Infotainment

Majikan Di Malaysia Adalah Manusia Paling Kedekut Di Asia Tenggara

Majikan Di Malaysia Adalah Manusia Paling Kedekut Di Asia Tenggara
Majikan Di Malaysia Adalah Manusia Paling Kedekut Di Asia Tenggara 1


Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini.

VOCKET

Majikan di Malaysia merupakan antara manusia yang paling kedekut di seluruh Asia Tenggara dari segi bayaran upah apabila hanya membelan­jakan 25 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) untuk gaji, lapor akhbar utama Utusan Malaysia.

Berbanding dengan jiran serantau, Malaysia hanya menyumbang 25 peratus daripada KDNK dari segi upah kepada pekerja, berbanding Singapura 40 peratus, Indonesia 84 peratus, dan 76 peratus di Filipina.

Angka-angka ini menyumbang kepada saiz penduduk negara-negara yang disebutkan di atas – dengan Malaysia mempunyai 33 juta orang, Singapura 5.6 juta, Indonesia 273 juta, dan Filipina 109 juta orang.

Presiden Kongres Kesa­tuan Sekerja Malaysia (MTUC), Datuk Abdul Halim Mansor menganggap bayaran yang begitu rendah daripada majikan di negara ini tidak masuk akal kerana syarikat di Malaysia mempunyai kemampuan untuk membayar upah pekerja lebih tinggi daripada gaji minimum RM1,2000.

“Mereka sering berkata sekarang bukan masa sesuai untuk menaikkan gaji minimum ke RM1,500 kerana kesukaran ekonomi dan Covid-19. Alasan ini sudah menjadi standard, sedangkan kerajaan telah mendahulukan pelbagai jenis bantuan bernilai berbilion ringgit.

“Majikan sepatutnya menjadikan masyarakat berkuasa beli, bukan memberikan masyarakat kuasa berhutang. Apabila bayar gaji rendah, ini membuka ruang untuk berhutang, pekerja terpaksa buang masa kerja lebih masa.

“Bayangkan, majikan Malaysia hanya membelanjakan 25 peratus daripada KDNK untuk membayar gaji pekerjanya, Malaysia sudah menjadi negara paling kedekut di Asia Tenggara,” katanya kepada Utusan Malaysia.

Berang gajinya tidak dibayar, pekerja hancurkan Ferrari GTC4Lusso milik majikan. Rujuk pautan di bawah untuk membaca.

Berang Gajinya Tidak Dibayar, Pekerja ‘Hancurkan’ Ferrari GTC4Lusso Milik Majikan

‘Moden Slavery’ Di Malaysia, Majikan Lapor Pekerja Asing Ke Jabatan Imigresen Untuk Elak Bayar Gaji

10 Ciri Majikan Yang Bertanggungjawab Terhadap Pekerja Mereka


Majikan Di Malaysia Adalah Manusia Paling Kedekut Di Asia Tenggara 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list