Infotainment

Alat Biometeri HIIDE Yang Digunakan Tentera Amerika Untuk Mengesahkan Identiti Jatuh Ke Tangan Taliban

Alat Biometeri HIIDE Yang  Digunakan Tentera Amerika Untuk Mengesahkan Identiti Jatuh Ke Tangan Taliban
Alat Biometeri HIIDE Yang Digunakan Tentera Amerika Untuk Mengesahkan Identiti Jatuh Ke Tangan Taliban 1

Afghanistan jatuh semula ke tangan Taliban hujung minggu lalu menyebabkan ramai melihat peperangan selama 20 tahun yang meragut ratusan ribuan nyawa selama ini adalah sia-sia belaka. Kerana Afghanistan jatuh dengan amat pantas, proses mengeluarkan warga asing terpaksa dilakukan secara gesa-gesa. Akibatnta menurut laporan The Intercept, alat pengesahan identiti secara biometri milik tentera Amerika Syarikat telah jatuh ke tangan Tabliban.

Alat Biometeri HIIDE Yang  Digunakan Tentera Amerika Untuk Mengesahkan Identiti Jatuh Ke Tangan Taliban
Alat Biometeri HIIDE Yang Digunakan Tentera Amerika Untuk Mengesahkan Identiti Jatuh Ke Tangan Taliban 5

Peranti Handheld Interagency Identity Detection Equipment (HIIDE) digunakan tentera A.S untuk mengenalpasti individu yang disyaki adalah pengganas dan juga warga Afghanistan yang bekerja dengan mereka. HIIDE mengimbas anak mata dan ibu jari sebelum membandingkannya dengan pangkalan data yang telah dikumpul.

Dengan HIIDE jatuh ke tangan Taliban, muncul risiko identiti warga Afghanistan yang bekerjasama dengan tentera A.S akan dapat dijejak. Pada waktu ini tidak diketahui sama ada pihak Taliban masih mempunyai akses kepada pangkalan data yang diperlukan. Tetapi muncul spekulasi dengan bantuan agensi risikan Pakistan iaitu ISI ini boleh dilakukan.

Kerajaan Taliban telahpun mengeluarkan kenyataan bahawa mereka tidak akan mengambil tindak balas dendam ke atas rakyat yang bekerjasama dengan tentera luar minggu ini. Namun begitu telah wujud laporan Taliban telahpn membunuh individu ini di daerah-daerah lain sebelum Kabul berjaya dirampas.

Alat Biometeri HIIDE Yang Digunakan Tentera Amerika Untuk Mengesahkan Identiti Jatuh Ke Tangan Taliban 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo