Infotainment

‘Ejaan Sahaja Berbeza’- Nama Perniagaan Sharifah Rose Didakwa Ciplak Jenama Tempatan?

‘Ejaan Sahaja Berbeza’- Nama Perniagaan Sharifah Rose Didakwa Ciplak Jenama Tempatan?
'Ejaan Sahaja Berbeza'- Nama Perniagaan Sharifah Rose Didakwa Ciplak Jenama Tempatan? 1


Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini.

VOCKET

Sharifah Rose, nama pelakon yang meningkat naik dalam industri hiburan tempatan dan bakal melancarkan perniagaan baharunya iaitu Sekuntum. Akan tetapi, muncul dakwaan tidak enak sehingga namanya trending di Twitter.

Menerusi perkongsian seorang pengguna Twitter @ladsheer yang merupakan usahawan dan pemilik jenama tempatan Sekuntom telah mendakwa nama dan konsepnya hampir sama dengan jenama baru yang bakal dikeluarkan oleh Sharifah Rose.

Menerusi perkongsiannya itu, beliau turut meluahkan kekecewaan kerana bukan mudah untuk dapatkan pelanggan seperti saat ini tiba-tiba ada ‘menciplak’ konsep perniagaan begitu sahaja.

Menurut usahawan tersebut, nama yang digunakan oleh jenama Sharifah Rose adalah Sekuntum manakala nama jenamanya Sekuntom, perbezaannya dapat dilihat pada ejaan.

Malah, logo mereka pun dilihat seakan-akan sama apabila menggunakan tiga kelopak bunga. Perkongsian tersebut telah mendapat perhatian orang ramai dan rata-rata netizen telah mengecam tindakan Sharifah Rose.

Dapat dilihat perkongsian Sharifah Rose di Instagram dibanjiri komen netizen dan rata-rata netizen mempersoalkan tindakannya. Malah, para netizen mahukan penjelasan berhubung isu ini dan netizen turut menasihati peniaga kecil untuk lindungi karya dengan patternkan ia.

Isu seperti ini seringkali terjadi, kami kongsikan beberapa artikel berkaitan ciplak idea usahawan kecil pada pautan di bawah. 

Dakwa Konsep Tudung Diciplak Jenama Terkenal, Netizen Simpati Lihat Pemuda Ini Menangis

Kecewa Dan Sedih, Naili Exclusive Dakwa Jenama Sabella Ciplak Karyanya?

dUCk Scarves Kantoi Tiru Idea Jenama ‘Indie’ Tempatan?


'Ejaan Sahaja Berbeza'- Nama Perniagaan Sharifah Rose Didakwa Ciplak Jenama Tempatan? 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list