Berita

Kadar nilai kebolehjangkitan semakin baik

Kadar nilai kebolehjangkitan semakin baik 2

Kuala Lumpur: Kebanyakan negeri menunjukkan perkembangan baik apabila merekodkan kadar nilai kebolehjangkitan (Rt) di bawah unjuran 1.1.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, pengurangan itu satu perkembangan baik berdasarkan kes harian yang direkodkan.

“Semalam (kelmarin), kes dilaporkan 2,176 kes dengan kadar Rt 0.88 di bawah unjuran 1.1, malah hari ini (semalam) kita mencatatkan 2,720 kes baharu yang kita jangkakan juga berkurangan daripada nilai unjuran 1.1.

“Malah jika dilihat kepada trend kadar Rt bermula 1 Januari hingga 15 Februari lalu juga semakin menurun, ini satu sasaran kita untuk capai kadar Rt di bawah unjuran 0.05,” katanya dalam sidang media di Putrajaya, hari ini.

Menurutnya, Selangor mencatatkan nilai Rt 0.89 dan Sabah pula kini menunjukkan penurunan iaitu 0.77 manakala Labuan mencapai 0.59.

“Kita sasarkan Sabah dapat mencapai nilai Rt 0.5,” katanya.

Beliau berkata, walaupun kes dilihat semakin menurun, namun rakyat diingatkan supaya tidak ambil mudah dan alpa serta pastikan patuhi prosedur operasi standard (SOP) supaya dapat memutuskan jangkitan.

“Pada masa sama kita harapkan graf penurunan kes mengikuti unjuran di zon merah apabila kita laksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) untuk tempoh empat minggu disusuli PKP Bersyarat sehingga Mei,” katanya.

 • Lagi berita berkaitan Covid-19
 • Kadar nilai kebolehjangkitan semakin baik 2
  kontraktor rumah
  bina rumah
  pinjaman lppsa
  pengeluaran kwsp
  spesifikasi rumah
  rumah ibs
  pelan rumah
  rekabentuk rumah
  bina rumah atas tanah sendiri
  kontraktor rumah selangor
  rumah banglo

  Source link
  kontraktor rumah
  bina rumah
  pinjaman lppsa
  pengeluaran kwsp
  spesifikasi rumah
  rumah ibs
  pelan rumah
  rekabentuk rumah
  bina rumah atas tanah sendiri
  kontraktor rumah selangor
  rumah banglo