Artikel Terkini

38 cedera pangsapuri terbakar – Kosmo Digital

38 cedera pangsapuri terbakar – Kosmo Digital
38 cedera pangsapuri terbakar - Kosmo Digital 1

BANDAR RAYA NEW YORK –  Sekurang-kurangnya 38 orang cedera dalam kebakaran di sebuah bangunan pangsapuri di Midtown, Bandar Raya New York semalam, lapor saluran berita NBC News.

Jabatan Bomba Bandar Raya New York (FDNY) menerima panggilan kecemasan dari tingkat 20 beralamat 429 East 52nd Street itu sekitar pukul 10.24 pagi (waktu tempatan), kata Pesuruhjaya Bomba, Laura Kavanagh dalam satu taklimat akhbar di tempat kejadian.

Sejurus tiba, anggota-anggota bomba mula menyelamatkan penghuni bangunan termasuk dua mangsa menggunakan tali penyelamat. Kebakaran itu tercetus di tingkat 20 bangunan pangsapuri, kata pihak bomba.

Daripada 38 mangsa yang cedera, dua orang berada dalam keadaan kritikal dan lima anggota Perkhidmatan Perubatan Kecemasan (EMS) turut parah. Mereka dibawa ke hospital berdekatan  untuk menerima rawatan.

Lebih ramai lagi pesakit dijangka memerlukan rawatan, kata Ketua EMS, Joseph Pataky.

Kebakaran itu berpunca daripada bateri ion lithium yang disambung pada sebuah peranti.

“Bateri ion lithium memberikan tahap bebeza (mudah terbakar) apabila kita berbicara mengenai dinamik kebakaran. Bilik-bilik itu terbakar dalam masa hanya beberapa saat.

“Kami percaya penghuni bangunan sedang membaiki basikal elektrik dan api marak dari pintu hadapan. Kami menemui lima basikal serupa di pangsapuri ini,”kata Ketua Perkhidmatan Bomba, Daniel Flynn.

Pegawai bomba memaklumkan bahawa kebakaran berpunca daripada basikal elektrik semakin meningkat dan menasihati penduduk untuk tidak mengecas baterinya selama semalaman atau menggunakan bateri yang rosak.

Punca kebakaran semalam masih disiasat. – Agensi


38 cedera pangsapuri terbakar - Kosmo Digital 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo