Artikel Terkini

Demi Kesihatan, Jangan Sayang Nak Tukar Bantal Baru

Demi Kesihatan, Jangan Sayang Nak Tukar Bantal Baru
Demi Kesihatan, Jangan Sayang Nak Tukar Bantal Baru 1

Nak tanya, Bila kali terakhir anda tukar bantal lama dengan yang baru. Tahu kah anda, bantal pun ada tempoh luput? Kebiasaanya, tempoh luput bantal adalah 2 bulan. Namun ia juga bergantung kepada beberapa ciri-ciri fizikal yang lain.

Kenapa perlu tukar bantal?

Anda tak sedar. Sebenarnya, bantal antara penyumbang utama kepada kualiti kesihatan anda. Memandangkan ia digunakan setiap hari, ia harus sentiasa berada di dalam keadaan bersih dan bebas kotoran. Ia penting dalam memastikan anda mendapat tidur yang berkualiti dan selesa.

Oleh itu, jika anda menukar bantal secara rutin ia berupaya memastikan bantal anda sentiasa bersih dan terhindar dari menjadi tempat pembiakkan bakteria yang boleh menjadi penyebab kepada amsalah kesihatan kelak.

Baca juga: Kerap Tukar Sarung Bantal Dan Cadar, Petua Bebas Jerawat 100%

Selain bersih, postur bantal juga pentging. Jika fiizikal bentuk bandal mula berubah, ia akan memberi tekanan keapda tubuh. Secara tidak langsung, badan anda jadi tidak selesa dan bukan sahaja menjadi punca kepada gangguan kesihatan, malah kualiti tidur.

Selain itu juga, jika bantak anda mempunyai 5 faktor ni, ia harus diganti walaupun baru sahaja dibeli:

1. Setiap kali bila bangun tidur anda mengalami sakit leher, kekejangan otot di bahagian bahu dan mengalami kesukaran tidur lena kerana sakit kepala.

2. Tiba-tiba terdapat alahan yang berulang-ulang seperti mata berair, hidung dan tekak gatal, ruam panas dan sebagainya.

3. Jika warna bantal yang putih bertukar menjadi kekuningan atau berbintik hitam di permukaannya akibat kesan peluh, air liur, habuk dan sebagainya.

4. Apabila bentuk bantal berubah dan bau hapak yang tidak hilang walaupun selepas mencucinya.

5. Jika tiba-tiba muka, leher atau badan anda naik jerawat padahal sebelum ini anda jarang atau tidak pernah mengalami masalah jerawat.

Demi Kesihatan, Jangan Sayang Nak Tukar Bantal Baru 2

Demi Kesihatan, Jangan Sayang Nak Tukar Bantal Baru 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list