Artikel Terkini

Cara Buat Sokongan Untuk Tumbuhan Perennial Atau Memanjat

Cara Buat Sokongan Untuk Tumbuhan Perennial Atau Memanjat
Cara Buat Sokongan Untuk Tumbuhan Perennial Atau Memanjat 1

Kebanyakan peminat bertaman terutamanya yang berkonsepkan Inggeris akan memilih tumbuhan perennial. Tumbuhan ini mempunyai pelbagai warna dan saiz bunga. Namun, sebahagian tumbuhan perennial menghadapi masalah apabila ia mula berbunga. Ada yang mudah tunduk menyembah bumi, patah, dan sebagainya akibat dari bunga yang banyak dan berat. Untuk mengatasi masalah ini, anda perlu menyediakan sokongan supaya bunga dan pokok boleh bertahan lama. Terdapat beberapa jenis sokongan yang boleh digunakan antaranya:

 

  1. Stakes and twine

Terdapat beberapa jenis tumbuhan perennial yang tumbuh tinggi memerlukan penyokong sebelum ia mula berbunga. Tumbuhan jenis ini memerlukan sokongan segera dan kuat. Pancangkan sekurang-kurangnya empat batang kayu di sekeliling pokok. Pastikan batang yang digunakan cukup panjang untuk memberi sokongan keseluruhan batang pokok. Selain kayu, anda boleh menggunakan batang pemancang dari buluh atau pun besi. Ikat batang pokok pada batang pemancang dan pastikan ikatan tidak ketat dan tidak mencederakan pokok. Untuk mengikat, anda boleh menggunakan kain atau twine. Ada juga yang menggunakan dawai lembut khas untuk mengikat pokok.

 

Cara Buat Sokongan Untuk Tumbuhan Perennial Atau Memanjat 2

 

  1. Peony hoops

Untuk perennial yang jenis merimbun dan padat mudah melentur terutamanya apabila bunga mula berkembang kerana batangnya lembut. Kaedah sokongan peony hoops menggunakan dawai berbentuk bulat yang disokong dengan kaki besi di bawahnya dapat membantu mengatasi masalah ini.

 

Cara Buat Sokongan Untuk Tumbuhan Perennial Atau Memanjat 4 Cara Buat Sokongan Untuk Tumbuhan Perennial Atau Memanjat 6

 

  1. Loop stake

Penyokong jenis ini sesuai untuk batang pokok perennial yang menjadi berapa secara mendadak. Ia memberi sokongan dari bahagian pangkal bunga hingga ke pangkal batang. Penyokong jenis ini mudah untuk diaplikasikan dan mudah untuk dicabut apibila tidak diperlukan.

 

Cara Buat Sokongan Untuk Tumbuhan Perennial Atau Memanjat 8 Cara Buat Sokongan Untuk Tumbuhan Perennial Atau Memanjat 10

Cara Buat Sokongan Untuk Tumbuhan Perennial Atau Memanjat 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo