Artikel Terkini

99 mangsa sindiket penipuan kerja masih gagal dikesan

99 mangsa sindiket penipuan kerja masih gagal dikesan
99 mangsa sindiket penipuan kerja masih gagal dikesan 1

PUTRAJAYA – Sejumlah 301 laporan berhubung kes mangsa sindiket penipuan tawaran pekerjaan di luar negara diterima setakat hari ini.

Kementerian Luar dalam satu kenyataan berkata, daripada jumlah itu, seramai 168 mangsa sudah berjaya diselamatkan dan selamat pulang ke tanah air, manakala 34 orang lagi berada di depoh tahanan imigresen negara terlibat.

“Baki 99 individu yang dilaporkan waris masih gagal ditemui dan sedang dikesan oleh pihak berkuasa di negara tersebut,” katanya di sini tadi.

Katanya, angka berkenaan turut melibatkan seramai 54 orang di Myanmar, 28 orang di Laos dan 12 orang di Thailand yang sedang giat dijejaki oleh pihak kedutaan Malaysia di negara tersebut.

“Susulan itu, kami jaminan bahawa usaha pengesanan, menyelamat dan membawa balik warga Malaysia yang menjadi mangsa sindiket masih terus dipergiatkan termasuk di Kemboja,” jelasnya.

Semalam, seramai 15 orang mangsa selamat tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dari Phnom Penh melalui pesawat Air Asia penerbangan AK 535 pada pukul 11.50 malam.

Sebelum ini, Menteri Luar, Datuk Seri Saifuddin Abdullah telah mengadakan perjumpaan secara maya bersama duta besar di empat negara itu selain terus berusaha keras untuk membawa warganegara terkandas pulang ke tanah air.

Dalam pada itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas), Datuk Dr. Abdul Latiff Ahmad hari ini telah membawa isu itu untuk dimaklumkan dalam mesyuarat Kabinet.

Susulan itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri telah mengarahkan agar satu jawatankuasa khas ditubuhkan bagi menyelesaikan isu berkenaan. – KOSMO! ONLINE


99 mangsa sindiket penipuan kerja masih gagal dikesan 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list