Infotainment

“Rakyat Perlu Bersedia Kenaikan Harga Ayam Melebihi RM9.10 Sekilogram” – KPDNHEP

“Rakyat Perlu Bersedia Kenaikan Harga Ayam Melebihi RM9.10 Sekilogram” – KPDNHEP
“Rakyat Perlu Bersedia Kenaikan Harga Ayam Melebihi RM9.10 Sekilogram” – KPDNHEP 1

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Alexander Nanta Linggi memaklumkan rakyat perlu bersedia dengan kenaikan semula harga ayam.

Menurut Kosmo, selepas Skim Harga Maksimum Keluarga Malaysia (SHMKM) tamat pada 4 Februari ini, harga ayam akan naik melebihi RM9.10 sekilogram.

Kata beliau, harga siling ayam segar dijangka akan dirombak semula bagi memastikan sektor penternakan dapat mengeluarkan jumlah bekalan yang seimbang.

“Rakyat Perlu Bersedia Kenaikan Harga Ayam Melebihi RM9.10 Sekilogram” – KPDNHEP 2

Difahamkan, kadar siling terkini diwartawakan adalah RM9.10 sekilogram dan nilai itu menyukarkan para penternak untuk mengeluarkan bekalan diperlukan disebabkan kos operasi yang meningkat terutamanya membabitkan pembelian dedak dari luar negara.

Susulan itu kita akan mempertimbangkan semua harga siling ayam segar diwartakan sebelum ini iaitu RM9.10 sekilogram untuk mewujudkan situasi menang-menang kepada pengguna dan pembeli.”

“Rakyat Perlu Bersedia Kenaikan Harga Ayam Melebihi RM9.10 Sekilogram” – KPDNHEP 3

Beliau turut merayu agar rakyat bersedia dan dapat faham situasi tersebut dalam usaha kementerian cuba mencari mekanisme terbaik untuk mengimbangi harga serta jumlah bekalan diperlukan negara.

Kita juga berbincang dengan Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI), Agrobank dan Kementerian Kewangan untuk membantu penternak ini mengurangkan bebanan kos operasi.”

Roti Massimo naik harga


3 hari lalu

Naikkan Harga Roti, Penggeluar Massimo Akan Dipanggil KPDNHEP Beri Penjelasan


“Rakyat Perlu Bersedia Kenaikan Harga Ayam Melebihi RM9.10 Sekilogram” – KPDNHEP 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list