Artikel Terkini

JAIPk larang orang politik mengajar di masjid, surau Perak

JAIPk larang orang politik mengajar di masjid, surau Perak
JAIPk larang orang politik mengajar di masjid, surau Perak 1

IPOH – Wakil rakyat, Ahli Dewan Negara dan individu yang memegang jawatan dalam parti politik dilarang mengajar atau bersyarah di masjid serta surau berdaftar di bawah Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk).

Pengarah JAIPk, Harith Fadzilah Abdul Halim berkata, calon bertanding dalam mana-mana pilihan raya serta bekas ahli politik yang masih aktif dalam arena itu juga termasuk dalam kategori dilarang berbuat demikian.

“Ia selaras dengan ketetapan yang diputuskan Jawatankuasa Pengawasan Pengajaran Agama Islam Negeri Perak menerusi pekeliling garis panduan bertarikh 6 Mac 2023 kepada semua Pengerusi Jawatankuasa Kariah Masjid seluruh Perak.

JAIPk larang orang politik mengajar di masjid, surau Perak 2
Harith Fadzilah.

“Larangan mengambil bahagian dalam aktiviti mengajar atau bersyarah di mana-mana masjid dan surau berdaftar dengan JAIPk terpakai kepada individu yang tidak mempunyai sebarang tauliah mengajar daripada Jawatankuasa Pengawasan Pengajaran Agama Islam Negeri Perak,” katanya, hari ini.

Beliau berkata demikian menerusi pekeliling Garis Panduan Larangan Mengajar Serta Bersyarah Dalam Masjid dan Surau yang Berdaftar Dengan JAIPk.

Sehubungan itu, Harith Fadzilah berkata, jawatankuasa kariah masjid dan surau dikehendaki sentiasa memantau aktiviti mengajar atau bersyarah supaya selari dengan matlamat pengajaran dan syarahan pengajaran iaitu pengukuhan ilmu dan pemupukan perpaduan masyarakat. – MalaysiaGazette

JAIPk larang orang politik mengajar di masjid, surau Perak 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo