Artikel Terkini

Cara Mudah Pasang Lantai Vinyl Gaya “Tulang Ikan”

Cara Mudah Pasang Lantai Vinyl Gaya “Tulang Ikan”
Cara Mudah Pasang Lantai Vinyl Gaya “Tulang Ikan” 1

Jika anda merancang untuk makeover lantai rumah tanpa ingin mengeluarkan kos yang tinggi, lantai vinyl adalah pilihan yang tepat. Lantai vinyl lebih murah berbanding tile biasa dan akan menampilkan permukaan lantai yang lebih kemas dan elegan.

Lantai Vinyl diperbuat daripada bahan PVC. Ia didatangkan dari pelbagai pilihan corak dan warna. Jadi, tidak susah untuk anda suaikan dengan tema ruang rumah anda.

Lantai vinyl ini makin menjadi pilihan dan trend terutamanya di Malaysia. Ramai juga pemilik rumah yang cuba untuk memasang sendiri lantai vinyl ini di rumah masing-masing. Apa yang membuatkan lantai vinyl ini popular adalah kerana coraknya yang cantik dan pemasangannya pun tidak begitu sukar.

Kali ini kami kongsikan cara mudah untuk memasang lantai vinyl gaya tulang ikan dengan betul. Perkongsian dari Net Azr.

Jom kita ikuti cara lengkap dan teknik pemasangan lantai vinyl gaya tulang ikan yang mudah dan simple di bawah.

Cara Mudah Pasang Lantai Vinyl

1. Susun kepingan lantai vinyl itu rapat ke dinding seperti dalam gambar di bawah ini. Dengan menggunakan kaedah ini, anda akan dapat menjimatkan penggunaan vinyl. Ia juga akan memudahkan anda untuk memotong vinyl itu kerana susunannya hanya menegak sahaja. Apabila kurang wastage nanti, Jimat vinyl dan jimat la duit anda.

2. Kalau nak guna cara macam kat gambar bawah ni pun boleh sebenarnya. Tapi anda akan guna banyak vinyl nanti. Kalau tak nak membazir, anda tidak digalakkan menggunakan cara di bawah. Ingin tahu sebabnya? Kerana tepi dinding yang akan dipasang vinyl nanti anda kena potong senget dan akan menyebabkan banyak wastage vinyl.

Jadi, kaedah ini akan membuatkan anda membazir vinyl bagi yang cuba untuk pasang sendiri di rumah. Tetapi jika anda seorang yang profesional dalam bidang pemasangan vinyl ini, mungkin tiada masalah untuk memotong lantai vinyl ini sendiri.

3. Gam yang digunakan untuk melekatkan vinyl pada lantai adalah gam dunlop kerana vinyl ini dipasang di bahagian depan rumah. Dengan menggunakan gam dunlop, lantai vinyl akan lebih tersusun kemas dan juga akan tahan lebih lama kerana gam dunlop ini tahan air.

Inilah hasil lantai vinyl yang sudah siap dipasang. Nampak kemas kan? Dengan memasang lantai bercorak macam lantai vinyl ini, rumah anda akan nampak lebih menarik & cantik.

Selamat mencuba!!!

Cara Mudah Pasang Lantai Vinyl Gaya “Tulang Ikan” 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo