Artikel Terkini

MITI semak semula Dasar Automotif Negara

MITI semak semula Dasar Automotif Negara
MITI semak semula Dasar Automotif Negara 1

KUALA LUMPUR – Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) akan menyemak semula Dasar Automotif Negara 2020 bagi memastikan ia kekal relevan.

Menterinya, Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, langkah itu adalah selaras dengan perubahan semasa.

“Komited dengan dasar tersebut dan agenda saya sejak menerajui MITI iaitu membangunkan industri kenderaan elektrik (EV), saya telah berbincang dengan syarikat Hyundai Motor untuk melabur dalam industri berkenaan di Malaysia.

“Perbincangan lanjut akan diadakan bagi memperhalusi ruang pelaburan untuk Hyundai di Malaysia,” katanya dalam hantaran Facebook, hari ini.

Beliau mengulas tentang pertemuannya dengan syarikat-syarikat gergasi Korea Selatan daripada pelbagai industri semasa Misi Perdagangan dan Pelaburan kali ini.

Tengku Zafrul menambah, dasar tersebut mengutamakan persediaan masa hadapan untuk industri automotif tempatan.

“Dasar ini menggalakkan pengeluaran kenderaan cekap tenaga (EEV) termasuk EV yang bukan sahaja mempunyai ciri digital dan pintar teknologi tetapi cekap tenaga dan mesra alam,” jelasnya. – MalaysiaGazette

MITI semak semula Dasar Automotif Negara 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo