Infotainment

Pemberian dana khas kepada Terengganu diteruskan

Pemberian dana khas kepada Terengganu diteruskan
Pemberian dana khas kepada Terengganu diteruskan 1

KUALA TERENGGANU: Kerajaan Persekutuan memberi komitmen meneruskan pemberian Dana Khas Kerajaan Persekutuan (DKKP) kepada kerajaan Terengganu seperti yang disalurkan sebelum ini.

Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, khabar gembira itu dimaklumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam satu pertemuan di Putrajaya, kelmarin.

Ahmad Samsuri berkata, dana khas tersebut akan diberi kepada kerajaan negeri pada akhir bulan ini.

“Bagaimanapun jumlahnya tidak diketahui lagi, kena tunggu duit itu masuk dulu.

“Namun, kita menganggarkan agak banyak juga berdasarkan harga minyak yang tinggi pada tahun lepas.

“Wang tersebut juga akan dibayar sebanyak dua kali setahun,” katanya kepada pemberita ketika ditemui selepas sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu di sini semalam.

Ahmad Samsuri menambah, pertemuan itu juga menunjukkan satu petanda positif terhadap hubungan federalisme yang lebih erat antara kerajaan negeri dan Pusat selepas ini.

“Beberapa keputusan penting yang lain juga akan dilaksanakan oleh Kerajaan Pusat di Terengganu namun masih belum boleh dimaklumkan setakat ini.

“Pelbagai perkara dibincangkan dengan penuh semangat keterbukaan dan positif, berkait dengan urusan negeri dan Persekutuan termasuk program pembasmian kemiskinan, pemba­ngunan, kewangan dan lain lain,” katanya.

Sebelum ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Reformasi Institusi), Datuk Seri Azalina Othman Said memaklumkan di Dewan Rakyat bahawa Kelantan dan Terengganu tidak layak menerima hasil petroleum sebanyak lima peratus. – UTUSAN


Pemberian dana khas kepada Terengganu diteruskan 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo