Artikel Terkini

DIY Barn Door Untuk Kabinet, Bila Naik ‘Sheikh’ Cepat Ja Siap

DIY Barn Door Untuk Kabinet, Bila Naik ‘Sheikh’ Cepat Ja Siap
DIY Barn Door Untuk Kabinet, Bila Naik 'Sheikh' Cepat Ja Siap 1

Barn Door atau pintu gudang ini sudah menjadi satu tarikan kerana rekaannya dan nilai estetika yang ada dalam gaya penataan pintu ini. Ia mampu menjadi satu tarikan yang menonjol dalam mana-mana elemen. Kali ini IMPIANA bawa anda untuk DIY sendiri pintu gudang ini. Jom dapatkan inspirasi daripada Encik Fauzi Ahmad.

Bahan-bahan yang diperlukan untuk DIY Barn Door

Material
Plywood 15mm
Plywood 9mm
Plywood 3mm

DIY Barn Door Untuk Kabinet, Bila Naik 'Sheikh' Cepat Ja Siap 2
Lepas gam, sebelum tembak air nailer. Kepit dulu, sat lagi dia lari jenuh ligan.
DIY Barn Door Untuk Kabinet, Bila Naik 'Sheikh' Cepat Ja Siap 3
Trim lebihan plywood di bahagian tepi bagi ngam-ngam cun. Lupa nak bagitau, material plywood ajer. Save Budget!
DIY Barn Door Untuk Kabinet, Bila Naik 'Sheikh' Cepat Ja Siap 4
Bahagian belakang plain saja, gosoklah sampai lebam kertas pasir grid 80, lepastu grid 240.
DIY Barn Door Untuk Kabinet, Bila Naik 'Sheikh' Cepat Ja Siap 5
Settle gosok letak gam dan tampal. Lepas tampal tembak lah air nailer setiap kaki/pcs paku.
DIY Barn Door Untuk Kabinet, Bila Naik 'Sheikh' Cepat Ja Siap 6
Penjuru potong 90°, tapi lari jugak sikit. Biaq p ke dia, tak larat ligan dah.
DIY Barn Door Untuk Kabinet, Bila Naik 'Sheikh' Cepat Ja Siap 7
Settle pasang lapisan kedua, tampal cela dengan woodfilla bagi segak sikit. Lepas tu gosok dan gosok lagi dengan kertas pasir grid 240.
DIY Barn Door Untuk Kabinet, Bila Naik 'Sheikh' Cepat Ja Siap 8
Siap gosok. Ready to paint.
DIY Barn Door Untuk Kabinet, Bila Naik 'Sheikh' Cepat Ja Siap 9
Settle cat. Ni dah lapisan ketiga. Lapisan pertama sealer dulu (lupa ambik gambar), lepastu baru sapu cat.
DIY Barn Door Untuk Kabinet, Bila Naik 'Sheikh' Cepat Ja Siap 10
Tunggu cat kering baru tebuk untuk roller barn door. Tebuk kena tepat, senget kalu keat la pintu
DIY Barn Door Untuk Kabinet, Bila Naik 'Sheikh' Cepat Ja Siap 11
Nindia roller siap dah pasang. Tapi sebenarnya Bolt yg dia bagi panjang, so kena pandai-pandai la potong ikut tebal pintu kita.
DIY Barn Door Untuk Kabinet, Bila Naik 'Sheikh' Cepat Ja Siap 12
Lepastu ikutlah guide dalam kotak tu ikut dinding kita. Dinding ni material gypsum (partition) saja, so kena tambah tulang untuk railling dia supaya betul-betul kukuh.
DIY Barn Door Untuk Kabinet, Bila Naik 'Sheikh' Cepat Ja Siap 13
Roller kit beli di Shopee
https://invol.co/cl5mmnk 

DIY Barn Door Untuk Kabinet, Bila Naik 'Sheikh' Cepat Ja Siap 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo