Berita

Korea Utara ada akaun Twitter?

Korea Utara ada akaun Twitter? 2

Seoul: Kemunculan dua akaun baharu di Twitter yang didaftarkan pada Oktober lalu, menjadi bualan pengguna media sosial terutama di sini, sejak Jumaat lalu, apabila ia dikatakan milik pemimpin Korea Utara.

Kedua-dua akaun itu yang hanya mengikuti akaun Uriminzokkiri, iaitu saluran propaganda di bawah naungan Jawatankuasa Korea Utara untuk Penyatuan Semula, menciap pelbagai mesej bukan sahaja dalam bahasa Korea, bahkan Mandarin, Jepun dan Bahasa Inggeris, dipercayai untuk capaian pembaca lebih luas.

Satu akaun @korea_myongil oleh Kim Myong Il yang menjelaskan dirinya sebagai pengarah jawatankuasa berkenaan, manakala akaun @korea_songil atau Han Song Il iaitu pengarah institut penyatuan Korea Utara.

Mereka ada menciap kenyataan bersifat peribadi seperti Kim yang mengatakan walau sesukar mana pun dia tetap akan berusaha berhenti merokok demi kebaikan dirinya dan alam sekitar, sekali gus merujuk undang-undang anti-merokok yang baru diperkenalkan Korea Utara.

Ciapan terbaharu daripada Han pula berkisar luahan menghargai ibunya sempena Hari Ibu di Korea Utara pada hari ini (16 November).

Setakat ini, belum dapat dipastikan sama ada individu mendaftar akaun Twitter itu adalah orang sama yang menciap setiap mesej, apatah lagi penggunaan internet dilarang di Korea Utara.

“Kami maklum mengenai Korea Utara yang mempunyai pelbagai saluran propaganda dan akaun media, tetapi sukar untuk dipastikan sama ada akaun Twitter ini betul-betul diuruskan mereka,” kata Kementerian Penyatuan Korea Selatan kepada ABC News.

Pengarah Institut Pengajian Antarabangsa bagi Korea Utara di sini, An Chan-il pula berkata, terdapat kemungkinan akaun itu asli.

“Mereka mempunyai saluran propaganda di YouTube, yang diuruskan individu dilantik pihak berkuasa. Operator akaun (Twitter) berkemungkinan orang dilantik kerajaan Korea Utara dan bukan orang biasa,” katanya.

Baru-baru ini, Korea Utara menambah penyertaan dalam media sosial barat seperti YouTube, Twitter dan Instagram, antara lain dilihat cubaan membaiki imej nasional yang dicemari ancaman nuklear dan pelanggaran hak asasi.

Korea Utara ada akaun Twitter? 2

Source link
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo