Infotainment

Dakwa ‘Tidak Perlu Booster’, KKM Tampil Jelaskan Video Pendek YB KJ Yang Tular

Dakwa ‘Tidak Perlu Booster’, KKM Tampil Jelaskan Video Pendek YB KJ Yang Tular
Dakwa 'Tidak Perlu Booster', KKM Tampil Jelaskan Video Pendek YB KJ Yang Tular 1


Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini.

VOCKET

Tular sejak semalam di beberapa laman media sosial apabila sebuah video dimuat naik di mana Menteri Kesihatan Malaysia, YB Khairy Jamaluddin menjelaskan pengambilan suntikan dos penggalak hanya untuk mereka yang berisiko tinggi. Malah, YB KJ dalam video berkenaan turut memaklumkan masih belum mendapatkan suntikan dos penggalak.

Video tersebut nyata menjadi buah mulut para netizen serta mendakwa YB KJ dengan pelbagai tohmahan memandangkan pihak kerajaan sangat menggalakkan orang ramai mendapatkan suntikan dos penggalak dalam usaha mengurangkan risiko penularan varian Omicron.

Susuluan daripada isu yang berlaku, pihak Kementerian Kesihatan Malaysia baru-baru ini telah memuat naik penjelasan mengenai video laman yang tular tersebut.

Difahamkan video tersebut merupakan video daripada sidang media YB Menteri Kesihatan sewaktu 20 September di mana Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) bagi dos pertama dan dos kedua masih giat dilaksanakan.

Dimaklumkan pemberian suntikan dos penggalak secara menyeluruh belum lagi ditawarkan pada September 2021 dan hanya ditawarkan buat golongan berisiko tinggi seperti warga emas, mereka yang mempunyai komorbiditi serta golongan yang terdedah kepada risiko jangkitan. Dalam pada itu, keputusan terpaksa berubah melihathkan kepada munculnya varian-varian baharu COVID-19.

Kenyataan daripada video berkenaan secara tidak langsung membuatkan segelintir netizen yang percaya tanpa mengetahui video tersebut merupakan video daripada sidang media September lalu. YB KJ juga nampaknya turut dituduh sebagai penipu di mana YB KJ turut menjelaskannya menerusi laman Twitter.

Sehubungan dengan itu, orang ramai diminta berhati-hati sebelum menyebarkan sesebuah video bagi mengelakkan daripada penyebaran berita yang lama melibatkan polisi yang telah diubah.

YB KJ sebelum ini turut didakwa masih belum menerima vaksin walaupun satu dos di mana beliau terpaksa tampil menjelaskan perkara sebenar kepada para netizen.

Didakwa Masih Belum Dapatkan Vaksin Walaupun Satu Dos, YB KJ Tampil Jelaskan Perkara Sebenar

Makanan Terbiar Atas Dapur, Netizen ‘Kembang Tekak’ Lihat Penyediaan Makanan Restoran Ternama

UAE Bakal Benarkan ‘Perjudian’, Umum Kontrak Berbilion Dolar Dengan Syarikat Kasino Dari AS


Dakwa 'Tidak Perlu Booster', KKM Tampil Jelaskan Video Pendek YB KJ Yang Tular 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo