Artikel Terkini

Nak Masuk Rumah Baharu Kena Tahu 7 Tip Ni, Baru Tak Menyesal

Nak Masuk Rumah Baharu Kena Tahu 7 Tip Ni, Baru Tak Menyesal
Nak Masuk Rumah Baharu Kena Tahu 7 Tip Ni, Baru Tak Menyesal 1

Memiliki rumah sendiri selepas berkahwin sudah tentunya impian semua orang namun tidak semua dikurniakan rezeki seawal itu dan hanya mampu menyewa terlebih dahulu.

Baik menyewa mahupun rumah sendiri, kedua-dua mempunyai kelebihan masing-masing dan ada beberapa tips perlu dititik beratkan sebelum memasuki rumah baharu agar semuanya dalam keadaan selesa dan tidak mengecawakan. Nak tahu apa? Jom baca.

Di sini contoh rumah berkeluasan 800sqft dengan bertemakan modern elegant. Jadi, apa-apa ketahui bajet anda dahulu sebelum memulakan reno dan deco rumah kediaman anda.

1. SILING & WIRING

Faktor utama nak bagi rumah nampak cantik adalah siling. Design plaster ceiling jenis flat pun cantik. Yang penting banyak point lampu yang tersusun kemas dan point kipas juga diletakkan ditempat yang betul.

Kalau boleh janganlah tambah point lampu atau kipas menggunakan casing. Sekarang ni kebanyakan developer agak kedekut nak bg point lampu di bilik tidur. Kadang-kadang 1 point je dengan keluasan bilik tidur yang agak besar.

Jadi nak tak nak kita kena tambah point lampu dengan buat plaster ceiling. Sebab kalau kita hack slab lagi melibatkan kos yang tinggi. Selain kelebihan nampak kemas dan cantik, kita boleh tambah beberapa point lampu deco untuk menaikkan seri sesuatu ruang.

2. CAT RUMAH

Bila siling rumah dah cantik, kita boleh tetapkan beberapa tema color. Pemilihan color cat mestilah berdasarkan tema yang kita minat. Ada orang suka natural yang lebih kepada grey, beige, soft brown, cream dan putih. Warna-warna seperti ni sesuai untuk semua jenis tema.

Kalau minat dengan tema farmhouse, dinding color putih amatlah sesuai. Ada yang berani dengan warna-warna terang atau gelap. Boleh je kalau pandai mix and match dengan perabot yang sesuai. Tapi make sure jangan semua dinding, fokus pada feature wall sahaja

3. KITCHEN KABINET

Ruangan dapur adalah ruang yang kita kena barhati-hati. Jangan ada yang tersilap pilih material, kod color dan kontraktor. Salah pilih memang bahaya, sebab nak tukar lain dalam masa terdekat memang susah dan ia melibatkan kos yang agak tinggi.

Di pasaran sekarang banyak kontraktor kabinet yang menawarkan harga yang murah. Tapi kena hati-hati ye dari segi kekemasan kerja yang dibuat, material yang diberikan, hasil kerja mereka dan aksesori yang disediakan.

Antara material yang ada adalah melamine, 3g, 4g, formica, solid nyatoh, mdf dan lain-lain. Bagi saya semua ok cuma kod dia je kena pilih betul-betul.

Nak selamat pilih putih, hitam, grey dan warna elemen kayu. Nak nampak elegant boleh pilih warna yang berani seperti emerald green, dark blue, mint, turquoise.

4. LANTAI

Lantai jenis tiles atau lantai kayu kedua-duanya cantik. Pemilihan jenis lantai ni berkait rapat dengan kos yang diperuntukkan. Kalau ada bajet lebih boleh lah tukar kepada lantai kayu. Sebab lantai kayu ni nampak lebih modern, kemas dan cantik. Jangan ambik yang gelap nanti rumah nampak sempit.

5. CURTAIN & BLIND

Setelah selesai semuanya, sekarang masa untuk pemilihan curtain dan blind. Curtain ni dipilih berkait rapat dengan color cat yang kita pilih awal-awal tadi. Kalau cat lebih kepada light, curtain kena pilih yang dark sedikit untuk naikkan seri.

Kalau nak pilih curtain, pilihlah material jenis blackout dan untuk menjaga privacy mestilah ada day and night curtain(sheer). Bila siang barulah tak risau nak buka curtain, syariat pun terjaga.

Untuk bagi nampak ruang lebih luas ukur curtain mestilah wall to wall dan full height. Kalau kelebaran frame tingkap tu kecik, tak apa kita buat curtain besar.

6. PERABOT, WALL FRAME & AKSESORI

Cukuplah sofa 2/3 seater, armchair, bench/stool, coffee table, tv bench. Kita jangan sempitkan lagi ruangan yang ada. Kecuali kalau betul-betul ruangan tu besar.

Untuk entrance, kita mainkan dengan console table, chest of drawers atau cabinet yang sesuai. Bagi ruangan makan pula pilih meja makan berdasarkan size ruangan. Ingat ye, semua pemilihan bergantung pada tema yang kita dah pilih awal-awal tadi.

7. BUILT IN WARDROBE & CABINET

Ini last keperluan kalau kita mempunyai bajet yang lebih. Kita boleh buat terus masa awal-awal proses reno tu, tapi kalau tak ada bajet lagi tak apa boleh buat kemudian.

Selalu wardrobe jenis material melamine full heigth 2 pintu dalam RM2000. Bila ada wardrobe ni lebih kemas dan tersusun. Semua barang-barang tambahan seperti toto, luggage bag, bantal-bantal boleh simpan dalam wardrobe. Tapi tak apa, ia bukanlah satu keperluan wajib untuk sesuatu dekorasi.

Jangan buat sekaligus semua ruang tapi setiap ruang tu siap separuh kerja dan last sekali elemen kekemasan sangatlah penting. Bila kita displin dan sabar, setiap kerja kita akan nampak kemas.

Sumber: Facebook Nur Nazihah Abd Razak

Nak Masuk Rumah Baharu Kena Tahu 7 Tip Ni, Baru Tak Menyesal 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list