Artikel Terkini

Nilai Spring Villas Bungalow Land

Nilai Spring Villas Bungalow Land
Nilai Spring Villas Bungalow Land 1

Lebih kurang 4 tahun lepas (Mac 2019) saya mendapat panggilan dari seorang pemilik tanah lot banglo di Nilai Spring Villas, iaitu En Ali.

Beliau mohon untuk saya jualkan 4 buah Nilai Spring Villas bungalow land (NSV) milik beliau. Bermula di situ, saya berjaya jual 4 lot tanah tersebut sehingga sekarang (April 2023) sudah 25 buah tanah lot banglo NSV saya berjaya jual.

Artikel kali ini saya akan ceritakan property review nilai spring villas bungalow lot berdasarkan pengalaman saya urus jual beli tanah di sini.

Bukan sahaja berkenalan dengan client untuk jual beli di sini, malah jiran dan penduduk di kawasan ini juga saya kenal sebahagiannya.

Property Review Nilai Spring Villas Bungalow Land

Berdasarkan rekod pendaftaran pemilikan tanah. Tanah di Nilai Spring Villas mula didaftarkan atas hakmilik individu pada 1994-1995 iaitu dari nama pemaju Arus Ikhlas Sdn Bhd (Putra Nilai) kepada nama pemilik persendirian.

Lokasi NSV sangat strategik. Berhadapan dengan mix-development Mesamall / Mesahill residence, bersebelahan Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), berhadapan dengan tapak Hospital USIM, berhampiran Aurelius Hospital Nilai.

Keluasan keseluruhan tanah di NSV lebih kurang 380 ekar (berdasarkan ukuran web Gis9) dan beratus tanah lot banglo di sana. Sebab itu bagi client atau ejen yang baru, mereka akan confuse berkenaan nama jalan di NSV.

Secara mudahnya, saya bahagikan kepada 4 bahagian utama dalam kawasan NSV iaitu

 1. Nilai Spring Villas 1 (NSV 1)
 2. Nilai Spring Villas 2 (NSV 2)
 3. Nilai Spring Villas 3 (NSV 3)
 4. Nilai Spring Villas 4 (NSV 4)

NSV 1 berada di bahagian hadapan iaitu berhampiran Jalan Persiaran Ilmu (jalan utama Mesamall).
NSV 2 pula jalan ke arah Nilai Spring Golf & Resort.
NSV 3, jalan ke arah penghujung kawasan Nilai Spring Villas ke sempadan tanah USIM.
Manakala NSV 4 pula, bersebelahan dengan Taman Desa Anggerik.

nilai spring villas nsv1 nsv2 nsv3 nsv4
Lakaran yang saya buat untuk memudahkan client memahami struktur geografi di Nilai Spring Villas

Selain daripada tanah lot banglo, ada juga beberapa hartanah lain di sana

Rumah Banglo Nilai Spring Villas: Sudah banyak rumah banglo dibina di sana. Ada juga yang dalam proses untuk dijual seperti Banglo 2 Tingkat di Jalan Nilai Spring Villas NSV 2 dan satu lagi di Jalan NSV 3.

Rumah Semi-D Nilai Spring Villas. Rumah Semi-D mendapat perhatian dari pemaju di NSV. Ada 3 pemaju dan 3 projek rumah Semi-D. Pertama dari pemaju Putra Nilai iaitu Projek Bellina Villas. Kedua dari pemaju Univale dan Ketiga dari pemaju persendirian iaitu di NSV 2 dan NSV 3.

Setakat ini belum ada lagi projek rumah teres, townhouse atau apartment di kawasan Nilai Spring Villas. Ada terdengar tapi lebih kepada khabar angin.

I want to sell my bungalow land in Nilai Spring Villas!

sell with us (click)

Apa Prosedur Untuk Jual Tanah Lot Banglo Nilai Spring Villas ?

Prosedur jual tanah lot banglo lebih kurang sama sahaja dengan jual rumah atau hartanah lain.

 1. Bagi geran atau no lot tanah. Anda hanya perlu bagi salinan geran atau no lot sahaja.
 2. Cari Lokasi Tanah. Selepas saya dapat no lot, saya akan cari lokasi tanah melalui sistem yang saya biasa gunakan
 3. Ejen akan bagi cadangan harga dan nilai pasaran. Cadangan harga berdasarkan bentuk tanah dan lokasi tanah.
 4. Pengiklanan. Saya akan buat pengiklanan dan juga propose kepada existing client
 5. Viewing. Saya akan bawa buyer viewing tanah tersebut supaya buyer faham
 6. Booking. Sekiranya buyer setuju untuk beli, saya akan collect dahulu duit booing sebagai komitmen untuk beli.
 7. Apply Loan. Saya akan bantu buyer untuk dapatkan loan sama ada loan bank atau loan LPPSA
 8. Sign SNP. Selepas loan lulus, saya akan berurusan dengan pihak lawyer untuk sign SNP
 9. Urusan Selesai. Memandangkan tanah di NSV semua adalah freehold dan tanpa seketan, selepas 3 bulan, urusan akan selesai.

Berapa Market Value Nilai Spring Villas Bungalow Land Sekarang?

Nilai pasaran bagi Nilai Spring Villas sangat signifikan bermula 1995 sehingga sekarang. Pada 1995 ia dijual dengan harga (anggaran) RM 15-20 kaki persegi.

Sejak saya fokus di Nilai Spring Villas pada 2019, saya perasan permintaan sangat mendadak sejak 5 tahun lepas. Pada 2019, saya berjaya jual dengan harga RM 28 psf – RM 32 psf. Sekarang untuk dapat harga tersebut agak susah, paling murah dalam RM 35 psf dan boleh cecah sehingga RM 45 psf.

Bermaksud, harga minima di NSV ialah lebih kurang RM 350,000 (bergantung saiz tanah)

market value nilai spring villas. harga pasaran tanah lot banglo di nilai spring villas.
Data ini adalah dari NAPIC 2022. diedit oleh IQI Tender

Berdasarkan data NAPIC di atas, price range Nilai Spring Villas Bungalow Land ialah RM 377 – RM 449 meter persegi iaitu bersamaan RM 35 – RM 43 kaki persegi iaitu bagi tempoh Julai 2021 hingga Jun 2022 dengan purata kenaikan 3.9%

Apa Kelebihan Tanah Lot Banglo NSV Macam Best Jer

Sebagai penduduk di Nilai dan seorang property agent yang fokus di Nilai. Saya dapati tanah lot Nilai Spring ada keunikan dan keistimewaan tersendiri.

 1. Freehold
 2. Non bumi
 3. Ready infra
 4. Below market value
 5. Harga kaki persegi masih lagi murah
 6. Tanah bersaiz besar.
 7. Lokasi strategik dan akses yang mudah dan cepat

Freehold. Tanah di sini semua adalah pegangan bebas. Malah tanah tanpa ada sekatan atau tanpa perlu dapatkan consent.

Non bumi. Bebas dijual kepada bumi atau non bumi buyer

Infra Ready. Infra sudah tersedia seperti jalan, tnb, air, indah water. Cuma perlu kos untuk tap sumber sahaja. Internet pula, ada sebahagian jalan sudah ada maxis fiber

Harga Kaki Persegi Murah. Harga kaki persegi masih lagi murah berbanding di tempat lain (Nilai Impian mencecah RM 50-60 psf), Kota Seriemas (RM 40-50 psf)

Tanah Bersaiz Besar. Kebiasaannya saiz 10,000 sqft. Amat jarang dapat jumpa saiz 7,000 sqft. Paling besar saiz 20,000 sqft ++.

Lokasi Strategik. Lokasi strategik dekat dengan kemudahan dan mudah dan senang akses ke lebuhraya. Radius 5km ke AEON Mall Nilai, Giant Mall, Lotus, Aurelius Hospital, USIM, Manipal University, Mesamall dan lain-lain, Manakala akses pula boleh gunakan lebuhraya PLUS dan LEKAS serta LPD dan ELITE.

Property Agent Fokus di Nilai Spring Villas Bungalow Land

Sekiranya anda ingin menjual tanah lot banglo di Nilai Spring Villas dan mencari ejen hartanah nilai spring villas, saya sedia membantu. Berbekalkan pengalaman di kawasan tersebut, saya boleh guide A-Z dalam penjualan tanah.

Kebanyakan client saya yang sebelum ini beli tanah di NSV, ramai menggunakan loan kerajaan (LPPSA). Ada juga yang menggunakan loan bank (CIMB, Hong leong dan Bank Rakyat) dan sebahagian lagi beli secara tunai.

Setiap tanah di NSV berlainan dari sudut saiz (ada yang besar dan kecil), bentuk tanah (petak, trapeziod, suku bulat dsb), level (sama level dengan jalan, lebih rendah dari jalan dan ada yang lagi tinggi dari jalan). Saya akan guide berkenaan hal ini.

Berkenaan dengan kos lain. Bakal pembeli kena ambil tahu seperti kos tambak tanah, kos pagar, kos juruukur.

Hubungi saya Rasyadan di talian 013-3440625

Nilai Spring Villas Bungalow Land 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

Kontraktor Bina Rumah IBS

LPPSA Kelayakan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Rumah Kontena Pinjaman LPPSA Rumah Pasang Siap Kontena Murah Rumah Kabin Buat Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjamana Perumahan Kerajaan Loan LPPSA Untuk Beli Rumah Kelayakan LPPSA Rumah Kontena Pasang Siap Rumah Pasang Siap Malaysia Rumah IBS Malaysia Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor LPPSA Loan Kontraktor Rumah Kontraktor Rumah IBS Kontraktor Rumah IBS Di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali‎ Kontraktor Bina Rumah di Klang‎ Kontraktor Bina Rumah di 16 Sierra, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Ampang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Balakong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Bangi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Klang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Selayang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Botanic Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Tinggi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Country Homes Kontraktor Bina Rumah di Bandar D’Alpinia, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Kinrara BK 1 Sehingga 6, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Mahkota Cheras Kontraktor Bina Rumah di Bandar Nusa Rhu Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puchong Utama, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Putra Permai Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rasa Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rinching Kontraktor Bina Rumah di Bandar Saujana Utama Kontraktor Bina Rumah di Bandar Seri Putra Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Buaya Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Long Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sunway Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Bandar Tasik Kesuma Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teknologi Kajang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Bandar UtamaKontraktor Bina Rumah di Banting Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali Kontraktor Bina Rumah di Batu 9 Cheras Kontraktor Bina Rumah di Batu Arang Kontraktor Bina Rumah di Bernam Jaya Kontraktor Bina Rumah di Bukit Antarabangsa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Beruntung Kontraktor Bina Rumah di Bukit Gasing Kontraktor Bina Rumah di Bukit Komanwel Kontraktor Bina Rumah di Bukit Lanjan Kontraktor Bina Rumah di Bukit Raja Kontraktor Bina Rumah di Bukit RimauKontraktor Bina Rumah di Bukit Sentosa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tagar Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tampoi Kontraktor Bina Rumah di Country Heights Kontraktor Bina Rumah di Damansara Damai Kontraktor Bina Rumah di Damansara Intan Kontraktor Bina Rumah di Damansara Jaya Kontraktor Bina Rumah di Damansara Perdana Kontraktor Bina Rumah di Damansara Utama Kontraktor Bina Rumah di Denai Alam Kontraktor Bina Rumah di Dengkil Kontraktor Bina Rumah di Dusun Tua Kontraktor Bina Rumah di Gombak SetiaKontraktor Bina Rumah di I-City Kontraktor Bina Rumah di Kajang Kontraktor Bina Rumah di Kalumpang Kontraktor Bina Rumah di Kampung Jenderam Hilir Kontraktor Bina Rumah di Kampung Kubu Gajah Dalam Kontraktor Bina Rumah di Kelana Jaya Kontraktor Bina Rumah di Kinrara Kontraktor Bina Rumah di Klang Kontraktor Bina Rumah di Kota Damansara Kontraktor Bina Rumah di Kuala Kubu Bharu Kontraktor Bina Rumah di Kuang Kontraktor Bina Rumah di Kwasa Damansara Kontraktor Bina Rumah di Lembah Beringin Kontraktor Bina Rumah di Mutiara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Pandan Indah Kontraktor Bina Rumah di Pelabuhan Klang Kontraktor Bina Rumah di Pinggiran Cyberjaya Kontraktor Bina Rumah di Puchong, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Bangi Kontraktor Bina Rumah di Rawang, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sungai Rinching Kontraktor Bina Rumah di Sabak, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sekinchan Kontraktor Bina Rumah di Selayang Kontraktor Bina Rumah di Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Serendah Kontraktor Bina Rumah di Seri Kembangan Kontraktor Bina Rumah di Subang Bestari Kontraktor Bina Rumah di Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Taman Tasik Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Tanjung Sepat Kontraktor Bina Rumah di Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Teluk Panglima Garang Kontraktor Bina Rumah di Tropicana Kontraktor Bina Rumah di UEP Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ulu Yam Kontraktor Bina Rumah di Gombak Kontraktor Bina Rumah di Hulu Langat Kontraktor Bina Rumah di Hulu Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Langat Kontraktor Bina Rumah di Kuala Selangor Kontraktor Bina Rumah di Petaling Jaya Kontraktor Bina Rumah di Sabak Bernam Kontraktor Bina Rumah di Sepang Kontraktor Bina Rumah di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Lumpur Kontraktor Bina Rumah di Shah Alam Kontraktor Bina Rumah di Kapar Kontraktor Bina Rumah di Meru Kontraktor Bina Rumah di Puncak Alam Kontraktor Rumah Bina Rumah Pinjaman LPPSA Pengeluaran Kwsp Spesifikasi Rumah Rumah IBS Pelan Rumah Rekabentuk Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kontraktor Rumah Selangor Rumah Banglo Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Johor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Terengganu Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Perak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri MelakaBina Rumah Atas Tanah Sendiri Negeri Sembilan Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Loan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Permohonan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Cara Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Skim Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 2021 Pakej Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelebihan Bina Rumah Atas Tanah SendiriBina Rumah Bawah 100k Kelantan Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah 2022 Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Pengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Bina Rumah Murah Kontraktor Bina Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Bajet 50k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Bina Rumah Bajet 30k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Bajet 10k Bina Rumah Bajet 50k Selangor Bina Rumah SendiriBantuan Bina Rumah Atas Tanah SendiriKos Bina Rumah 2022Kos Bina Rumah 20×30 Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah SendiriPengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Kalkulator Bina Rumah Sendiri Pengeluaran Kwsp Untuk Bina Rumah Loan LPPSA Untuk Bina Rumah Kos Bina Rumah Bajet Kos Bina Rumah Kampung Bina Ayat Rumah Tangga Binatang Di Dinding Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pinjaman LPPSA Ubahsuai Rumah Pinjaman LPPSA Beli Rumah Pinjaman LPPSA Bina Rumah Pinjaman LPPSA Untuk Beli Tanah Pinjaman LPPSA Untuk Bina Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pertanian Pinjaman LPPSA Jenis 5 Pinjaman LPPSA Atau Bank Semak Baki Pinjaman LPPSA Semakan Baki Pinjaman LPPSA Semak Baki Pinjaman LPPSA Sms Jenis Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Kelayakan Pinjaman LPPSA Jadual Kelayakan Pinjaman LPPSA Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Bina Rumah Borang Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Pinjaman Perumahan LPPSA Pinjaman Ubahsuai Rumah LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Untuk Ubahsuai Rumah Pinjaman Perumahan LPPSA Vs Bank Pinjaman Bank Ke LPPSA Pinjaman Bersama LPPSA Pengiraan Kos Bina Rumah Sendiri Cara Jimat Buat Rumah Sendiri Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Pengalaman Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Kos Bina Rumah 20×30 Kos Bina Rumah Paling Murah 2022 Harga Upah Tukang Rumah 2022 Kos Bina Rumah Kampung Kos Bina Rumah Bajet Anggaran Kos Bina Rumah 3 Bilik Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kalkulator Bina Rumah Sendiri Rate Loan Rumah Kelayakan Loan Rumah Pinjaman Perumahan Public Bank Interest Bank Loan Rumah 2023 Interest Loan Rumah 2023 Berapa Lama Bank Proses Loan Rumah Cara Kira Interest Loan Rumah Bank Loan Rumah Terbaik Interest Bank Loan Rumah Public Bank Loan Rumah Affin Bank Loan Rumah Letter Offer Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Calculator Hong Leong Bank Loan Rumah Mbsb Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Cimb Bank Loan Rumah Agrobank Loan Rumah Bank Mana Senang Lulus Loan Rumah Bank Rakyat Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Bank Terbaik Untuk Loan Rumah Bank Call Untuk Pengesahan Loan Rumah Bank Muamalat Loan Rumah Bank Yang Mudah Lulus Loan Rumah Bank Akan Call Untuk Loan Rumah Bank Mbsb Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Contact Number LPPSA