima-lima syarikat ini menghasilkan jualan yang hampir mencecah $1 trilion. Mereka ini adalah Amazon, Apple, Alphabet (dulu dikenali sebagi Google), Microsoft dan juga Facebook.

Mari kita lihat bagaimana syarikat Big Five ini menjana pendapatan syarikat dan pecahan pendapatan perniagaan mereka.

1. Amazon

Gergasi e-Commerce ini tidak perlu diperkenalkan lagi. Walaupun di Malaysia kita jarang menggunakan produk yang dikeluarkan oleh Amazon, namun ada segelintir dari kita menggunakan produk Kindle keluaran Amazon untuk membaca e-Book.

Walaupun digelar sebagai gergasi e-Commerce, sumber pendapatan utama syarikat ini adalah dari  sistem simpanan awan mereka yang dikenali sebagai AWS (Amazon Web Service).

2. Apple

Syarikat yang mempunyai die-hard fans luar biasa yang sanggup berbuat apa sahaja untuk mendapatkan produk keluaran syarikat ini. Apple terkenal di dalam menghasilkan telefon pintar pertama di dunia secara komersil dan terus menguasai pasaran tersebut.

Pendapatan utama syarikat ini adalah dengan penjualan iPhone yang merangkumi separuh dari jumlah perolehan syarikat. Kebanyakan harga barangan yang dikeluarkan oleh syarikat ini agak mahal berbanding pesaing mereka di dalam kategori yang sama.

3. Alphabet (Google)

Syarikat yang dulunya dikenali sebagai Google ini merupakan syarikat gergasi di dalam carian internet dunia. Mereka juga menguasai pasaran telefon pintar melalui software mereka iaitu Android.

Walaupun menguasai pasaran telefon pintar melalui software Android, Alphabet tidak mendapat keuntungan yang lumayan berbanding dengan Apple kerana pendapatan utama syarikat ini adalah melalui pengiklanan di laman carian utama mereka iaitu Google.

4. Microsoft

Merupakan syarikat tertua di kalangan Big Five ini. Microsoft pernah menguasai sehingga 90% daripada pasaran perisian komputer di era milenium.

Ketika era telefon pintar menguasai dunia, syarikat ini seolah hilang arah perniagaan kerana tidak mempunyai matlamat yang jelas untuk menguasai kembali pasaran komputer dunia. Dengan perlantikan CEO yang baru, syarikat ini berjaya menjadi jaguh dalam dunia perkomputeran semula.

Di antara penyumbang utama pendapatan syarikat adalah sistem simpanan awan, Microsoft Azure yang semakin berkembang walaupun baru sahaja diperkenalkan berbanding dengan AWS.

5. Facebook

Syarikat yang penuh kontroversi walaupun merupakan yang paling baru di kalangan Big Five. Syarikat ini juga merupakan syarikat yang belum mencapai nilai $1 trilion di antara mereka berlima.

Facebook mendapat keuntungan sepenuhnya daripada pengiklanan yang dilakukan oleh pelanggan mereka. Dengan memegang status sebagai platform media sosial terbesar di dunia, syarikat ini dijangka bakal mencecah nilai $1 trilion dalam masa terdekat.

Sumber Rujukan: https://www.visualcapitalist.comSource link