Infotainment

Guna Air Paip Pada Kit Ujian Kendiri Boleh Positif? Ini Jawapan Doktor

Guna Air Paip Pada Kit Ujian Kendiri Boleh Positif? Ini Jawapan Doktor
Guna Air Paip Pada Kit Ujian Kendiri Boleh Positif? Ini Jawapan Doktor 1

Baru-baru ini tular di laman Facebook, video memaparkan seorang pengguna yang membuat uji kaji dengan menggunakan ujian kit kendiri dengan air paip.

Keputusan pada ujian itu adalah positif dan membuatkan orang ramai cuak dan tertanya-tanya akan kesahihan kit ujian tersebut apabila guna air paip sahaja boleh beri keputusan yang positif.

Bagi menjawab persoalan orang ramai, Pakar Kesihatan Pekerjaan, Kecemasan dan Kesihatan Awam, Dr Hanafiah Bashirun berkata pengguna perlu membeli kit ujian kendiri Covid-19 yang disarakan Kementerian Kesihatan (KKM) untuk mendapatkan keputusan yang tepat dan sahih.

ftimage

Ada banyak kit ujian itu yang murah dan palsu di pasaran sekarang. Jika kit ujian kendiri COVID-19 palsu, buat ujian terhadap air longkang sekalipun mungkin keputusannya positif.

Jelas Dr Hanafiah, hanya kit ujian kendiri Covid-19 yang asli dapat bertindak balas dengan air liur dan antibodi dalam sampel air liur yang diambil. Ini kerana, memang ada kit ujian kendiri yang tidak memberi keputusan yang sahih jika tidak mendapat kelulusan KKM.

Menurutnya lagi, harga kit ujian kendiri COVID-19 kini sudah murah, hanya RM6.90. Jadi, pengguna disarankan untuk mendapatkan kit ujian kendiri yang disarankan KKM.

Bezza Myvi


51 minit lalu

(VIDEO) “Salah Siapa?”- Netizen Kecam Pemandu Myvi Lari Selepas Langgar Bezza


Guna Air Paip Pada Kit Ujian Kendiri Boleh Positif? Ini Jawapan Doktor 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list