Artikel Terkini

Peguam negara antara hakim bersidang lebih fokus kepada isu pusat, kata bekas hakim

Peguam negara antara hakim bersidang lebih fokus kepada isu pusat, kata bekas hakim
Peguam negara antara hakim bersidang lebih fokus kepada isu pusat, kata bekas hakim 1

Peguam negara antara hakim bersidang lebih fokus kepada isu pusat, kata bekas hakim
Sebelum ini, timbul cadangan agar peguam negara dilantik dalam kalangan pegawai kanan awam seperti peguam persekutuan, pendakwa dari Jabatan Peguam Negara atau peguam.

PETALING JAYA: Seorang hakim bersidang yang dilantik sebagai peguam negara dilatih untuk bersikap adil dalam menasihati kerajaan berhubung isu bukan dasar, hal-hal pentadbiran dan penguatkuasaan undang-undang, kata seorang hakim bersara.

Gopal Sri Ram berkata, seorang hakim akan mengambil pendekatan menyeluruh kerana beliau telah mengendalikan kes jenayah dan sivil.

“Beliau akan tahu di mana keseimbangan keadilan berubah. Keadilan, bukannya pandangan berat sebelah, akan menjadi pendekatan hakim,” katanya kepada FMT.

Bekas hakim Mahkamah Persekutuan itu berkata demikian menjawab kenyataan Charles Hector daripada gerakan Malaysians Against Death Penalty and Torture (Madpet) bahawa kerajaan tidak sepatutnya melantik hakim bersidang sebagai peguam negara.

Peguam negara antara hakim bersidang lebih fokus kepada isu pusat, kata bekas hakim 3
Gopal Sri Ram.

Hector berkata, pelantikan sedemikian akan menimbulkan persoalan mengenai kebebasan badan kehakiman dan hakim sendiri.

Beliau mencadangkan peguam negara dilantik dalam kalangan pegawai kanan awam seperti peguam persekutuan, pendakwa dari Jabatan Peguam Negara atau peguam.

Sri Ram berkata, seorang hakim yang berpengalaman boleh membuat penghakiman atas satu set fakta tertentu yang diberikan oleh kerajaan kerana beliau dilatih untuk menumpukan kepada isu pusat.

“Beliau boleh memberikan jawapan yang mudah difahami oleh semua orang,” katanya.

Selain itu, peguam negara yang bertindak sebagai pendakwa raya juga akan memastikan pendakwaan yang tidak perlu tidak dijalankan, menjimatkan sumber dan masa mahkamah.

Beliau berkata, hubungan peguam negara dengan badan kehakiman juga tidak akan bersifat konfrontasi kerana keterikatannya dengan institusi itu.

Sri Ram berkata, Singapura menjadi contoh yang bagus di mana penyandang dan bekas hakim seperti Chan Sek Keong, Sundaresh Menon, Stephen Chong dan V K Rajah berkhidmat dengan baik sebagai peguam negara.

Pada 16 Dis, The Star melaporkan, memetik sumber, bahawa hakim Mahkamah Rayuan Kamaludin Said serta hakim Mahkamah Tinggi Wan Ahmad Farid Wan Salleh dan Ahmad Fairuz Zainol Abidin sedang dipertimbangkan untuk jawatan itu oleh Perdana Menteri Anwar Ibrahim.

FMT juga melaporkan bahawa tiga hakim bersidang lain turut dipertimbangkan, iaitu Hakim Mahkamah Persekutuan Zabidin Diah dan hakim Mahkamah Rayuan Yaacob Sam dan Abdul Karim Abdul Jalil.

Sejak 1994, kerajaan telah melantik tiga hakim bersidang sebagai peguam negara, iaitu Allahyarham Mohtar Abdullah, Apandi Ali dan Idrus Harun.


Peguam negara antara hakim bersidang lebih fokus kepada isu pusat, kata bekas hakim 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo