Artikel Terkini

Less Is More, Tip Hias Rumah Sempena Aidilfitri – Benar-Benar Hias

Less Is More, Tip Hias Rumah Sempena Aidilfitri – Benar-Benar Hias
Less Is More, Tip Hias Rumah Sempena Aidilfitri - Benar-Benar Hias 1

Dalam kita menghias kediaman sempena hari raya, benar kita perlu lebih peka terhadap kehendak semasa. Tetapi bukanlah tiket untuk kita berhabisan dan berbelanja besar untuk mejadikan ruang kediaman umpama set drama bersiri.

Less Is More, Tip Hias Rumah Sempena Aidilfitri - Benar-Benar Hias 2

 

Masih ada jalan lain yang boleh kita usahakan dengan sentuhan yang minima tetapi impaknya maksima. Suai padan yang terancang bukan hanya datang dari benda yang baharu, tetapi perancangan bijak. Barulah betul-betul hias…

Less Is More, Tip Hias Rumah Sempena Aidilfitri - Benar-Benar Hias 4

Senaraikan Apa Yang Perlu Ditukar.

Less Is More, Tip Hias Rumah Sempena Aidilfitri - Benar-Benar Hias 6

Adakala kita rambang mata dibuatnya dengan segala tawaran yang ada di pasaran. Jangan kerana ini, kita merosakan bajet yang telah di rencanakan. Jadi tulis senarai apa yang boleh ditukar, atau diganti baru.Mungkin dalam sebuah ruang kita bataskan hanya 2 barang baru dibeli baru. Misal kata langsir dan alas meja.

Less Is More, Tip Hias Rumah Sempena Aidilfitri - Benar-Benar Hias 8

Hormati Bajet Anda

Less Is More, Tip Hias Rumah Sempena Aidilfitri - Benar-Benar Hias 10

Benar adakala kita ghairah menghias kediaman untuk menerima kehadiran orang ramai. Begitu ghairah sehingga kita terlupa bajet yang telah ditetapkan. Jadi hormati bajet anda dan cuba cari alternatif yang lebih menguntungkan. Tahukah anda kini banyak kedai harga jimat yang menawarkan produk yang sungguh menarik dan cantik. Malah sesuai untuk anda gunakan sempena musim perayaan dan digunakan oleh pengunjung ramai.

Less Is More, Tip Hias Rumah Sempena Aidilfitri - Benar-Benar Hias 12

Kuasa Warna

Less Is More, Tip Hias Rumah Sempena Aidilfitri - Benar-Benar Hias 14

Mahu ruang kediaman tampil berbeza di hari raya? Hanya tukar feature wall anda kepada warna berbeza. Misal kata tahun lalu ruang kediaman anda menggunakan warna hangat atau terang. Tahun ini tukar kepada warna dingin. Ia bukan sahaja memberi impak berbeza malah mood raya pun dapat dirasakan. Cuba buka FB IMPIANA dan lihat video BUAT SENDIRILAH yang banyak membantu.

Less Is More, Tip Hias Rumah Sempena Aidilfitri - Benar-Benar Hias 16

BIG N BOLD

Less Is More, Tip Hias Rumah Sempena Aidilfitri - Benar-Benar Hias 18

Adakala kita tidak perlu tukar banyak. Cukup sebuah dua barangan yang agak menonjol dan menarik. Misal kata hiasan dinding seperti cermin atau jam yang agak besar. Atau anda boleh menukar kedudukan hiasan dinding dan digantikan dengan lukisan abstrak dari koleksi gambar keluarga.Ia agak mudah kerana dinding merupakan elemen menegak yang menjadi sasaran utama pandangan mata. Tidak perlu banyak, kita tukar kepada sesuatu yang besar dan menonjol.

Less Is More, Tip Hias Rumah Sempena Aidilfitri - Benar-Benar Hias 20

Kuasa Cahaya

Less Is More, Tip Hias Rumah Sempena Aidilfitri - Benar-Benar Hias 22

Satu lagi aspek mudah dan ringkas. Anda nak tukar mood cahaya sahaja pun tidak mengapa. Jika dahulu menggunakan lampu kalimatang, kini nak menjadikan ruang kediaman lebih dramatik pun ok. Malah lebih menarik sempena hari raya. Panggunaan lampu meja, lampu lantai dan down light yang warm sememangnya memberi mood yang cantik dan elegan pada ruang. Manakala yang lain, tidak perlu ditukar. Cukup dengan bermain dengan cahaya.

Less Is More, Tip Hias Rumah Sempena Aidilfitri - Benar-Benar Hias 24

Elemen Semula jadi

Less Is More, Tip Hias Rumah Sempena Aidilfitri - Benar-Benar Hias 26

Hiasan kediaman yang cantik bukan hanya terletak pada perabot yang mahal. Kita selalu terlupa, elemen hidup memainkan peranan yang sangat penting. Ia bukan sahaja mencantikkan ruang tetapi memberi satu elemen yang luar biasa pada ruang kediaman. Serikan ruang kediaman anda dengan pokok hiasan semula jadi dan pastikan ia bukan dari jenis beracun. Kini terdapat pelbagai teknik mengabadikan elemen hijau di dalam kediaman yang boleh anda terapkan khas sebagai hiasan sempena hari raya.

Less Is More, Tip Hias Rumah Sempena Aidilfitri - Benar-Benar Hias 28

 

Less Is More, Tip Hias Rumah Sempena Aidilfitri - Benar-Benar Hias 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list