Artikel Terkini

Penghuni PR1MA perlu ikuti kursus sebelum dapat kunci

Penghuni PR1MA perlu ikuti kursus sebelum dapat kunci
Penghuni PR1MA perlu ikuti kursus sebelum dapat kunci 1

KUALA LUMPUR – Mulai tahun ini, penghuni Program Perumahan Rakyat 1Malaysia atau PR1MA perlu menghadiri kursus pendidikan sivik sebelum penyerahan kunci.

Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming berkata, langkah itu bertujuan memastikan kebersihan dan kemudahan kawasan perumahan terjaga.

Beliau berkata, kursus itu adalah tertumpu kepada usaha meningkatkan kesedaran penduduk mengenai hak dan juga tanggungjawab mereka.

“Apabila penghuni menikmati kemudahan yang disediakan kerajaan, mereka juga perlu dididik dan disalurkan kesedaran tentang penjagaan kebersihan dan pemeliharaan kemudahan awam, yakni tidak merosakkan kemudahan atau mengotorkan tempat,” katanya.

Beliau dipetik China Press sebagai berkata demikian apabila menerima wawancara bersama media berbahasa Cina.

Kor Ming berkata, bangunan pangsapuri akan menjadi tidak terselenggara jika 10 peratus pemilik rumah tidak menjelaskan yuran penyelenggaraan.

“Disebabkan 10 peratus orang, sebanyak 90 peratus orang yang menuruti peraturan terpaksa menanggung akibatnya. Keadaan ini adalah tidak adil,” katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, Kor Ming berkata, beliau telah mengarahkan pasukan perundangan kementeriannya mengkaji kemungkinan meminda undang-undang supaya pengubahsuaian dan pembinaan semula dijalankan ke atas flat yang usang jika 70 hingga 75 peratus pemilik bersetuju berbuat demikian.

“Undang-undang semasa mengkehendaki persetujuan 100 peratus sebelum pembinaan semula boleh dijalankan.

“Bayangkan keadaan pada 50 tahun akan datang, Malaysia akan penuh dengan bangunan flat yang usang sedangkan semua orang mahukan kediaman yang selesa dan moden.

“Oleh itu, pindaan undang-undang adalah perlu, tetapi ia tidak boleh dilakukan dalam masa 100 hari sahaja,” katanya. – MalaysiaGazette

Penghuni PR1MA perlu ikuti kursus sebelum dapat kunci 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo