Infotainment

Omicron Bukan Petanda Pandemik Akan Berakhir, Manusia Perlu Bersedia Hadapi Situasi Terburuk

Omicron Bukan Petanda Pandemik Akan Berakhir, Manusia Perlu Bersedia Hadapi Situasi Terburuk
Omicron Bukan Petanda Pandemik Akan Berakhir, Manusia Perlu Bersedia Hadapi Situasi Terburuk 1


Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini.

VOCKET

Ketua Penasihat Perubatan Rumah Putih Dr. Anthony Fauci berkata masih terlalu awal untuk meramalkan sama ada varian omicron COVID-19 akan menjadi gelombang terakhir pandemik koronavirus. “Ini adalah persoalan terbuka sama ada ia akan menjadi vaksinasi virus secara langsung yang semua orang harapkan,” kata Fauci melalui persidangan video di acara maya The Davos Agenda.

Varian omicron, walaupun sangat mudah ditularkan, namun mempunyai kesan yang kurang teruk berbanding varian sebelumnya. Disebabkan itu, ia telah mencetuskan harapan dari kumpulan pakar bahawa omicron membawa tanda-tanda wabak COVID-19 akan menemukan titik akhir. Namun, Fauci berkata masih tiada jaminan. “Saya harap perkara itu berlaku. Tetapi itu hanya akan berlaku jika kita tidak mendapat varian lain yang mengelak tindak balas imun daripada varian terdahulu,” katanya seperti yang dilaporkan oleh CNBC.

Tambah beliau lagi, jika omicron muncul sebagai varian terakhir COVID-19, ia tak bermakna musim wabak akan berakhir sepenuhnya, kata Fauci. Sebaliknya, ia akan kekal wujud dalam masyarakat pada tahap endemik. “Kawalan bermakna anda mempunyainya tetapi ia hadir pada tahap yang tidak mengganggu masyarakat,” kata Fauci. “Itu takrifan saya tentang maksud endemisitas.”

Pada peringkat itu, langkah kesihatan awam seperti memakai topeng tidak lagi diperlukan, dan masyarakat boleh kembali ke tahap normal sebelum Covid, katanya. “Ia tidak bermakna anda akan menghapuskan penyakit ini sepenuhnya. Tetapi mudah-mudahan, ia akan berada pada tahap yang rendah sehingga ia tidak mengganggu interaksi sosial, ekonomi dan lain-lain biasa kita antara satu sama lain. Bagi saya, itulah kebiasaan baharu.”

Selain itu, Fauci yang bercakap bersama panel pakar kesihatan awam yang lain turut bersetuju bahawa omicron berkemungkinan akan menjadi strain dominan COVID-19 di seluruh dunia pada tahun ini. Bagaimanapun, mereka berbelah bahagi sama ada ia akan menjadi strain terakhir.

Bagi Profesor Annelies Wilder-Smith, kemungkinan untuk mempunyai varian baharu juga tinggi. “Memang terlalu awal untuk memanggilnya endemik. Terdapat kebarangkalian tinggi bahawa kami akan mempunyai varian baharu,” katanya yang bertugas sebagai profesor penyakit berjangkit di London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Tambah Annelis lagi, varian baharu berkemungkinan akan memberi kesan yang kurang teruk, melihat versi sebelumnya, tetapi penting untuk dunia berada dalam keadaan bersedia menghadapi situasi yang terburuk, katanya.

Richard Hatchett, ketua pegawai eksekutif Gabungan untuk Kesediaan dan Inovasi Epidemik, bagaimanapun, lebih optimistik. “Omicron akan menyapu dunia. Mudah-mudahan ia akan menghapuskan varian lain,” katanya, sambil menambah bahawa virus itu berkemungkinan mencapai titik keseimbangan, di mana ia menjadi wabak tahunan, sama seperti selesema bermusim.

Pakar ramal varian Omicron bakal jadi petanda pandemik COVID-19 akan berakhir. Untuk bacaan lanjut, klik pautan di bawah.

Pakar Ramal Varian Omicron Bakal Jadi Petanda Pandemik COVID-19 Akan Berakhir

‘Kemungkinan Besar Gelombang Omicron Akan Mula Di Malaysia’ – Khairy Jamaluddin

‘Mereka Dah Lama Rancang’ – Netizen Kaitkan Varian Omicron Dengan Filem Tahun 1963


Omicron Bukan Petanda Pandemik Akan Berakhir, Manusia Perlu Bersedia Hadapi Situasi Terburuk 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list