Infotainment

Dedah Salah Laku Penguat Kuasa, Polis Minta Bantuan SKMM Kesan Pengendali Twitter Edisi Siasat

Dedah Salah Laku Penguat Kuasa, Polis Minta Bantuan SKMM Kesan Pengendali Twitter Edisi Siasat
Dedah Salah Laku Penguat Kuasa, Polis Minta Bantuan SKMM Kesan Pengendali Twitter Edisi Siasat 1


Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini.

VOCKET

Edisi Siasat, sebuah akaun Twitter yang tumbuh beberapa bulan lalu telah mengejutkan orang ramai dengan pendedahan maklumat mengenai salah laku pelbagai agensi penguat kuasa termasuk tiga pegawai kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang didakwa mencuri wang tunai bernilai jutaan ringgit. Kini, difahamkan bahawa pihak polis sedang sibuk mengesan siapakah individu disebalik akaun terbabit.

Pihak polis sudah pun meminta bantuan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) bagi mengesan pemilik akaun laman sosial terbabit. Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Abd. Jalil Hassan berkata kepada Utusan Malaysia bahawa pihak berkuasa sedang dalam proses untuk mengenal pasti siapakah individu yang mengendalikan akaun tersebut.

Maklumat yang disampaikan mengenai salah laku dan aktiviti rasuah dalam kalangan penguat kuasa dan juga ahli politik di Malaysia membuatkan orang ramai tertanya-tanya, siapakah individu disebalik akaun terbabit? Kebanyakan netizen berteka-teki bahawa akaun terbabit dikendalikan oleh ‘orang dalam’.

Ada juga netizen yang percaya ia adalah kerja Special Branch (SB) kerana maklumat yang disampaikan serta bukti gambar yang dipaparkan terlalu sukar untuk diperoleh oleh wartawan atau orang biasa. Manakala ada netizen yang mendakwa bahawa individu yang berada di belakang akaun Twitter tersebut adalah bekas polis yang sebelum ini menyandang pangkat yang tinggi.

Antara dakwaan Edisi Siasat adalah bagaimana MyEG mendapat tender kerajaan dengan mengugut pesaing, dakwaan mengenai salah laku yang dibuat oleh Ketua SPRM, selain itu Edisi Siasat juga mendedahkan bagaimana ahli politik dari bahagian kerajaan dan pembangkang ‘menerima duit haram’.

Sehingga kini beberapa individu yang namanya disebut oleh Edisi Siasat masih belum tampil menafikan dakwaan terbabit dan sehingga kini, orang ramai tertanya-tanya keabsahan maklumat yang disampaikan oleh Edisi Siasat.

Untuk rekod, sejak September lalu lagi polis sudah memulakan siasatan bagi mengesan individu disebalik akaun Twitter. Jalil Hassan dalam temubualnya bersama Utusan Malaysia pada masa itu berkata bahawa pihaknya akan mendapat maklumat berkaitan pemilik portal berkenaan.

Apa kaitan Melayu, rasuah, salahguna kuasa dan tradisi Islam. Untuk bacaan lanjut, klik pautan di bawah.

Apa Kaitan Melayu, Rasuah, Salahguna Kuasa Dan Tradisi Islam

Goldman Sachs Malaysia Mengaku Bersalah Atas Pertuduhan Kes Rasuah 1MDB

Isa Samad Didapati Bersalah Terima Rasuah RM3.09 Juta Melibatkan Pembelian Hotel


Dedah Salah Laku Penguat Kuasa, Polis Minta Bantuan SKMM Kesan Pengendali Twitter Edisi Siasat 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list