Infotainment

5 Juta Alamat E-mel, 2 Juta Nama Penuh Pengguna Robinhood Tertiris

5 Juta Alamat E-mel, 2 Juta Nama Penuh Pengguna Robinhood Tertiris
5 Juta Alamat E-mel, 2 Juta Nama Penuh Pengguna Robinhood Tertiris 1

Jika anda aktif dalam sektor pelaburan saham, anda pastinya kenal nama Robinhood, iaitu platform pelaburan mesra pengguna yang memudahkan orang ramai untuk melabur, khususnya di Amerika Syarikat.

Hari ini, Robinhood telah mengeluarkan kenyataan dan mengatakan bahawa pengkalan data mereka telah digodam, dimana sejumlah besar butiran alamat emel, nama pengguna dan sejumlah butiran lain telah tertiris.

Menurut mereka, pada 3 November yang lalu, seorang penggodam telah berjaya menggunakan teknik kejuruteraan sosial untuk memasuki pengkalan data syarikat tersebut, dan berjaya untuk mendapatkan 5 juta alamat emel pengguna platform pelaburan tersebut dan nama penuh kepada dua juta pengguna mereka.

5 Juta Alamat E-mel, 2 Juta Nama Penuh Pengguna Robinhood Tertiris
5 Juta Alamat E-mel, 2 Juta Nama Penuh Pengguna Robinhood Tertiris 6

Selain daripada itu, ia dikhuatiri bahawa butiran hari lahir dan poskod seramai 310 orang pengguna telah terkesan juga. Walaupun begitu, Robinhood mengatakan bahawa butiran-butiran seperti kata laluan, nombor akaun bank, sekuriti sosial dan kad debit atau kredit tidak tertiris daripada serangan ini.

Dalam pos yang sama, pihak Robinhood mengatakan bahawa mereka telah memperbaiki kerentanan tersebut, dan memberitahu pelanggan-pelanggan terlibat terlebih dahulu mengenai isu tersebut. Pengguna platform tersebut juga diminta untuk menggantikan kata laluan mereka sebagai langkah berjaga-jaga.

Sumber: Robinhood

5 Juta Alamat E-mel, 2 Juta Nama Penuh Pengguna Robinhood Tertiris 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo