Infotainment

Ini Antara 5 Perkara Yang Menjadikan Rakyat Malaysia Ni Unik. Korang Mesti Boleh Relate!

Ini Antara 5 Perkara Yang Menjadikan Rakyat Malaysia Ni Unik. Korang Mesti Boleh Relate!
Ini Antara 5 Perkara Yang Menjadikan Rakyat Malaysia Ni Unik. Korang Mesti Boleh Relate! 1

Ini Antara 5 Perkara Yang Menjadikan Rakyat Malaysia Ni Unik. Korang Mesti Boleh Relate!

Selain makanan dan budaya, Malaysia ni memang unik dengan cara kita yang tersendiri. Walaupun berbilang bangsa dan kaum, tetapi ada beberapa perkara yang hanya ada di Malaysia dan korang susah nak jumpa di negara lain. 

Haa..kali ni kami senaraikan antara perkara yang memang sinonim dengan rakyat Malaysia dan kami pasti korang boleh relate!

Mesti nak tambah “Lah”di hujung ayat

Ini Antara 5 Perkara Yang Menjadikan Rakyat Malaysia Ni Unik. Korang Mesti Boleh Relate! 3

Culture Trip

Dah namanya berbilang bangsa dan kaum, dah tentulah bahasa yang kita guna pun bercampur-campur. Betul tak? Selain bahasa rojak, rakyat Malaysia ni tak sah kalau tak letak “Lah” di akhir ayat. Cuba korang bercakap tanpa menggunakan perkataan “Lah” di hujung ayat, mesti pelik kan?

The power of hands!

Ini Antara 5 Perkara Yang Menjadikan Rakyat Malaysia Ni Unik. Korang Mesti Boleh Relate! 4

World of Buzz

Kat Malaysia, kalau nak lintas jalan atau minta laluan ketika memandu, kita tak gunakan jejantas atau tanda isyarat, tetapi kita gunakan kuasa tangan!

Haa..korang angkat je tangan, confirm kereta akan bagi laluan. Salah masuk lane ketika memandu? Jangan risau, angkat je tangan, setel masalah. Tapi, jangan buat selalu tau.

Kita kan bersaudara!

Ini Antara 5 Perkara Yang Menjadikan Rakyat Malaysia Ni Unik. Korang Mesti Boleh Relate! 5

Tak kiralah pekerja kedai mamak, pakcik bawak teksi ataupun makcik jual kuih, kita sememangnya mempunyai cara istimewa untuk memanggil orang lain walaupun tidak mengenali antara satu sama lain.

Di Malaysia ni, panggilan bro, uncle, anne, aunty memang sebati dengan kita dan orang yang dipanggil tu tak pelik pun, malah selesa dengan panggilan tersebut.

Uniknya dialek kita!

Ini Antara 5 Perkara Yang Menjadikan Rakyat Malaysia Ni Unik. Korang Mesti Boleh Relate! 6

The Inspirasi

Dari Semenanjung sehinggalah ke Sabah dan Sarawak, setiap negeri di Malaysia mempunyai dialek dan lenggok percakapan yang tersendiri.

Walaupun kita menggunakan Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi tetapi dialek yang digunakan tak sama dan susah untuk orang luar fahami. 

Contohnya, “kelik” dalam dialek Kelantan bermaksud “balik”, manakala loghat Terengganu pula kebanyakannya ditambah huruf “G” di hujung perkataan dan dialek Melaka pula ditambah “U” pada kebanyakan perkataannya.

Tapi, bila sesekali berkumpul dan bersembang dengan rakan yang berlainan dialek dan negeri, masing-masing tetap faham apa yang disembangkan. Menarik kan?

Itulah yang membuatkan rakyat Malaysia ni unik!

Sempena uniknya rakyat Malaysia ni, McD bawakan menu terbaru, Creamy Butter Chicken Burger yang lazat!

Ini Antara 5 Perkara Yang Menjadikan Rakyat Malaysia Ni Unik. Korang Mesti Boleh Relate! 7

Buat peminat Butter Chicken, korang kena try Creamy Butter Chicken Burger terbaru ni. Bayangkan sos Creamy Butter dipadankan dengan kepingan ayam yang pasti memikat selera, diapit pula dengan roti ban gebu dipanggang sempurna. Fuh, memang Cukup Malaysia!

Ini Antara 5 Perkara Yang Menjadikan Rakyat Malaysia Ni Unik. Korang Mesti Boleh Relate! 8

Haa, kalau korang order Creamy Butter Chicken Burger, jangan lupa untuk cuba Nasi Lemak McD Creamy Butter Chicken sekali!

Ini Antara 5 Perkara Yang Menjadikan Rakyat Malaysia Ni Unik. Korang Mesti Boleh Relate! 9

Rasa asli dan aroma nasi lemak bersama ayam rangup disaluti sos Creamy Butter, memang betul-betul padanan sempurna yang membuatkan korang puas hati!

Mesti korang dah tertelan air liur kan? Haa..apa lagi, pesanlah melalui McDelivery ataupun di McDonald’s berdekatan korang hari ini juga!

Bukan itu sahaja, korang juga berpeluang untuk memenangi sebahagian daripada hadiah eksklusif bernilai sehingga RM15,000 tau!

Haa..kalau korang nak tahu, sempena dengan pelancaran menu baharu mereka, McD juga mengadakan Cabaran Tongue Twister #SmoothLikeButterMcD bermula 27 Julai sehingga 9 Ogos 2022 ini yang melayakkan korang untuk memenangi sebahagian daripada hadiah bernilai sehingga RM15,000! 

Yang menariknya, korang boleh sertai cabaran ini dengan menyebut tongue twister yang disediakan mengikut dialek Malaysia dan cara korang tersendiri. Tak kisahlah dialek Kelantan, Terengganu, Perak atau apa pun, semua pun boleh! 

Tongue twister yang paling kreatif akan dipilih sebagai pemenang!

Cara nak menyertainya pun mudah je, korang hanya perlu ikuti langkah di bawah ni:

Langkah 1
Peserta dikehendaki merakam video Instagram Reel dan/atau TikTok

Langkah 2
Para peserta hendaklah membacakan tongue twister berikut mengikut dialek pilihan korang:

“Bedah bought a bunch of butter
To make creamy butter chicken
But then the butter was bitter
So Bedah bought more butter
To make her bitter butter better
But the bitter butter was still bitter
Then Bedah bought the McD Creamy Butter Chicken Burger
For the best butter burger”

Langkah 3

Peserta perlulah memuat naik Instagram Reel/TikTok mereka pada profil mereka, sertakan hashtag #SmoothLikeButterMcD dan tag @mcdonaldsmalaysia di Instagram dan @mcdmalaysia di TikTok. 

Korang juga boleh pilih untuk menyertai melalui Instagram ataupun TikTok.

Langkah 4

Untuk korang yang menyertai cabaran ini melalui aplikasi TikTok, korang jangan lupa untuk sertakan Instagram handle korang dalam kapsyen penyertaan

Penyertaan yang tidak lengkap atau penyertaan yang tidak mematuhi peraturan dan tarikh akhir akan terbatal secara automatik.

Jadi, apa tunggu lagi guys, jom nikmati kelazatan Creamy Butter Chicken Burger dan Nasi Lemak McD Creamy Butter Chicken serta jangan lupa untuk menyertai cabaran Tongue Twister #SmoothLikeButterMcD!

Siapa tahu mungkin koranglah pemenangnya!

Untuk maklumat lanjut tentang cabaran ini, layari laman web McD. 

Ini Antara 5 Perkara Yang Menjadikan Rakyat Malaysia Ni Unik. Korang Mesti Boleh Relate! 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list