Artikel Terkini

Bilionaire Dari Jepun Mencari Pasangan Hidup Untuk Menemaninya Dalam Perjalanan Ke Bulan


Jauh perjalanan luas permandangan, itulah pepatah yang sangat popular untuk seseorang yang suka mengembara atau pergi berjalan-jalan. Ada di kalangan kita yang sanggup berhabis beribu-ribu ringgit dengan megembara atau bercuti ke destinasi pilihan.

Di antara faktor mengapa ramai yang sanggup mengeluarkan belanja yang tinggi adalah disebabkan untuk merasai sendiri suasana berada di tempat atau negeri orang.

Sebagai contoh, jika di Malaysia tidak mempunyai salji dan kita nak sangat rasa suasana salji yang sebenar, mahu atau tidak kita terpaksa menghabiskan wang untuk ke negara-negara yang ada musim salji.

Tetapi bagaimana jika ada orang yang nak sponsor kita? Bukan pengembaraan untuk mengelilingi dunia, tetapi untuk ke bulan.

Ini bukan cerita rekaan tetapi realiti yang berlaku di Jepun. Seorang bilionaire yang bernama Yusaku Maezawa menawarkan pegembaraan percuma jika kita sanggup menjadi pasangan hidupnya. Beliau merupakan seorang usahawan fesyen online terkenal di Jepun dengan syarikatnya yang bernama Zozo.

Beliau yang kemudianya menjual syarikatnya tersebut kepada Softbank pada harga $3.7billion tahun lepas. Maezawa telah membuat pengumuman melalui laman web rasminya untuk mencari pasangan hidup dengan menemaninya ke bulan menaiki kapal angaksa yang dibina oleh usahawan terkenal dunia, Elon Musk melalui syarikat Space X.

Pada tahun 2018, Maezawa merupakan orang pertama yang telah memberi deposit kepada Elon Musk dan menjadi manusia pertama yang bakal mengembara ke bulan pada tahun 2023. Beliau menarik perhatian dunia kerana telah mendaftar dan membayar deposit untuk perjalanan tersebut.

Di antara syarat yang dikehendaki oleh Maezawa untuk menjadi pasangan hidupnya adalah seorang wanita yang mampu mencintai dirinya dengan sepenuh hati dan wanita tersebut sanggup untuk menaiki kapal angkasa untuk ke bulan.

Wanita itu mestilah single dan berusia 20 tahun dan ke atas. Di antara perancangan yang ingin dilakukan bersama wanita tersebut adalah dia ingin melaungkan kata–kata cinta untuk mereka berdua ketika berada di bulan.

Kalau nak tahu, Maezawa juga terkenal sebagai orang seni. Beliau merupakan seorang pemain dram untuk sebuah kumpulan rock Switch Style di Jepun, ketika masih belum bergelar bilionaire.

Pada tahun 2017, beliau telah membeli hasil lukisan yang dilukis pelukis terkenal Amerika Syarikat, Jean-Michel Basquiat dengan harga sebanyak $110 dan menjadi lukisan termahal yang pernah dijual oleh pelukis Amerika Syarikat.

Di Jepun pula, Maezawa merupakan seorang yang bilionaire yang popular. Pernah suatu ketika beliau menawarkan hadiah yang lumayan kepada pengikutnya di laman sosial Twitter miliknya dengan syarat mereka mestilah retweet mengenai pertandingan itu di Twitter masing-masing.

Beliau menyatakan langkah itu adalah sebagai sebahagian daripada sosial experiment yang dilakukan oleh dirinya untuk mengetahui adakah duit ini dapat memberi kebahagian kepada seseorang.

Hadiah yang disediakan adalah sangat lumayan iaitu ¥1 bilion atau bersamaan $9,000 seorang kepada 1,000 pengikut laman sosial Twitternya yang dipilih secara rawak.

Menurutnya lagi pada tahun lepas, apa yang membuatkanya menyesal adalah dia tidak sempat mengambil maklumbalas dengan mereka yang mendapat ganjaran pada tahun lepas. Untuk pemberian kali ini,dia akan mendapatkan maklum balas dari para pemenang yang berjaya mendapat wang tunai darinya itu untuk mengetahui perasaan mereka apabila berjaya mendapatkan wang tersebut.

Begitulah uniknya cara bilionaire dari Jepun ini berinteraksi dengan masyarakat sekelilingnya. Jika kita rasa diri layak untuk menjadi pasangan hidup Maezawa, tak salah untuk kita mencuba nasib.

Sumber Rujukan:Source link